03 Юли 2020петък16:29 ч.

Юбилейна вечер за Станислав Стратиев

С премиерата на книга-албум започва програмата на Сатиричния театър по случай 70 години от рождението на известния драматург и писател

/ брой: 119

автор:Дума

visibility 1832

Премиерата на книгата-албум "Стратиев и Сатирата" ще се състои на 30 май от 18 ч. в камерна зала "Методи Андонов" на Сатиричния театър. Съставител на изданието е Любомир Стратиев, а редактор - Никола Вандов.
Книгата "Стратиев и Сатирата" излиза по инициатива на Държавния сатиричен театър "Алеко Константинов". Тя е малък, но важен жест на искрена благодарност към Станислав Стратиев, който на 9 септември т.г. щеше да навърши 70 години, се казва в съобщение от Ина Шкарова.
Изданието съдържа "паспортите" на единайсетте спектакъла по негови пиеси и текстове, поставени до този момент в Сатирата, текстове на Станислав Стратиев, свързани със Сатиричния театър, много снимки, плакати, афиши и няколко сценографски проекта към тези постановки.
В архива на театъра се съхранява екземпляр от първата комедия на Стратиев - "Римска баня". Върху него е изписано 1973 година. На 11 февруари 1974 г. е премиерата й. От 1975 до 2000 г., когато Станислав напусна този свят, той е на работа в Сатирата - като драматург, като директор, като художествен ръководител.
Вторият бляскав период от повече от половинвековната история на този театър е свързан неразривно с неговото име. Няма автор, игран толкова много и с такъв успех в историята на Сатиричния театър - и като брой постановки, и като брой изиграни представления, и като феноменален успех сред зрителите. Поколения актьори се утвърждават в неговите пиеси, отбелязват от театъра.
Темата "Стратиев и Сатирата" е огромна. Тази книга не я изчерпва, но осигурява достатъчно материали за подстъпите към нея. В нея са включени материали, които се съхраняват в архива на театъра и в личния архив на автора.
С премиерата на книгата-албум започва осъществяването на програмата на Сатиричния театър, свързана с отбелязването на 70-годишнината на Станислав Стратиев.
По повод тази годишнина представленията на "Римска баня" на 2 и 17 юни ще се играят при цена на билетите 7 лева.
 

Курортът "Албена" затвори всички барове и дискотеки

автор:Дума

visibility 253

/ брой: 125

Кратки новини

автор:Дума

visibility 166

/ брой: 125

В мрежата на електронните игри

автор:Альона Нейкова

visibility 438

/ брой: 125

Наричахме го Болшевик

автор:Кирил Момчилов

visibility 344

/ брой: 125

Датата

автор:Дума

visibility 179

/ брой: 125

Гръцкият геноцид над българите, 1913-та

автор:Христо Георгиев

visibility 994

/ брой: 124

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ