26 Април 2024петък10:07 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

"Откраднато месо" е в списъка на ЮНЕСКО

/ брой: 28

автор:Дума

visibility 388

Традиционното кипърско ястие "клефтико", което на гръцки означава "откраднато месо", влезе в Националния списък на нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО. Включването на гозбата в престижната листа е въз основа на молба от местната администрация, музея и обществеността в село Атиену.

За това вкусно агнешко с картофи има и интересна история. Според легендата крадец задигнал животното, но за да не го заловят с кървави ръце, заровил трупа му за няколко часа в яма с горещи въглища. Заради високата температура месото става деликатес. Това е и основната тайна на приготвянето на ястието в днешни дни - да е в специална глинена фурна на висока температура.

Националната комисия на ЮНЕСКО добави към списъка и кипърската традиция да се отглеждат маслини. Рецептата за традиционно кисело мляко и технология за сушене на смокини от село Лисос, както и печенето на специален хляб в Ризокарпасо също са част от световното нематериално наследство.

Комисията на ЮНЕСКО обяви началото на нов цикъл за кандидатстване през настоящата година, като срокът за набиране на предложения е 28 февруари.

Обществените поръчки над 5 млн. лв. под специален надзор

автор:Дума

visibility 610

/ брой: 79

Забраняват рекламата на хазарт в медиите

автор:Дума

visibility 633

/ брой: 79

Безплатни винетки за електромобилите на инвалидите

автор:Дума

visibility 665

/ брой: 79

Жилищните кредити с нови рекорди

автор:Дума

visibility 610

/ брой: 79

Северна Македония гласува за президент

автор:Дума

visibility 627

/ брой: 79

ЕП прие закон за защита на жените

автор:Дума

visibility 685

/ брой: 79

Хиляди деца в Румъния оставени на бабите

автор:Дума

visibility 653

/ брой: 79

Накратко

автор:Дума

visibility 551

/ брой: 79

Политически кукувици

автор:Александър Симов

visibility 750

/ брой: 79

Договорът с „Боташ“ е национално предателство

visibility 670

/ брой: 79

Как Йончева забрави "Ало, Банов"

автор:Дума

visibility 695

/ брой: 79

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ