28 Март 2023вторник22:28 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес преди обяд ще е предимно слънчево, но ще е ветровито. Ще духа силен и поривист вятър от юг-югозапад. След обяд вятърът ще се ориентира от северозапад и с него ще започне да нахлува студен въздух. Облачността ще се увеличи и до вечерта от запад на изток ще превали дъжд, на места придружен с гръмотевици. На отделни места валежите да са значителни, а в нощните часове - в планинските райони дъждът ще се примесва със сняг. Дневните температури ще са високи и максималните ще са предимно между 16° и 21°, но до вечерта бързо ще се понижат. Днес преди обяд ще е предимно слънчево, но ще е ветровито. Ще духа силен и поривист вятър от юг-югозапад. След обяд вятърът ще се ориентира от северозапад и с него ще започне да нахлува студен въздух. Облачността ще се увеличи и до вечерта от запад на изток ще превали дъжд, на места придружен с гръмотевици. На отделни места валежите да са значителни, а в нощните часове - в планинските райони дъждът ще се примесва със сняг. Дневните температури ще са високи и максималните ще са предимно между 16° и 21°, но до вечерта бързо ще се понижат.

Ръст? На какво?

/ брой: 229

автор:Светлана Велева

visibility 1225

Растеж на икономиката (БВП) от 2,2% през второто тримесечие на т.г. отчете НСИ. Преди това финансовото министерство го отчете неколкократно. Дежурните икономисти от чуждофинансираните НПО-та и те в един глас запяха възбудено като целуната за първи път девица - икономиката расте! Щото иначе може и да не разберем.
Първо, ниските доходи не се вдигат, износът на български стоки намалява - пак по НСИ. Нагласите на мениджърите през август показаха влошаване на бизнес климата във всички сектори, за пореден месец, главно заради "несигурната икономическа среда и намаляване на поръчките". НСИ вчера отчете, че доверието на промишлеността продължава да намалява и през септември, бележейки спад от 1,7%. Свито се оказа и потреблението. Намалява търговията на дребно в основни сегменти, вкл. храна. Единствено онлайн поръчките бележат ръст и нормално - отстъпките там достигат до 50%.
Откъде идва растежът? По данни на МФ са събрани над 2 млрд. лв. повече приходи спрямо година по-рано, главно от данъци и осигуровки. При здравните вноски по-голямата събираемост е заради по-строгите правила, а при данъците - от по-агресивните акции на НАП спрямо длъжниците и честите проверки. Колкото до ДДС, приходите от него се увеличават, когато вътрешното търсене расте или има висока инфлация. Има обаче и трети фактор - забавянето на износа, защото данните, които държавата оглася за приходите, са нетни и от тях се вади възстановеният ДДС на компаниите износители. Колкото по-малък износ, толкова по-малко ДДС се възстановява на компаниите. Това означава, че икономиката се забавя, но държавата печели във фискално отношение. Пак вчера беше отчетен спад на инвестициите на наши фирми в чужбина - 12 пъти! Въпросът е - ако имаме рекорден ръст на приходите, защо държавата продължава да тегли дълг? През септември се проведоха три аукциона за общо 300 млн. лв. в 3-, 5- и 10-годишни ДЦК. Остава и въпросът - защо при ръст на приходите резервът се топи? Иначе БВП расте...

Димитър Маргаритов: Сайтът за цените няма да ги намали

автор:Дума

visibility 457

/ брой: 59

Яйцата поскъпват преди Великден

автор:Дума

visibility 468

/ брой: 59

Бизнесът иска 22% ДДС

автор:Дума

visibility 453

/ брой: 59

Шефът на КЗК се оправдава за картелите

автор:Дума

visibility 436

/ брой: 59

Без прецедент

автор:Велизар Енчев

visibility 1055

/ брой: 59

Звук на щурци

автор:Виктор Турмаков

visibility 582

/ брой: 59

Перфидно лицемерие

автор:Славчо Кънчев

visibility 418

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ