14 Декември 2018петък11:00 ч.

Няма ли край?

/ брой: 230

автор:Ина Михайлова

visibility 2275

Няма ли край черната сага с жертвите на пешеходни пътеки? Явно няма. Джигити - всеки ден. Оправдания - също. И отговорни лица, които ръсят умни мисли как били нужни кръгови движения, мантинели, бои за маркировка, "заспали полицаи", мобилни камери. Как, видите ли, пешеходците едва ли не трябвало да се оглеждат и ослушват нонстоп като зайци, да махат с ръце, да викат и да скачат, за да ги забележат.
А виновни все няма. Или се отървават - с вратичка в закона или с добър адвокат с висок хонорар. И всеки път се питаме - така ли е по света? И си отговаряме - не, не е така! По света законите са строги, тези, които ги прилагат - безкомпромисни. Стъпи ли човек на пътеката, колите заковават - иначе жестока глоба. "Свои" хора и спасение за виновните няма. И си спомняме как в българския парламент при всеки дебат върху закона за движение по пътищата "разбирачите" ни увещават, че драконовските мерки за виновните са... популизъм. А популизъм ли е, че сме на първо място в ЕС по брой на жертви на пътя за 2016 г.? Популизъм ли е, че за три дни пострадалите на пешеходни пътеки са повече от пръстите на двете ни ръце?
Държавната власт предлага решения. В повечето случаи - след дъжд качулка. Просто чакаме някой друг да намери отговор, да свърши работа, да поеме отговорност. Защо? Нима всеки по веригата не знае какви са рисковете и задълженията му? Знае. Но така е по-лесно. Сигурно има нужда от мантинели, бои, нови пътища, светофари и камери, камери, камери... И катаджии, катаджии, катаджии - където и докогато е необходимо. Глоби и контрол. Без прошка, без давност, без изключение. Ще помогне, вярвайте.
Трудно ще се справим с манталитета, нали? Ако всички спазват законите на пътя, нарушенията и жертвите ще са по-малко. Заради този наш прословут манталитет обаче е необходим драконовски закон. Безпощадните мерки ще свършат работа, защото горчивите поуки не обръщат човешкото безхаберие.

Анкетна комисия ще търси корупция в ДАБЧ

автор:Дума

visibility 0

Сняг в половин България

автор:Дума

visibility 33

Лекарите в ужас от хаоса с детските клиники

автор:Велиана Христова

visibility 170

/ брой: 243

Богатите българи получават осем пъти повече от бедните

автор:Дума

visibility 195

/ брой: 243

Месото и хлябът поскъпват след Нова година

автор:Дума

visibility 115

/ брой: 243

Кутия цигари поглъща 17% от дневния доход на българина

автор:Дума

visibility 126

/ брой: 243

ЕЦБ спира да изкупува дългове

автор:Дума

visibility 97

/ брой: 243

Евролидерите отрязаха Мей за нови преговори

автор:Дума

visibility 15

Полицията застреля терориста от Страсбург

автор:Дума

visibility 173

Мей остава начело засега

автор:Дума

visibility 98

/ брой: 243

Гафа за "Графа" и покрусеният Крусев

автор:Деси Велева

visibility 266

/ брой: 243

Независимият зависим

автор:Евгени Гаврилов

visibility 179

/ брой: 243

Да почетем ястребинчетата заедно!

автор:Дума

visibility 196

/ брой: 243

Как могат да се убиват деца в една европейска държава?

visibility 242

/ брой: 243