13 Август 2020четвъртък17:42 ч.

Сцена

ПО СВЕТА

Питър Брук поставя "Бойно поле"

/ брой: 73

автор:Светлана Панчева

visibility 825

Малко са живите театрални режисьори, които могат да убедят публиката да остане цяла нощ в театъра и да гледа представление, създадено по една санскритска поема. Но преди 30 години Питър Брук направи точно това и постановката му "Махабхарата", която траеше девет часа и бе наистина епична, се превърна в едно от големите театрални събития на ХХ век, отбелязва критиката по повод най-новата работа на именития режисьор, озаглавена "Бойно поле".
Предизвикан от войната в Сирия, Питър Брук решава да се обърне отново към индуистката митология, да изследва войната, победата, поражението и жертвите в спектакъл, траещ само 70 минути. В това ново представление, базирано на текст отпреди 2000 години, режисьорът се концентрира върху моралната дилема на големия военачалник, който в представлението се нарича Удишитра и се изпълнява от Джаред Макнийл. Неговият герой е горд и доволен, че е постигнал целта си - победил е, но осъзнава, че всъщност тази победа е поражение, защото бойното поле е покрито с безкрайни купчини трупове. Изпълнен със съжаление и угризения, Удишитра иска да се оттегли в гората и да се отдаде на покаяние. Но Питър Брук отбелязва, че една от водещите теми в представлението е, че "трябва да живееш с отговорността и задълженията на човека, който е победил, които в повечето случаи са по-големи и по-тежки от тези на човека, който е загубил".
"Бойно поле" е спектакъл, който се занимава с живота и смъртта, както и с цикличната същност на войната и мира. И го прави само с четирима актьори, няколко различно оцветени наметала, няколко пръчки и един барабанист, или както сам режисьорът отбелязва - "това всъщност е колективният образ на разказвача, който разкрива един безкраен космос, в който има и... някои човешки проблеми".
Сцени от спектакъла


Питър Брук

Страница на Светлана Панчева

 

Тотален провал на летния сезон

автор:Дума

visibility 648

/ брой: 154

Задават се по-скъпо парно и топла вода

автор:Дума

visibility 341

/ брой: 154

Нова ядрена мощност - приоритет на държавата

автор:Дума

visibility 330

/ брой: 154

Къщите около София са най-търсени в пандемията

автор:Дума

visibility 254

/ брой: 154

Човечеството върви към нова световна война

visibility 647

/ брой: 154

Бил ли е масон цар Борис III?

автор:Христо Георгиев

visibility 396

/ брой: 154

За уродливостта на нормалното

автор:Владимир Георгиев

visibility 293

/ брой: 154

Българи срещу българи

автор:Петра Ташева

visibility 247

/ брой: 154

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ