Къпината цери от афти до нерви
/ брой: 267
Древните народи наричали сока от къпина титанова кръв и са го използвали за укрепване на нервите, против диарии и за лечение на простуди, дъвчели са млади къпинови листа за заякване на венците и против стомашни разстройства.
Запарка от листата регулира обилната или продължителната менструация. В някои арабски страни знахарите давали къпинови листа за събуждане на любовни страсти.
В българската народна медицина къпиновите плодове се използват за лечение на простуда, грип, висока температура, възпаления на горните дихателни пътища. Плодовете зреят от юли до октомври. Берат се в сухите дни на септември-октомври.
Корените се изкопават късно през есента, след обирането на плодовете - октомври-ноември. Почистват се от наземните части и тънките коренчета, измиват се и се нарязват на парчета с големина около 10 см, а по-дебелите се режат и по дължина, за да се сушат по-бързо.
V Отвара от корени се пие при камъни в бъбреците, а компрес с нея помага при разширени вени и хемороиди. Студени компреси с отвара от листата или счукани пресни листа се налагат върху поразените участъци от кожата при лишеи, екземи или незаздравяващи рани. Този начин на лечение е твърде ефикасен и при очистването на раните и по-бързото им зарастване.
Отвари и запарки и от трите части на растението действат противовъзпалително при инфекции в устата и на венците (афти, ангини, стоматити), при херпес, церят бяло течение, успокояват нервите.
Съвременната медицина допълва списъка от лечебни свойства на къпината при високо кръвно налягане, сърдечно-съдови заболявания, склероза, диабет, възпалителни процеси в ставите, нарушена обмяна на веществата, за укрепване на костите и зъбите у децата, анемия, слаби кръвоносни съдове.
Трите части на къпината съдържат витамини С, Е и от групата В, както и органични киселини, големи количества калий, калций, желязо.
V При кръвотечение от матката и дизентерия, придружена с кръв, се препоръчват корени, стебла и листа, сварени с вино, да се приемат преди обяд и след вечеря в продължение на 10-15 дни.
V При гастрит е полезна билкова комбинация от равни количества корен от бял оман, листа от къпина, цикория и планинска чубрица. Една супена лъжица от сместа се запарва с 300 г вряща вода. След изстиване отварата се прецежда и се изпива на 3 пъти по 100 мл 30 мин. преди хранене.
Запарка
Три супени лъжици листа и плодове, ситно нарязани, се запарват в 400 мл вряща вода. Киснат 2 часа и течността се изпива на два пъти сутрин и вечер по 200 г.