23 Септември 2019понеделник08:19 ч.

Ликвидация

/ брой: 158

автор:Деси Велева

visibility 308

Стремежът на Столичната община да се освобождава тихомълком от общинските си жилища не само не отслабва през последните години, ами се забелязва увеличаване на темпото. Миналата година бележи рекорд по разпродадени апартаменти на техните наематели на доста ниски цени. С тази скорост общината в близките години ще остане без този особен специален фонд, който би трябвало да има за цел да помага на хора, изпаднали в истинска нужда. 

Кметството не прави нищо незаконно - просто следва собствената си наредба. Проблемът е, че цялостната концепция по управление, отдаване и продажба на общинските жилища е сбъркана. За никого не е тайна, че до тях лесно се добират не само социално слаби, а и сравнително силни наши хора, за да получат след няколко години възможността да си купят апартамента на доста по-ниски от пазарните цени. А и кои да са купувачите? Нуждаещ се столичанин, който плаща по 80 стотинки на кв. метър наемна площ, няма как да е в състояние да намери няколко десетки хиляди лева, за да се сдобие с общинския апартамент. Дори на символична цена. А нали това е смисълът на този род услуга - да се предоставят при спешна необходимост. Щом си се замогнал дотолкова, че да можеш да купиш имот, значи не си в реална нужда. 

Може би при други обстоятелства, ако кметството непрекъснато строеше нови жилища или се сдобиваше по друг начин с такива, подобна политика би била допустима. Само че в момента тя е недалновидна и вредна. Общината целенасочено изпразва фонд, който преди 30 години се е състоял от 120 000 имота, а сега от по-малко от 9000. При това той се управлява без никаква социална насоченост. 

Сравненията с много европейски столици са излишни. Примерите как се прави са много. Вместо да се възползва от чуждия положителен опит или поне да спре временно разпродаването, общинското ръководство върви към финалната права. На ликвидацията.

Почина проф. Юлиан Вучков

автор:Дума

visibility 0

23 мерки до 2023 г. обявява Мая Манолова на 23 септември

автор:Дума

visibility 134

Земетресение край Кърджали

автор:Дума

visibility 117

Пакетът "Мобилност" няма да се преразглежда

автор:Дума

visibility 427

/ брой: 181

Тол системата може да не тръгне и на 1 март

автор:Дума

visibility 339

/ брой: 181

БДЖ отменя влакове, няма локомотиви

автор:Дума

visibility 521

/ брой: 181

Вносните цигари задължително с дата на производството

автор:Дума

visibility 188

/ брой: 181

Париж подава ръка на Рим за мигрантите

автор:Дума

visibility 254

/ брой: 181

Нов Ньой?

автор:Юри Михалков

visibility 759

/ брой: 181

Връх на невинността

автор:Павлета Давидова

visibility 629

/ брой: 181

Много шум и... нищо

автор:Галина Младенова

visibility 503

/ брой: 181

Новите "Кучета" откриват сезона на Арт театър

автор:Надежда Ушева

visibility 491

/ брой: 181

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ