Турция: Европа да признае ракията за наша
Ако България иска да я произвежда и продава - да ни плаща такса, настоява турският патентен институт
/ брой: 16
Турският патентен институт (TPE) ще се опита да получи европейски сертификат за турско защитено географско указание върху шкембе чорбата и ракията. Това пише турският ежедневник Hurriyet Daily News. Целта на южните ни съседи е да изпреварят именно България, която също има претенции към тези продукти.
TPE е предприел кампания, която цели да регистрира като традиционно турски още 160 местни продукти, като до този момент вече е спечелил правата за 147 продукта, съдържащи в името си регионални турски географски наименования. Сред другите продукти, които Турция иска да регистрира като свои, са баклавата, анасоновите напитки, локумът и дюнер-кебапът, съобщава LiveBiz.
Според правилата, престижният европейски сертификат могат да получат само храни с утвърдена марка, тясно свързани със специфичен географски район. Ако друга държава иска да продава продукти с регистрираните наименования, тя трябва да плаща патентна такса за това.
Институтът по патентите е готов да подпомогне търговците и неправителствените организации, които се опитват да регистрират като уникални турски продукти изделия от хранително-вкусовия сектор. Крайното решение за това кой има правото да ги произвежда и да печели от патента е на Европейската комисия, която разглежда исковете след предварително одобрение от местните патентни ведомства.
В края на миналата година Горнооряховският суджук стана първата традиционна българска храна, която получи европейски сертификат за българско защитено географско указание. От началото на тази година само три фирми от Горна Оряховица могат да продават деликатес с тази марка. Процедурата по обявяването на суджука като защитен продукт е отнела на страната ни близо три години.