13 Ноември 2018вторник01:36 ч.

Преживени разкази

/ брой: 232

автор:Благовеста Касабова

visibility 2677

Емил Енчев е от авторите, които не се появяват по телевизионните екрани, не ги канят за интервюта, около тях не се шуми. Той живее в Девин - сърцето на Родопа планина, далеч от празната суета на големия град, и гледа на света с други очи. Приятели са му обикновени хора - поминуващи на ръба на оцеляването, страдалци, дълбоко свързани с природата и земята.
Вероятно планината го зарежда с енергия, пречиства мислите и емоциите му, изостря сетивата му, дава му уроци по нравственост и родолюбие. Такива мисли ме споходиха, когато прочетох новата книга на писателя "Разкази от живота". И наистина - в споделеното с читателя няма нищо измислено, съчинено, преекспонирано. С топлина и обич - и с тъга, авторът описва годините на детството си, изпълнено с напрежение, неверие и страх, преминало в едно, набързо изградено селище - Калково.
В него живеят хора, изтръгнати от корена си, от родните си места, от близки и приятели. Хора, дамгосани като врагове на народната власт след 1944 г. Събрани от всички краища на страната, те се мъчат да оцелеят и отгледат децата си сред чужди и непознати, но близки по съдба хора. В паметта на автора те са живи, достойни, трудолюбиви и той разказва за тях и нелекия им живот с обич и топлина. От тях се е учил на морал, човеколюбие, милосърдие, трудолюбие, на българщина.
Емил Енчев не остава само при тях. Стремежът му да среща хора, да ги опознава, да проучва живота им, да споделя мъката, тревогите и радостите им, го отвежда при родителите на нелепо загиналите във водите на река Лим свищовски деца. Вълнуващи са разказите му за последните години от живота на големия Николай Хайтов. За неговата болка по България - покрусена и разграбвана. За приятели, познати, съграждани, всеки от които е оставил частица от себе си в душата му - незрящия певец бай Васил Мирчев, хлебаря бай Христо Милев, гайдаря Паун Кушлев и т.н.
Емил Енчев е автор на 15 книги и няколко пиеси за деца, но "Разкази от живота" е между най-доброто, което е сътворил досега. Зная, че Емил Енчев има още много какво да ни каже за родопчани - пък и не само за тях, защото планината го зарежда с добра мисъл, чиста емоция и много обич към човека.
 

Поредна вечер на протести

автор:Дума

visibility 0

Антикорупционната комисия привиква Лозан Панов

автор:Дума

visibility 58

/ брой: 220

Калин Калпакчиев оглави Съюза на съдиите

автор:Дума

visibility 42

/ брой: 220

Делото срещу Боршош тръгва след два месеца

автор:Дума

visibility 37

/ брой: 220

КАТ вдига двойно глобите

автор:Дума

visibility 91

/ брой: 220

Горанов: Данъкът за колите ще скочи въпреки протестите

автор:Дума

visibility 63

/ брой: 220

Очакват лоша реколта от зърно догодина

автор:Дума

visibility 53

/ брой: 220

Отварят процедури за еврофинансиране с 1,1 млрд. лв.

автор:Дума

visibility 37

/ брой: 220

Ердоган: Ще продължим да работим за членство в ЕС

автор:Дума

visibility 31

/ брой: 220

Демократите засилват натиска върху Тръмп

автор:Дума

visibility 49

/ брой: 220

Кратки новини

автор:Дума

visibility 53

/ брой: 220

Македония коригира по преспански конституцията

автор:Дума

visibility 39

/ брой: 220

Има едни специалисти антикомунисти...

visibility 141

/ брой: 220

Новият краен неолиберализъм

автор:Мирослав Попов

visibility 80

/ брой: 220

САЩ: Реквием за една левица

автор:

visibility 94

/ брой: 220

Датата

автор:

visibility 25

/ брой: 220