21 Ноември 2018сряда04:48 ч.

Гъдел, гъдел

/ брой: 124

автор:Ина Михайлова

visibility 3856

Телевизионен репортаж отпреди повече от година, завъртян от гъделичкащ сайт, вчера нажежи страстите в парламента за бизнеса с българско гражданство. ДПС скочи на патриотите, от "Атака" реагираха болезнено, в историята бе намесена Илияна Йотова с изказване, отнасящо се за случаи отпреди мандата й като вицепрезидент. Ден по-рано от ВМРО се нахъсиха срещу Световната здравна организация заради неясно какви публикации в интернет, според които педофилията ще бъде легализирана.
Какво им става?
Живеят в интернет говорят си през фейсбук, пак там размахват чаршафи и си разменят любезности. От Тръмп ли се заразиха, щото той пребивава в туитър?
Абе, хора, живият живот е тук! И всички ли се правят на ухапани, че проблемът с гражданството не е от вчера. Че ни разнасят по света и ни сочат с пръст. Че никой ли не е виждал автобусите с "новоизлюпени", които срещу съответни суми, платени на адвокати, и положени подписи стават българи скорострелно?
За да се захване законодателят или прокуратурата с проблема, необходимо ли е някой да предизвика скандал за нещо, пльоснато в интернет? Оказва се, че да.
Има куп нередности с българското гражданство. Сега патриотите скочиха, защото (факт!) изнесените данни за издирвани от Интерпол лица, получили българско гражданство, не се отнасят за техния период. Сигурно обаче от ВМРО си спомнят разследването на френски журналист от края на март т.г. за схема за даване на българско гражданство чрез предоставяне на удостоверения за български произход, издавани от организации, лицензирани от Държавната агенция за българите в чужбина. Имаше уволнения в МП, но всичко се замете. Проверка на прокуратурата преди време констатира нарушения в ДАБЧ, но до обвинения не се стигна.
Драмата с българското гражданство по произход ще набере скорост, когато наближат изборите. Тогава някои ще си спомнят как, овъртолени в пошли скандалчета от интернет, са подминали заверата на ВМРО и ГЕРБ. Преди дни, чрез скорострелни промени в Закона за гражданската регистрация, чужденците, придобили българско гражданство по произход, получиха пълна свобода да избират първоначален адрес. Без значение колко други са се регистрирали на него. Когато местните избори дойдат, а там от значение са и 20 гласа, ще стане ясно как се печели вот с 30 гласоподаватели, регистрирани на един адрес. За останалите българи остава в сила правилото, че регистрираните на едно място не могат да превишават два пъти обитателите, които обичайно могат да живеят там. Ограничението бе въведено заради изборния туризъм. То обаче не важи за "новите" българи по произход.
От законовата придобивка ще се възползват патриотите. Напливът за българско гражданство по произход е основно от етнически българи в Македония и Албания, Украйна и Молдова. А кой смята тези райони за свои? Ха, познайте! Промяната бе инициирана от ВМРО и подкрепена от ГЕРБ. Добра сделка, нали! Не за ДПС обаче. За които е патент докарването на избиратели от съседна Турция.
Та шегаджийският скандал с вчерашна дата май изглежда доста сериозен в живия живот. Някой прояви ревност или съзря заплаха по отношение на "бизнеса" с гражданство? Засега е ясно, че Борисов мълчи, за да крепи стабилността на правителството.

Над 2 г. се бави ремонтът на мотрисите "Сименс"

автор:Дума

visibility 63

/ брой: 226

Птичият грип погуби над 1 милион пернати у нас

автор:Дума

visibility 45

/ брой: 226

Забраняват пластмасата в ски зоната в Банско

автор:Дума

visibility 51

/ брой: 226

Прогнозират 5% ръст на туристите през зимата

автор:Дума

visibility 25

/ брой: 226

В Румъния уволниха шестима министри

автор:Дума

visibility 109

/ брой: 226

65% от гърците против договора със Скопие

автор:Дума

visibility 67

/ брой: 226

Груевски получи убежище от Унгария

автор:Дума

visibility 72

/ брой: 226

Евросъюзът държи на договора за ракетите

автор:Дума

visibility 51

/ брой: 226

Да подадем ръка на сънародниците ни зад граница

visibility 60

/ брой: 226

Искам съд за виновните!

visibility 112

/ брой: 226