30 Октомври 2020петък04:53 ч.

"Чадъри"

Владимир Пенев показва живопис в галерия "Ларго"

"Извървени пътища" е нарекъл известният художник своята първа изява в престижния арт салон във Варна

/ брой: 185

автор:Дума

visibility 436

Варненската арт галерия "Ларго" представя за първи път в своите изложбени зали неповторимия и колоритен поет с четка Владимир Пенев. Експозицията се нарича "Извървени пътища" и показва серия от живописни пейзажи и портрети на "невидимите" хора, с които Владимир е известен. По време на откриването на изложбата бе представена и стихосбирката "Аз, глас и съвест на епохата" на неговия баща - поета Пеньо Пенев. За книгата и автора говори известният изкуствовед и издател Иван Гранитски.

За своето творчество художникът споделя: "Една сграда, едно дърво, една човешка фигура имат свой скрит вътрешен заряд, своя логика и живот. Впечатлилата ме външна изобразителна реалност е подтик в картините ми да се стремя към драматургична последователност, скрита фабулност, ако щете - сюжетност. Целта на всичко е постигане на контакт със скритите, амбивалентни, подсъзнателни страни на нещата и предметите, които ни заобикалят."

Това, което като че ли се усеща най-силно в творбите в изложбата на Владимир, е мека меланхолия, красива самота и нежен есенен полъх. В серията с характерните за творчеството му пейзажи с дървета ще видим един пробиващ облаците топъл лъч в контраст със сумрачните и хладни хълмове, от които дърветата са изправили стебла, изпъвайки клоните си в опит да излязат от тъмнината и да си откраднат малко светлина. Художникът умело използва познанията си за композиция и цвят, като не се притеснява да набляга на играта на топло и студено, тъмно и светло, високи и ниски хоризонти, посочват от галерията.

Кръглите платна "Чадъри I"," Чадъри II" и "Дъжд I", "Дъжд II" пък ще ни разкрият красивата гледка на настъпването на есента. Мокри павета, хладни капки и забързани хора, нарамили чадърите си, мъчейки се да си пробият път в тълпата. Всички се опитват да се предпазят от дъжда, никой не смее да махне чадъра от главата си и да остави есента да измие очите му, да спре за момент и да оцени омайния аромат и уютната хладнина на сезона. 

В картините "Остров за двама I" и "Остров за двама II", "Извървени пътища" и "Тъжна неделя" не е нужно човешките фигури да имат лица, за да усетим емоцията им. Владимир успява да създаде атмосфера и настроение чрез умелото използване на цвят, композиция, сюжет и онази магия, която позволява на художника да накара зрителя да усети това, което не е буквално изобразено.

Варненската публика може да се запознае до 13 октомври с романтичното и поетично творчество на Владимир Пенев в първата му самостоятелна изява в пространствата на арт галерия "Ларго". 

Медиците отново с призив: Да се запазим здрави!

автор:Дума

visibility 99

Само хора на Гешев в европрокуратурата

автор:Дума

visibility 147

/ брой: 207

За нов обществен договор зоват експерти

автор:Павлета Давидова

visibility 127

/ брой: 207

Съветите на левицата продължават секторните анализи

автор:Дума

visibility 121

/ брой: 207

За 2 г. не е ремонтиран нито един опасен язовир

автор:Дума

visibility 107

/ брой: 207

Властта няма да облекчи наредбата за касовите апарати

автор:Дума

visibility 108

/ брой: 207

Изтеглят спорните промени за отрови и капани в ловния закон

автор:Дума

visibility 97

/ брой: 207

Всеки десети кубик дърва бил добит престъпно

автор:Дума

visibility 103

/ брой: 207

Франция под карантина

автор:Дума

visibility 100

/ брой: 207

Ислямист закла трима в църква в Ница

автор:Дума

visibility 139

/ брой: 207

В Скопие са отхвърлили българския компромис

автор:Дума

visibility 170

/ брой: 207

Ереван: Баку отхвърля прекратяването на огъня

автор:Дума

visibility 111

/ брой: 207

Датата

автор:Дума

visibility 110

/ брой: 207

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ