26 Април 2024петък13:06 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

"Откраднато месо" е в списъка на ЮНЕСКО

/ брой: 28

автор:Дума

visibility 389

Традиционното кипърско ястие "клефтико", което на гръцки означава "откраднато месо", влезе в Националния списък на нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО. Включването на гозбата в престижната листа е въз основа на молба от местната администрация, музея и обществеността в село Атиену.

За това вкусно агнешко с картофи има и интересна история. Според легендата крадец задигнал животното, но за да не го заловят с кървави ръце, заровил трупа му за няколко часа в яма с горещи въглища. Заради високата температура месото става деликатес. Това е и основната тайна на приготвянето на ястието в днешни дни - да е в специална глинена фурна на висока температура.

Националната комисия на ЮНЕСКО добави към списъка и кипърската традиция да се отглеждат маслини. Рецептата за традиционно кисело мляко и технология за сушене на смокини от село Лисос, както и печенето на специален хляб в Ризокарпасо също са част от световното нематериално наследство.

Комисията на ЮНЕСКО обяви началото на нов цикъл за кандидатстване през настоящата година, като срокът за набиране на предложения е 28 февруари.

13 зърнари са взели 52 млн. лв. субсидии

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 80

Войната в Украйна удвои приходите на ВМЗ-Сопот

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 80

Хващат най-много негодни банкноти от 10 лева

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 80

ВМРО-ДПМНЕ води на първия тур

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 80

Расте напрежението между САЩ и Китай

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 80

Педро Санчес подава оставка?

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 80

Накратко

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 80

По български

автор:Евгени Гаврилов

visibility 1

/ брой: 80

15 сергии

автор:Таня Глухчева

visibility 0

/ брой: 80

Хем най-бедни, хем богаташи...

visibility 0

/ брой: 80

Абсурдът "Боташ"

автор:Румен Овчаров

visibility 0

/ брой: 80

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ