09 Юли 2020четвъртък11:36 ч.

Увеличават се мозъчните удари

Еврокомисията одобри лекарство за предпазване от инсулт

/ брой: 185

автор:Аида Паникян

visibility 694

С над 500 са се увеличили инсултите в България през второто тримесечие на т.г. в стравнение с първото и са регистрирани 13 082, сочат данните на Националния център за здравна информация. В сравнение със същия период на 2010 г. 898 души повече са получили удар, а в сравнение с 2009 г. - 670.
 През второто тримесечие инсултът е бил причина за смъртта на 1569 души. Добрата новина е, че въпреки увеличения брой на случаите с мозъчен удар починалите намаляват. През първото тримесечие на годината те са 1749. От статистиката се вижда, че тази тендентция се увеличава правопропорционално на увеличения брой на направените ангиопластики.
Всеки 5-и мъж и всяка 4-а жена у нас умират от мозъчен инсулт. Докато в Европа статистиката сочи, че болестта отнема живота на всеки 10-и мъж и на всяка 7-а жена, показват данни на Евростат от 2008 г.  
Междувременно ЕК одобри нов препарат за разреждане на кръвта. Таблетките се прилагат при пациенти с често срещано нарушение на сърдечния ритъм (предсърдно мъждене) и свързания с него повишен риск от инсулт. В сравнение с досегашните лекарства новата формула предотвратява 35% повече инсулти и случаи на системeн емболизъм в сравнение с витамин К антагонистите и значително намалява риска от кръвоизливи в мозъка (вътречерепно кървене), което е опасен страничен ефект на витамин К антагонистите.
Медиците са категорични, че досега прилаганото стандартно лечение в продължение на повече от 50 години има доста ограничения - нуждата от редовно проследяване и различни взаимодействия с храни и лекарства, в резултат на което само половината от подходящите пациенти се възползваха от стандартната терапия, а желаната степен на кръвосъсирване се постигаше при по-малко от половината от тях.
Одобрението от ЕК на препарата на Бьорингер Ингелхейм се основава на резултатите от RE-LYо  -  едно от най-големите клинични проучвания, провеждани в областта на предсърдното мъждене. То включва повече от 18 000 пациенти.
Извън ЕС лекарството е получило одобрение в САЩ, Канада, Япония, Австралия и др.


Предсърдно мъждене

Установено е, че при хора с предсърдно мъждене рискът от инсулт е до 5 пъти по-голям.
Предсърдното мъждене е най-често срещаното нарушение на сърдечния ритъм. От него страдат 70 млн. души на планетата, 4.5 млн. от които са европейци - всеки четвърти над 40 г.  "Предсърдното мъждене е сериозен рисков фактор за инсулт, тъй като позволява събирането на кръв в сърцето - причина за образуването на съсиреци. Движейки се по кръвоносните съдове в мозъка и запушвайки ги, тези съсиреци могат да причинят инсулт", обяснява Труди Лобан, главен изпълнителен директор на международната благотворителна организация Асоциация за предсърдно мъждене. Инсултите, свързани с предсърдно мъждене, са особено тежки, тъй като съсиреците често са големи и запушват големи мозъчни съдове. За разлика от други причини за инсулт то води до по-голяма степен на инвалидност като по-сериозна загуба на мускулна функция или загуба на говор, пояснява Лобан.
При предсърдното мъждене мускулните влакна губят способността да работят синхронно и безразборно потрепват, "мъждукат". Среща се при 5% от хората над 60 г. и при 10% при над 80-годишните. Прогнозира се, че разпространението на това страдание ще се удвои до 2050 г. Ако не се провежда терапия, намаляваща съсирваемостта на кръвта, се развива мозъчен инсулт, който може да е фатален, подчертават лекарите. Те са категорични, че проблемът се отстранява не само с лекарства, контролиращи ритъма, но и чрез електрофизиологията с т. нар. аблационни техники. Но те не отменят приемането на антитромбозните медикаменти.
Всяка година близо 3 млн. души по света преживяват инсулт, свързан с предсърдно мъждене.

Прокурори влязоха в президентството

автор:Дума

visibility 0

Опасен скок. 240 са новите заразени

автор:Дума

visibility 484

Радев: Да падне охраната на Пеевски и Доган

автор:Дума

visibility 251

/ брой: 129

Пандемията е засегнала финансово 63% от ИТ фирмите

автор:Дума

visibility 164

/ брой: 129

Центърът на София близо два месеца без топла вода

автор:Дума

visibility 167

/ брой: 129

Две трети от българите свиват харчовете

автор:Дума

visibility 167

/ брой: 129

Бизнесът склонен за смесено работно време

автор:Дума

visibility 151

/ брой: 129

САЩ официално напуснаха СЗО

автор:Дума

visibility 171

/ брой: 129

Арестуваха руски журналист за шпионаж

автор:Дума

visibility 232

/ брой: 129

Близо 60 души загинаха при наводнение в Япония

автор:Дума

visibility 133

/ брой: 129

Бандера - с Хитлер срещу Червената армия

автор:Христо Георгиев

visibility 475

/ брой: 129

Ключовите сгради на София

visibility 170

/ брой: 129

Чавдар Христов: На хората им писна!

автор:Ева Костова

visibility 298

/ брой: 129

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ