24 Март 2019неделя01:40 ч.

Гъдел, гъдел

/ брой: 124

автор:Ина Михайлова

visibility 4253

Телевизионен репортаж отпреди повече от година, завъртян от гъделичкащ сайт, вчера нажежи страстите в парламента за бизнеса с българско гражданство. ДПС скочи на патриотите, от "Атака" реагираха болезнено, в историята бе намесена Илияна Йотова с изказване, отнасящо се за случаи отпреди мандата й като вицепрезидент. Ден по-рано от ВМРО се нахъсиха срещу Световната здравна организация заради неясно какви публикации в интернет, според които педофилията ще бъде легализирана.
Какво им става?
Живеят в интернет говорят си през фейсбук, пак там размахват чаршафи и си разменят любезности. От Тръмп ли се заразиха, щото той пребивава в туитър?
Абе, хора, живият живот е тук! И всички ли се правят на ухапани, че проблемът с гражданството не е от вчера. Че ни разнасят по света и ни сочат с пръст. Че никой ли не е виждал автобусите с "новоизлюпени", които срещу съответни суми, платени на адвокати, и положени подписи стават българи скорострелно?
За да се захване законодателят или прокуратурата с проблема, необходимо ли е някой да предизвика скандал за нещо, пльоснато в интернет? Оказва се, че да.
Има куп нередности с българското гражданство. Сега патриотите скочиха, защото (факт!) изнесените данни за издирвани от Интерпол лица, получили българско гражданство, не се отнасят за техния период. Сигурно обаче от ВМРО си спомнят разследването на френски журналист от края на март т.г. за схема за даване на българско гражданство чрез предоставяне на удостоверения за български произход, издавани от организации, лицензирани от Държавната агенция за българите в чужбина. Имаше уволнения в МП, но всичко се замете. Проверка на прокуратурата преди време констатира нарушения в ДАБЧ, но до обвинения не се стигна.
Драмата с българското гражданство по произход ще набере скорост, когато наближат изборите. Тогава някои ще си спомнят как, овъртолени в пошли скандалчета от интернет, са подминали заверата на ВМРО и ГЕРБ. Преди дни, чрез скорострелни промени в Закона за гражданската регистрация, чужденците, придобили българско гражданство по произход, получиха пълна свобода да избират първоначален адрес. Без значение колко други са се регистрирали на него. Когато местните избори дойдат, а там от значение са и 20 гласа, ще стане ясно как се печели вот с 30 гласоподаватели, регистрирани на един адрес. За останалите българи остава в сила правилото, че регистрираните на едно място не могат да превишават два пъти обитателите, които обичайно могат да живеят там. Ограничението бе въведено заради изборния туризъм. То обаче не важи за "новите" българи по произход.
От законовата придобивка ще се възползват патриотите. Напливът за българско гражданство по произход е основно от етнически българи в Македония и Албания, Украйна и Молдова. А кой смята тези райони за свои? Ха, познайте! Промяната бе инициирана от ВМРО и подкрепена от ГЕРБ. Добра сделка, нали! Не за ДПС обаче. За които е патент докарването на избиратели от съседна Турция.
Та шегаджийският скандал с вчерашна дата май изглежда доста сериозен в живия живот. Някой прояви ревност или съзря заплаха по отношение на "бизнеса" с гражданство? Засега е ясно, че Борисов мълчи, за да крепи стабилността на правителството.

Апартаментът

автор:Павлета Давидова

visibility 1246

/ брой: 56

Полюсите на българската фило-фобия

visibility 372

/ брой: 56

В Испания няма давност за фашизма

visibility 418

/ брой: 56

ПРИКАЗНА ЖЕРАВНА

автор:Петра Ташева

visibility 217

/ брой: 56