19 Септември 2019четвъртък13:33 ч.

Критика

Сън в каруца

Разказите и есетата на Павел Бебов са смес от изстрадани чувства, размисли и истини

/ брой: 66

автор:Боян Бойчев

visibility 238

Какво ли е да спиш в каруца? Сутрин, преди да изгрее слънцето, на път за нивата, когато още не можеш да си отвориш очите. Вечер, след тежкия работен ден на полето, на път към дома, когато очите сами се затварят. Не знам, не съм имал такова детство. Може би затова с огромен интерес се потопих в новата книга на Павел Бебов "Сън в каруца", издадена от "Амадеус принт". За разлика от романа си "Сами срещу слънцето", излязъл в края на 2018 г., сега авторът ни представя сборник с къси разкази и есета. Макар че Павел Бебов е известен преди всичко като журналист, почитателите на художественото слово са чели негови творби, публикувани на страниците на редица вестници и списания. 

Темата за българското село е водеща и в новата книга, но не е единствена. Част от разказите ни потапят в морето на сложните човешки взаимоотношения чрез темата за любовта ("Спасението", "Забравена песен", "Зеленооката", "Разни пътища"). Истории, сигурно преживени от всеки от нас, разкази с малко тъга, но и с много топлота. Но с ясни послания. 

"А сам той знаеше, че му липсва най-важното - свободна да е душата му. Като птица. Да литне, волно да литне. Пък където стигне. Сигурно тая птица в него знаеше къде да отиде. Дали щяха само да издържат този полет крилете й?"

Темата за рода и откъсването от родовите корени е поставена в "Кумуване". Героят Тончо се завръща в родното село, за да стане кум, и осъзнава колко му липсва родният дом, приятелите... В тази тоналност е и "Пътят към дома": "Пътищата, които един човек изминава, са толкова много и толкова различни. Сближава ги само едно - родната стряха". 

Трудът винаги е бил основна ценност на българина. В това ни убеждава авторът и чрез творбите си "Сън в каруца", "Най-сладкият хляб", "Минали години", "Горещо детство". 

"Може и да има умора, но тя е най-блажената. Защото си наясно, че си свършил нещо полезно, че можеш да се порадваш истински на създаденото от ръцете ти". 

Авторът не натрапва паралел между времето преди и сега. Но този паралел може да го направи сам за себе си читателят. 

"Защо толкова много се мразим? Не го искаме да е така, но просто изглежда светът вече се променил. Всеки е грабнал душицата си и не мисли за нищо друго, освен за себе си. Но какво ще спечели от това? Едно голямо нищо" ("Озлобеният озъбен свят"). 

Искам да обърна особено внимание на есетата на Павел Бебов. Те са смес от изстрадани чувства, размисли, истини... Някои са доста тъжни, но тъжни като живота, който живеем. В "Човекът с куфарче", "Несподелената мъка" и други темата е за самотата и забравата, за егоизма и отчуждението, които в един момент се стоварват върху човека. 

Но дори и тук, сред най-тъжните мигове, се появява слънцето - характерна за автора метафора, позната и от неговия роман. Слънцето, даващо надежда. Появява се и в "Тъгата в края на деня", и в "Моята молитва". Слънцето, което ще изгрее на сутринта "с един красив изгрев" и ще победи и завистта, и тъмнината. 

Има и разкази, в които хуморът е водещ. В "Парижки мераци" единият от героите така и не успява да сбъдне мечтата си да "вкуси от живота" по мъжки в столицата на Франция и красивата мулатка на "Пигал" си остава само фантазия... Във "Финансови измишльотини" типично по нашенски героите се опитват да спестят пари, търсейки начин да се съберат в две вместо в четири стаи, но разбират, че в Париж това е невъзможно... А в "Руска водка" традиционната градусова напитка се оказва по-доброто лекарство за болни бъбреци. Това лъкатушене между тъжно и смешно придава допълнителна увлекателност на книгата. 

Разказите и есетата на Павел Бебов се четат много леко. В тях има и носталгия, и тъга, но и надежда, че мракът няма да е вечен. Посланията майсторски са насочени към мислите и душата на читателя.  

Прочетете тази книга, струва си. Остава само да съжаляваме, че Павел Бебов доста е отлагал тази своя среща с читателите. И да се надяваме, че следващите ще бъдат по-скоро.

 

СЕМ казва решението си за БНР

автор:Дума

visibility 108

БСП поиска: Без споразумения при тежки престъпления

автор:Дума

visibility 124

/ брой: 180

15 882 подписа за промени в НПК внесе БСП в парламента

автор:Юлия Кулинска

visibility 115

/ брой: 180

Гроздоберът подрани заради климатичните промени

автор:Дума

visibility 208

/ брой: 180

3,1% е реалният икономически ръст през 2018 г.

автор:Дума

visibility 114

/ брой: 180

Банките ще отделят 0,5% от кредитите като буфер от октомври

автор:Дума

visibility 107

/ брой: 180

Обсъждат международен консорциум за АЕЦ "Белене"

автор:Дума

visibility 127

/ брой: 180

Грета Тунберг говори пред Конгреса в САЩ

автор:Дума

visibility 98

Стачка на морския транспорт в Гърция

автор:Дума

visibility 105

Саудитска Арабия обвини Иран за атаката с дронове

автор:Дума

visibility 160

Датата

автор:Дума

visibility 96

/ брой: 180

Поети с белезници

автор:Лозан Такев

visibility 136

/ брой: 180

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ