19 Юли 2024петък09:54 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Корица на книгата

Книгата

Преоткриване на автентичния Иван Вазов и неговото семейство

/ брой: 134

автор:Дума

visibility 14824

Марин КАДИЕВ


Силна, вълнуваща и въздействаща книга е написала за Иван Вазов писателката Павлина Павлова и я е озаглавила "Вазови - шапки долу!", исторически роман, но всъщност е и документален роман, защото е използван целият фактически материал за Вазов и рода му като спомени, анкети, писма, разговори, литературно-критически статии, изследвания и други източници. Когато е създавала тази книга, тя обобщава с възторжена тоналност: "Свещенодействах!". Затова тази книга е много лична, изстрадано изживяна и съкровено изповедна. И ни подтиква да преосмислим познатата фактология за Вазов, защото всичко познато и известно зазвучава по новому; защото е нагорещено от сърдечна топлота; направена е проницателна интерпретация на Вазовото битие и всичко е материализирано с изящен и експресивен рисунък и е постигната трогателна интимност и празничност. Това е сюжетна епическа творба, чете се с жив и нестихващ интерес и с естетическа наслада, а образите изникват от думите живи и емоционално въздействащи.

Романът се състои от две части: първата е за писателя Иван Вазов и преобладава като обем, а втората е по-кратка и е посветена на по-малкия брат генерал Владимир Вазов - героя от Дойран. Но най-интересното и интригуващото е, че Павлина Павлова използва много рядко срещан композиционен похват: моно формата, Аз-повествованието. Тя се е превъплътила изцяло в битието на двамата братя Вазови и през целия роман говорят те от първо лице. Това е изключително труден и рискован подход, но се е справила безупречно и така е скъсила дистанцията автор - читател; така се е появила една доверителност между тях. Тук Аз-формата не е фикция, не е художествена измислица - писателката се е сляла с Вазови, тя ги е субективизирала, вградила се е в тях, влязла е и в психиката им, накарала ги е да споделят монологично целия си живот. И в техните изповеди като на филмова лента преминава всичко видяно, чуто и преживяно от тях в миналото и настоящето им. В техните монолози са вплетени много диалози с различни хора, има вътрешни монолози и ретроспекции, лирически и философски отклонения, чрез които изразяват най-съкровеното от своя душевен свят. Очертани са и портрети на много писатели, хора на изкуството, интелектуалци, политици и държавници от онова време - всичко това обогатява и осветлява пълнокръвно образите на двамата братя Вазови.

Много може да се говори, и все в превъзходна степен, за тази книга на Павлина Павлова, защото всичко изобразено и изразено има неоценима познавателна и възпитателна насоченост; защото познатата фактология за Вазовия свят е интерпретирана оригинално и осветлена от нова гледна точка; защото написаното е стоплено от една Вазовска сърдечност, от една душевна прелест и нравствена чистота, които завладяват читателя.

Този изповеден роман на Павлина Павлова е неотразимо въздействащ; прочетеното доставя естетическа радост, внушенията водят към самоосъзнаване и преосмисляне на човешкото предназначение чрез Вазов и неговото семейство. И да преоткриеш не само него, но и себе си.

2615 лв. на месец са нужни за издръжката на 3-членно семейство

автор:Дума

visibility 866

/ брой: 135

Държавните фирми в България не са ефективни

автор:Дума

visibility 918

/ брой: 135

Увеличават се фалитите на компании

автор:Дума

visibility 892

/ брой: 135

Ще говори със София, но с редовен кабинет

автор:Дума

visibility 900

/ брой: 135

Гърция със спешни мерки за цената на тока

автор:Дума

visibility 892

/ брой: 135

Макрон прие оставката на премиера Атал

автор:Дума

visibility 899

/ брой: 135

Тайван да си плаща за отбраната

автор:Дума

visibility 931

/ брой: 135

Диагнозата на държавата

автор:Александър Симов

visibility 1024

/ брой: 135

Денят на бръснача

visibility 973

/ брой: 135

Ганьо е победим, само ако бъде смачкан

visibility 984

/ брой: 135

Подводните камъни на външното оценяване

visibility 929

/ брой: 135

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ