18 Февруари 2019понеделник12:00 ч.

Романът за миналото като познание за настоящето

Георги Пенчев изучава, описва и анализира особеностите на историческия роман в българската литература от неговото зараждане до наши дни

/ брой: 150

автор:Панко Анчев

visibility 900

Литературоведската съдба на Георги Пенчев е свързана преди всичко с историята и теорията на българския исторически роман. Г. Пенчев е и изявен критик, но чисто критическите му изяви са повече на фона на изследователските му усилия да изучи, опише и анализира особеностите на историческия роман в българската литература от неговото зараждане до наши дни. А това е наистина важна задача и примамлива цел за сериозния учен.
Георги Пенчев ни поднася последния свой труд по темата. Аз бих нарекъл "Българският исторически роман" (издава УИ "Св. Климент Охридски") истинска енциклопедия на имена и произведения от този жанр в българската литература. Тук е проследена цялата история на жанра, анализирани са почти всички исторически романи. Това е огромен и полезен труд, защото събира на едно място цялата информация, всички факти, като ги подрежда и коментира професионално и дори увлекателно. Оттук насетне, стъпвайки върху изследването на Георги Пенчев, могат да се правят нови обобщения, да се гради цялостната типология на романа с историческа тематика и герои, да се проследяват типологичните и тематични предпочитания и промени през различните етапи от обществения и литературния живот у нас. Авторът също прави такива опити, но според мен задачата му е по-скоро да събере и обобщи преди всичко информацията, за да може после (той или някой друг след него) да открои особеностите и закономерностите в съществуването на жанра, в неговите възходи или падения. Затова и е сложил уточняващото подзаглавие "Писатели, произведения, проблеми". Уговорката е важна, за да предпази критическият прочит на изследването от претенции, които то самото не показва.
Георги Пенчев поставя с тази книга, а и с предишните си изследвания, здрави основи за изследователска работа върху историята и типологията на българския исторически роман. Книгата му е важен етап в развитието на литературознанието и лично авторско постижение, което и ние, читателите и критиците, трябва да оценим високо. Само такава оценка ще бъде справедлива за усилията на този рядко изявяващ се днес (за съжаление!) български критик, историк и теоретик на литературата.                                                                                   
 
 
 

Първан Симеонов: ГЕРБ си вкараха куриозен автогол

автор:Дума

visibility 0

Борисов привика ръководството на ГЕРБ заради Изборния кодекс

автор:Дума

visibility 79

Програма на телевизия БСТВ до 24 февруари

автор:Дума

visibility 210

100 тона месо гние край Войводиново

автор:Дума

visibility 85

10 оферти за строеж на "Струма" през дефилето

автор:Дума

visibility 259

/ брой: 33

Само 14,5% от жилищата у нас са застраховани

автор:Дума

visibility 150

/ брой: 33

До 3% се увеличи инфлацията през януари

автор:Дума

visibility 143

/ брой: 33

Пореден тормоз за бизнеса

автор:Дума

visibility 153

/ брой: 33

Гръцките фермери пак готвят блокади

автор:Дума

visibility 122

/ брой: 33

ВМРО-ДПМНЕ предложи жена за кандидат-президент

автор:Дума

visibility 191

/ брой: 33

НАТО уважава неутралността на Сърбия

автор:Дума

visibility 194

/ брой: 33

Тръмп: Европа да си прибере джихадистите

автор:Дума

visibility 434

/ брой: 33

Нашите управници ни заблуждават с митове

автор:Дума

visibility 436

/ брой: 33

Персоналната държава

автор:Владимир Георгиев

visibility 283

/ брой: 33

Някаква се самозапалила, много важно!

автор:Константин Иванов

visibility 255

/ брой: 33

Датата

автор:Дума

visibility 149

/ брой: 33