27 Март 2023понеделник14:48 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес преди обяд ще е предимно слънчево, но ще е ветровито. Ще духа силен и поривист вятър от юг-югозапад. След обяд вятърът ще се ориентира от северозапад и с него ще започне да нахлува студен въздух. Облачността ще се увеличи и до вечерта от запад на изток ще превали дъжд, на места придружен с гръмотевици. На отделни места валежите да са значителни, а в нощните часове - в планинските райони дъждът ще се примесва със сняг. Дневните температури ще са високи и максималните ще са предимно между 16° и 21°, но до вечерта бързо ще се понижат. Днес преди обяд ще е предимно слънчево, но ще е ветровито. Ще духа силен и поривист вятър от юг-югозапад. След обяд вятърът ще се ориентира от северозапад и с него ще започне да нахлува студен въздух. Облачността ще се увеличи и до вечерта от запад на изток ще превали дъжд, на места придружен с гръмотевици. На отделни места валежите да са значителни, а в нощните часове - в планинските райони дъждът ще се примесва със сняг. Дневните температури ще са високи и максималните ще са предимно между 16° и 21°, но до вечерта бързо ще се понижат.

Поезия

Заявка за трайно присъствие в съвременната ни интимна лирика

/ брой: 56

автор:Продрум Димов

visibility 1403

До този извод стигнах, след като се запознах с най-новата поетична книга "Предчувствие за бряг" на Валентина Михайлова, която столичното издателство "Българска книжница" предложи на читателите. Валентина Михайлова е авторка, която преди 30-ина години пристъпи с плахи, но стойностни творчески изяви в журналистиката и театралната критика. Но постепенно нелишеното й от художествено дарование перо се потопи и в родното поетическо творчество. Така се появиха на бял свят и първите стихосбирки "Незащитени пространства" (1992), "Душа в окото на Всемира" (2002) и "Оазиси на сърцето" (2006). И всъщност с тях тя бе забелязана и навлезе осезаемо в днешния ни литературен свят.
В новото си издание "Предчувствие за бряг" Валентина Михайлова съвсем съзнателно е загърбила трудно поносимото съвремие и целенасочено ни повежда из неспокойните сгорещени лабиринти на интимните си преживявания. Любовта блика неукротима почти на всяка страница. Авторката е обособила стиховете си в три основни цикъла: "Молитва", "Кратки елегии" и "Наметало от безбрежност". В емоционално-сюжетен аспект обаче те съществено не се различават и преливат неусетно един в друг, като взаимно се допълват и обогатяват душевния портрет на героинята. А това е допринесло несъмнено за потапяне на читателите в потока на чистите и светли пориви, на динамично протичащите натоварвания в любовния всемир на авторката.
Още с докосването до първия цикъл ставаме свидетели на дълбокото вътрешно напрежение, което извира сякаш неудържимо от парещите душевни глъбини. Всяка следваща творба като че ли покачва градусите, въображението непрестанно, в непреодолима полуда търси и рисува жадувания образ на любимия човек ("Миг"). Подобно настроение ни грабва властно и в другите й поетични рожби - "Огън за двама", "Морска стихия", "Безсъница", "Жажда" и т.н.
Пътувайки из това своеобразно горещо произведение, читателят не може да не усети непривлекателното болезнено съпричастие на истинската, изпепеляващата любов с неизбежните съмнения, огорчения, разочарования понякога, подклаждани от постоянно бягащата взаимност и безкомпромисното изплъзване на щастливите мигове. А това неминуемо отваря вратата на отчаянието, унинието и елегичното потискащо настроение, често нагнетяващо безпощадната самота.
Именно това успоредяване на чистото интимно чувство с минорната тоналност обяснява и присъствието на негативните емоции в цикъла "Кратки елегии". Но и тук жаждата за светлина, устремът към най-красивото и креативно чувство не угасват. В третия цикъл чувствата и преживяванията са доста освободени от моментните набези на песимизма, тук авторката наистина е обгърнала своята героиня с "Наметалото на безбрежността". Стиховете й се радват на по-ведра атмосфера и звучат очевидно в ласкава, примамлива емоционална обагреност. В случая терзанията, колебанията, страданията, болката отстъпват на утехата, която ще я възроди и ще й помогне да разгадае азбуката на сърцето на любимия.
Тези интимни изповеди на Валентина Михайлова наистина покоряват и завладяват с дълбокото си откровение и искреност. Те са горещ повик за истинска и красива обич, която облагородява и отглежда у нас най-драгоценните нравствени стойности и човешки добродетели. В случая целта е постигната с добре премерен художествено-естетически инструментариум.

Димитър Маргаритов: Сайтът за цените няма да ги намали

автор:Дума

visibility 169

/ брой: 59

Яйцата поскъпват преди Великден

автор:Дума

visibility 185

/ брой: 59

Бизнесът иска 22% ДДС

автор:Дума

visibility 164

/ брой: 59

Шефът на КЗК се оправдава за картелите

автор:Дума

visibility 174

/ брой: 59

Русия разполага ядрено оръжие в Беларус

автор:Дума

visibility 164

/ брой: 59

Хърватските летища минаха към Шенген

автор:Дума

visibility 154

/ брой: 59

Хондурас призна КНР за "единствен Китай"

автор:Дума

visibility 203

/ брой: 59

Съветът на Европа: Френската полиция използва прекомерна сила

автор:Дума

visibility 151

/ брой: 59

Без прецедент

автор:Велизар Енчев

visibility 216

/ брой: 59

Звук на щурци

автор:Виктор Турмаков

visibility 201

/ брой: 59

Перфидно лицемерие

автор:Славчо Кънчев

visibility 183

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ