27 Февруари 2021събота21:31 ч.

Здраве

Заразяването с КОВИД-19 е най-сигурно на закрито и с климатик

/ брой: 192

автор:Аида Паникян

visibility 1600

Макар в България понятието закрито обществено място да се тълкува по различен начин, по света все още закритите обществени места или закритите помещения са си закрити и те нямат естествена въздушна циркулация. Затова и световната медицина се стреми преди всичко да разгадае пътищата за предаване на новия подмолен и лицемерен вирус SARS-Cov-2, който причинява заболяването КОВИД-19. Само така може да бъде овладяна пандемията и здравните власти по света да разработят ефективни стратегии за предпазване от разпространението на опасната зараза.

Вече е известно, че КОВИД-19 е въздушно-капкова инфекция, при която болният или заразеният

предава заразата, като киха, кашля, говори, пее или дори само диша

Знае се, че КОВИД-19 се разпространява чрез фини аерозолни частици, циркулиращи в затворено пространство. Въпреки това, учените не спират да търсят още доказателства.

Ново изследване от Университета на Джорджия подкрепя нарастващите доказателства за въздушно предаване на КОВИД-19 в затворени пространства. Проучването, публикувано наскоро в JAMA Internal Medicine, поставя под въпрос преобладаващото разбиране как КОВИД-19 може да се разпространи. Изследователите свързали предаването на заразата през климатичната инсталация на автобус. "Нашето проучване предостави епидемиологични доказателства за предаване на големи разстояния, което вероятно беше по въздуха", казва Йе Шен, доцент по епидемиология и биостатистика в Колежа по обществено здраве на университета и водещ автор на изследването. Епидемиолози от два регионални центъра за контрол и профилактика на заболяванията в Китай проследили инфекцията след голямо поклонение на открито в провинция Джъдзян, състояло се във втората половина на януари 2020 г. Някои от присъстващите взели два автобуса до събитието, създавайки уникален естествен експеримент за изследователите. И двата автобуса били със

затворени прозорци и работещ климатик

казва Чангвей Ли, доцент по епидемиология в университета Тулейн и съавтор на изследването. В единия обаче се оказва заразен с вируса, а в другия нямало нито един положителен. Голяма част от заболелите пътници били от първия автобус. На самото поклонение двете групи се смесили и с останалите поклонници. След поклонението положителните не били много, като се изключи големият брой заразени от въпросния автобус, независимо че повечето от тях били на голямо разстояние от болния. Учените смятат, че автобусът е основната точка на предаване на заразата.

Тъй като времето става по-студено и хората се събират в затворени помещения, епидемиолозите Шен и Ли се надяват тяхното проучване да убеди повече индивиди да носят маски за лице на обществени места, особено в закрити пространства.

В края на септември и Американските центрове за контрол и превенция на заболяванията актуализираха насоките си за предпазване от КОВИД-19. Досега препоръчваха "добра физическа дистанция" от около 2 м, миене на ръцете, редовно почистване и дезинфекциране на повърхности и носене на маска. Сега препоръката е физическа дистанция от 2 м, използване на пречистватели на въздуха, за да бъдат намалени въздушните микроби в закритите пространства, носене на маска на носа и устата на закрити места и миене на ръцете.

Пристигат още 52 800 дози от ваксината на AstraZeneca

автор:Дума

visibility 9

Кристиан Вигенин: БСП върви към изборна победа

автор:Дума

visibility 97

Добрич вече е в червената Covid зона

автор:Дума

visibility 110

Мощни магнитни бури удрят България през март

автор:Дума

visibility 157

БСП посочи приоритетите си в сектор „Туризъм“

автор:Дума

visibility 294

НАП подхваща хората със системни доходи от продажби в нета

автор:Дума

visibility 425

/ брой: 40

Задава се масова подмяна на топломери и водомери

автор:Дума

visibility 563

/ брой: 40

ЕК предлага роумингът на едро в ЕС да поевтинее още

автор:Дума

visibility 266

/ брой: 40

Отлагат връщането на учениците в училищата в Турция

автор:Дума

visibility 85

Гърция с нови ограничения

автор:Дума

visibility 139

Чехия и Словакия удължиха извънредното положение

автор:Дума

visibility 149

"Упражнението" синдикален меморандум

автор:Ева Костова

visibility 416

/ брой: 40

Общото и личното благоденствие

visibility 365

/ брой: 40

България иска мир, не война в Черно море

visibility 517

/ брой: 40

Нека си спомним за една изключителна жена

visibility 405

/ брой: 40

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ