07 Декември 2019събота14:20 ч.

Ликвидация

/ брой: 158

автор:Деси Велева

visibility 421

Стремежът на Столичната община да се освобождава тихомълком от общинските си жилища не само не отслабва през последните години, ами се забелязва увеличаване на темпото. Миналата година бележи рекорд по разпродадени апартаменти на техните наематели на доста ниски цени. С тази скорост общината в близките години ще остане без този особен специален фонд, който би трябвало да има за цел да помага на хора, изпаднали в истинска нужда. 

Кметството не прави нищо незаконно - просто следва собствената си наредба. Проблемът е, че цялостната концепция по управление, отдаване и продажба на общинските жилища е сбъркана. За никого не е тайна, че до тях лесно се добират не само социално слаби, а и сравнително силни наши хора, за да получат след няколко години възможността да си купят апартамента на доста по-ниски от пазарните цени. А и кои да са купувачите? Нуждаещ се столичанин, който плаща по 80 стотинки на кв. метър наемна площ, няма как да е в състояние да намери няколко десетки хиляди лева, за да се сдобие с общинския апартамент. Дори на символична цена. А нали това е смисълът на този род услуга - да се предоставят при спешна необходимост. Щом си се замогнал дотолкова, че да можеш да купиш имот, значи не си в реална нужда. 

Може би при други обстоятелства, ако кметството непрекъснато строеше нови жилища или се сдобиваше по друг начин с такива, подобна политика би била допустима. Само че в момента тя е недалновидна и вредна. Общината целенасочено изпразва фонд, който преди 30 години се е състоял от 120 000 имота, а сега от по-малко от 9000. При това той се управлява без никаква социална насоченост. 

Сравненията с много европейски столици са излишни. Примерите как се прави са много. Вместо да се възползва от чуждия положителен опит или поне да спре временно разпродаването, общинското ръководство върви към финалната права. На ликвидацията.

На "Градина" все пак ще се строи

автор:Дума

visibility 0

Лекар от Александровска болница обяви гладна стачка

автор:Дума

visibility 80

Нов прокурор сменя главния

автор:Дума

visibility 183

Путин и Ердоган пускат "Турски поток" заедно

автор:Дума

visibility 31

Безредици в Атина и Патра

автор:Дума

visibility 37

Нов удар срещу Китай

автор:Дума

visibility 202

Бедност заплашва развития свят

автор:Дума

visibility 403

/ брой: 235

Боко ТВ

автор:Велислава Дърева

visibility 860

/ брой: 235

В България се имитира борба срещу корупцията

автор:Дума

visibility 354

/ брой: 235

Животът на един "шпионин"

visibility 386

/ брой: 235

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ