22 Юни 2024събота09:17 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Кои са най-новите тенденции и технологии в лечението на рак?

Текущите тенденции при лечение на ракови болести

автор:Дума

visibility 12896

Иновациите в диагностиката и лечението на онкологичните заболявания са свързани с напредъка на биологичната наука, молекулярната биология, генетиката, генното инженерство. С разчитането на човешкия геном през 2000 г. започва създаването на таргетните (прицелните) терапии в онкологията, с които стартират осезаеми промени в концепцията за онколечението. 

Днес медицината подхожда все по-индивидуализирано към пациентите с рак – болестта се лекува според генетичните особености на човека, като пациентите се профилират и групират по сходни генетични характеристики, а раковите клетки се унищожават чрез различни механизми, обясняват медиците от МБАЛ “Уни Хоспитал”. На тази база в практиката са навлезли иновации, осигуряващи подбор на максимално ефективна персонализирана терапия.

Прецизна медицина и персонализирано лечение

С най-дълга история сред модерните подходи в лечението на рака е таргетната терапия. Това са лекарства, които взаимодействат само с прицелни молекули, без да увреждат здрави тъкани и клетки за разлика от традиционната химиотерапия. Действието им е насочено към повлияване на генетични промени, характерни за дадения тумор. Целта е спиране растежа на тумора и се постига чрез въздействие върху специфични гени и протеини, налични в туморните клетки, или в клетки, свързани с техния растеж. Прицелната терапия се основава на познанието, натрупано за процеса на развитие на раковите клетки през последните години. Идентифицирани са различни биомаркери, чието наличие, количество и състояние в организма са свързани с генетични характеристики на определени тумори. Таргетните лекарства имат различни механизми на действие: да спират или изключват сигналите, вследствие на които туморните клетки нарастват и се делят; да възпрепятстват ненормално дългия живот на раковите клетки; да ликвидират раковите клетки.

Основните видове прицелна терапия са моноклонални антитела и малки молекули. Лекарствата от първия тип блокират прицелна молекула, която се намира на повърхността на раковата клетка. Те спират растежа на тумора, като възпират сигналите за размножаване на неговите клетки. Моноклоналните антитела могат да се прилагат съвместно с химио- и лъчетерапия, като усилват тяхното действие – те имат и способността да пренасят токсични вещества директно до туморните клетки.

Лекарствата от типа малки молекули са насочени към блокиране на специфични процеси, чрез които раковите клетки се размножават и разпространяват в тялото. Част от тези медикаменти спират процеса на образуване на нови кръвоносни съдове (ангиогенеза) около тумора, чрез които той се снабдява с хранителни вещества.

Таргетните терапии имат различни прицелни молекули (мишени), поради което дадена терапия не може да бъде подходяща за всички пациенти. Дали тя ще има ефект за конкретния пациент, се определя с генетични изследвания. Така диагнозата „карцином на дебелото черво“ например в наши дни означава различни тумори при различните пациенти и изисква персонализиран подход. Най-често таргетната терапия не се прилага самостоятелно, а се съчетава с оперативно лечение, химио- и лъчетерапия, хормонално лечение. Нейният ефект може да се променя в хода на заболяването, възможни са и неприятни странични ефекти.

Ролята на имунотерапията при лечението на рак

Иновативен подход в онкологията е и имунотерапията. Тя е свързана с висока ефективност и увеличаване на преживяемостта при пациентите, за които е подходяща, споделят от Уни Хоспитал. Имунотерапията се основава на модулиране с лекарства и други продукти като вируси или ваксини на имунната система на онкопациента с цел предизвикване на ефективен имунен отговор срещу раковите клетки. Известно е, че те разполагат със специфични рецептори, чрез които се свързват с клетките на имунитета, потискат действието им и предотвратяват имунната реакция. Имунотерапията в онкологията прилага лекарства, които блокират тези рецептори и туморната клетка остава „видима“ за имунитета на пациента.

Според друга нова парадигма за лечение на рака изборът на терапии се определя на база уникалния генетичен профил на тумора, независимо къде точно в тялото на пациента е възникнал за първи път. Подходът е наречен тумор-агностична терапия и също се причислява към методите на персонализираната медицина.

В допълнение или отделно от лекарствените терапии и хирургията, лъчетерапията е съществена част от съвременния подход в лечението на рака. Нейните модерни методи допринасят за органосъхраняващия подход в съвременната онкотерапия. Иновациите при линейните ускорители – апаратурата, с която се провежда лъчелечение, дават възможност за прецизна алтернатива на хирургичното лечение при определени тумори и локализации. Сред модерните лъчетерапевтични техники са: стереотактична радиохирургия, ротационно лъчелечение, лъчелечение, навигирано чрез техники на образната диагностика, 3-измерно обемно лъчелечение и др.

Протонната терапия като форма на лъчелечение

Най-новото направление в лъчелечението в света е протонната терапия, която дава възможност за лечение на тумори, които не се поддават на друг тип лечение или са разположени до критично важни органи. Представлява изключително прецизно облъчване с протонни и ядрени атоми и се прилага при мозъчни тумори, хепатоцелуларен карцином, меланом, тумори на простатата, на слюнчените жлези и др. Облъчването не е с рентгенови, а с лъчи от тежки частици, наречени хадрони. Терапията е щадяща, безболезнена и се провежда без необходимост от хоспитализация.

Бъдеща перспектива и потенциално развитие на технологиите за лечение на рак

Онкологичните заболявания са сложни и разнообразни по вид, начин за диагностика, ход на заболяването и „чувствителност“ към лечебните подходи. Няма терапия-панацея и всеки онкологичен пациент се нуждае от мултидисциплинарен подход в лечението – комбинация от хирургично, лъчелечение и лекарствено лечение според индивидуалните необходимости. За всички това пациентите с онкологични заболявания следва да бъдат детайлно информирани в онкологичните клиники и центрове, в които са избрали да се консултират и проведат лечението си.

 

Таксиджиите нащрек: индийците им взимат хляба

автор:Дума

visibility 451

/ брой: 116

Алкохолът и тютюнът у нас - най-евтини в ЕС

автор:Дума

visibility 426

/ брой: 116

24 нови ракетни площадки срещу градушки

автор:Дума

visibility 404

/ брой: 116

Русия и Виетнам - все по-близки

автор:Дума

visibility 492

/ брой: 116

Шолц търси решение за миграцията

автор:Дума

visibility 439

/ брой: 116

"Хизбула" заплаши и Кипър

автор:Дума

visibility 422

/ брой: 116

Още един провал

автор:Деси Велева

visibility 472

/ брой: 116

По-добри времена

автор:Мая Йовановска

visibility 450

/ брой: 116

За късия хоризонт

visibility 415

/ брой: 116

Войната, която пак ни напомня: "Хора, бдете!"

автор:Евгений Белий

visibility 462

/ брой: 116

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ