24 Май 2024петък00:17 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Обществените поръчки над 5 млн. лв. под специален надзор

Въвежда се контрол и чрез външни наблюдатели

/ брой: 79

автор:Дума

visibility 2757

Обществените поръки над 5 млн. лв. под специален надзор. Това става ясно от промени в правилника за приложение на закона, публикувани за обществено обсъждане от финансовото министерство. За всички възложители над тази сума на електронната платформа на Агенцията за обществени поръчки се открива партида  и се създава профил на купувача. Администраторът въвежда в профила наименование на организацията, БУЛСТАТ, единен идентификационен код (ЕИК), пощенски и електронен адрес за кореспонденция, населено място, пощенски код.
С новите текстове, предложени от експертите на министър Людмила Петкова, се въвеждат и контрол чрез външни наблюдатели. Те се определят от финансовия министър, но трябва да отговарят на определени изисквания - да имат висше образование, минимум 4 години професионален опит, да не са осъждани или да са лишавани от правото да упражняват професия. Когато се изисква заради естеството на поръчката, трябва да имат и съответното ниво на достъп до класифицирана информация. Освен това наблюдателят подписва декларация за липса на конфликт на интереси. Агенцията за обществени поръчки поддържа списък с наблюдатели, който може да бъде актуализиран.
Според промените в правилника възложителите на поръчки да трябва да се изпращат в агенцията едновременно проектите на  решение за откриване на процедурата, обявление за оповестяването й, техническите спецификации и методиката за оценка. Документите се изпращат чрез платформата, а получаването им се потвърждава чрез електронно съобщение.Правилникът разписва и срокове, в които се провежда всеки етап от обществената поръчка, включително и контролът над тях.  Например за инхаус поръчки, които бяха запазени като възможност в закона, становищата се оповестяват до 5 работни дни  от получаването им. Договорите към обявление за възлагане ще се пускат в деня на публикуването на обявлението. При определянето на срок за определено действие или събитие няма да се включва денят на настъпването им. А ако последният ден на срока е неработен или празничен, срокът изтича в първия присъствен ден след него.
Промени има и при отваряне на офертите.Когато възложителят е предвидил възможност да възложи поръчката въз основа на първоначално подадените оферти, ценовото предложение се представя в отделен запечатан плик. При подаване на оферти чрез платформата то се криптира отделно. След декриптиране ценовите предложения се отварят заедно с документите. При оферти за повече от една обособени позиции документите се представят отделно опаковани, ако е поискано от възложителя.

С над 80% се сринаха чуждите инвестиции

автор:Дума

visibility 314

/ брой: 95

Между 80 и 150 лева на година за застраховка на жилището

автор:Дума

visibility 360

/ брой: 95

Част от лавандулата може да остане по полето

автор:Дума

visibility 358

/ брой: 95

Три страни в Европа признават Палестина

автор:Дума

visibility 345

/ брой: 95

Румъния вдига с 10% най-ниските заплати

автор:Дума

visibility 349

/ брой: 95

ЕС одобри закон за изкуствения интелект

автор:Дума

visibility 341

/ брой: 95

Нидерландия забранява международните осиновявания

автор:Дума

visibility 326

/ брой: 95

За нормално бъдеще

автор:Ина Михайлова

visibility 713

/ брой: 95

България не е готова за еврозоната

автор:Евгени Гаврилов

visibility 367

/ брой: 95

Позорна статистика

автор:Аида Паникян

visibility 361

/ брой: 95

Защо парите бягат

автор:Евгени Гаврилов

visibility 342

/ брой: 95

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ