01 Юни 2020понеделник17:09 ч.

Просто - неонацизъм

Ще влезе ли България в "Бялата книга" на съвременната кафява чума?

/ брой: 207

автор:Лилия Томова

visibility 1026

Традиция стана да се оскверняват паметници в страната ни. Традиция долна, обиждаща, предизвикваща откровено отвращение, но за жалост - традиция. Което е истински срам и безподобен позор за тези, които го правят. И още повече за останалите, които мълчим.
ДУМА издигна инициативата, БАС я осъществи - в неделя, както вече информирахме читателите си, млади хора очистиха Братската могила в столичната Борисова градина от долни и позорящи националната ни памет надписи.
И какво от това, биха попитали скептиците? Защото вчера сутринта монументът отново осъмна осквернен, надраскан, нашарен (апропо, с купища правописни грешки) пак от ръцете на тези, които го правят вече 20 години.
Защо ли се случват подобни "събития"? Каква е тази дива омраза срещу собственото ни минало, което всеки всъщност има право да прочете, както го вижда, включително - и по повика на сърцето си? Откъде идват злонамереността и агресията? Някой сигурно знае отговора и той най-вероятно не е еднозначен. Но възможният е може би, да ме извинят някои другари, че по-социалната ни преди 10 ноември държава "загни" включително и заради нечии непомерни привилегии на "активни борци" срещу още по-предишния строй. И няма защо да си затваряме очите пред този факт, който, макар и изключение, е показателен, макар че - празник е, нека не обсъждаме точно днес, точно тази тема...
Всъщност кой има интерес обществото да е "нахъсено" срещу миналото? И каква е тази държава, в която лидер на съуправляващите, от екрана на телевизия с претенции да е обществена, нарича всички политици "пасмина" (справка - вчерашният сутрешен блок и словата на българския фюрер, дето май много иска да отклони вниманието ни от оспорваното си, да не кажа агентурно, защото не мога да го докажа, минало).
Човек не може да избира мястото и времето, когато да се роди, казваше мъдрецът Исак Паси. А в "Биография на духа" написа: "Добре, че у нас имаше комунизъм. И досега той дава възможност на всеки бездарник, некадърник или невежа с него да обяснява своята некадърност или невежество... И тъй: комунизмът е мъртъв, да живее комунизмът!"
Преди месеци в Киев учредиха международен правозащитен форум "Свят без нацизъм" - обединение на антифашистките организации срещу неонацизма. Ще бъде направен мониторинг на проявите на кафявата чума днес, ще бъде изпратен доклад до ООН, до Съвета на Европа, до ЕС, до ОССЕ. Учредителите ще инициират съдебно преследване на военнопрестъпниците, а и на тези, които пропагандират нацистките идеи.
Ще ни запишат ли в доклада като пример за неподражание, ще влезем ли в "Бялата книга на съвременния нацизъм"?
Ако продължаваме да мълчим пред агресивността на обществено опасните формирования - да, сигурно.
Така че питам всички - ще позволим ли да се орезилим пред света? Или ще намерим сили да се изправим - заедно с родителите, който още ги има, и непременно - с децата си, срещу днешните неонацисти? 

 

300 хиляди фирми може да купуват по-скъп ток

автор:Дума

visibility 462

/ брой: 101

Държавата ще разширява тол системата

автор:Дума

visibility 236

/ брой: 101

Малки хотелиери искат оставката на Ангелкова

автор:Дума

visibility 268

/ брой: 101

Бюджетът е с излишък от 1,3 млрд. лв.

автор:Дума

visibility 218

/ брой: 101

Екипажът на "Дракон" влезе в МКС

автор:Дума

visibility 284

Полицай българин е ранен в САЩ

автор:Дума

visibility 387

Безредици и хаос заляха САЩ след смъртта на афроамериканец

автор:Дума

visibility 289

/ брой: 101

Русия разобличи обвинения на Вашингтон

автор:Дума

visibility 328

/ брой: 101

Докога ще спекулират с търпението ни?

автор:Олга Маркова

visibility 546

/ брой: 101

О.з. ген. Кольо Милев: Не са ли твърде много силите ни за НАТО?

автор:Дума

visibility 593

/ брой: 101

Македонизъм

автор:Велиана Христова

visibility 412

/ брой: 101

Датата

автор:Дума

visibility 165

/ брой: 101

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ