за първи път:
Уникални сватбени торти на изложение в Интер Експо Център
Кулата в Пиза, булчинска рокля в реален размер и "Къщата на Моцарт" са част от дефилето "Дизайнерски торти"
/ брой: 260
Уникални празнични торти представи вчера първият у нас конкурс-дефиле "Дизайнерски торти". Конкурсът се провежда за първи път в България, като темата e "Сватбени торти", съобщиха организаторите от списание "Кафе пауза" и Асоциацията за развитие на изкуствата и занаятите-7 в партньорство с Българската асоциация на професионалните готвачи.
Дефилето на сладкарските уникати е част от започналите вчера международни хранително-вкусови изложения Сихре, Интерфуд и Дринк, Месомания, Светът на млякото, Булпек и Салон на виното. Изложенията се провеждат традиционно в Интер Експо Център в София и ще продължат до 10 ноември.
Дебютното изложение "Дизайнерски торти", което предизвика оживление още в първите часове на откриването, представя 24 сватбени торти, дело на професионални сладкари и фирми от цяла България. Майстори от големите сладкарски къщи, цехове, хотели, ресторанти и кетъринг компании ще премерят умения, фантазия и вкус. Една от тортите е дело на Ивелина Иванова, шеф-готвач на списание "Меню", обясни организаторката Йорданка Недкова. Някои от сладкарските шедьоври достигат 1,5 метра височина. Сред уникатите са представени торта във форма на булчинска рокля в реален размер, кулата в Пиза, двойка младоженци, 6-етажна торта "Къщата на Моцарт".
Като най-красиви и оригинални журито на конкурса определи тортите на ХХХХХХХХХХ. Наградите на отличените връчи вокалистката на група "Мастило" Вики Терзийска.
Посетителите на дефилето също ще могат да гласуват тайно за своите фаворити и на 10 ноември един от тях ще получи специална награда, а майсторът на тортата - грамота "Тортата на публиката". Организаторите са подготвили и други специални изненади за посетителите на изложението. Една от тях е възможността посетителите да се снимат със собственото си лице в макет на младоженци в естествен ръст, издаде организаторката Йорданка Найденова.
В дните на изложенията е подготвена богата програма от делови събития - семинари, конкурси, демонстрации, работни срещи и дискусии по актуални въпроси от хранително-вкусовата промишленост и др. Изложенията се утвърдиха като един от най-значимите за страната и на Балканите професионален форум на хранително вкусовата промишленост, на който ежегодно български и чуждестранни фирми и специалисти от бранша имат възможност да се запознаят с най-новите продукти, опаковки, машини и технологии, както и да осъществят делови контакти и сделки.
Тази година български и чуждестранни фирми от близо 40 държави ще покажат еталона на родната си хранителна индустрия, нов асортимент продукти, опаковки и оригинално предлагане на стоките. Четири изложбени зали представят едни от най-добрите храни, напитки, опаковки, машини и технологии.
Сред държавите с най-силно присъствие са Италия, Гърция, Унгария и Великобритания, която се представя с месната индустрия. Изложителите от Унгария и Турция представят интересни храни и напитки, типични за кухнята, обичаите и традициите на двете държави. Аржентина, Италия, Южна Африка и България ще представят елитни и качествени вина. "Лаборатория за италиански вкус" - представя най-добрите гастрономични традиции и продукти на Италия.
За първи път тази година изложенията за храни и напитки се провеждат паралелно с изложбата за хотелско, ресторантско, кетъринг и СПА оборудване Сихре. Новост тази година е и обучението на Асоциацията на сомелиерите в България на тема "Съчетание на вина с храни". Дегустации под мотото: "Да преоткрием традицията", организирано от Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци също ще са за сефте. Най-голям интерес от страна на посетителите обаче предизвиква изложението на сватбени торти "Дизайнерски торти", което се провежда за първи път в рамките на международните изложения. Посетителите се снимат до уникатите, а на щанда раздават каталози на всеки, който иска да си поръча торта шедьовър.
Тортата във форма на сватбена рокля обра овациите
Още в първите часове на откриването дефилето
на сладкарски уникати привлече посетители с фотоапарати