09 Ноември 2024събота00:44 ч.

ВРЕМЕТО:

В събота вятърът ще се ориентира север-североизток и ще се усили. С него ще прониква по-студен въздух и максималните температури в по-голямата част от страната ще бъдат между 8° и 13°, в София - около 13°, на морския бряг – 10°- 11°, на места в Южна България - до 15°- 16°. Облачността ще се увеличава и в края на деня в североизточните райони ще завали дъжд. В събота вятърът ще се ориентира север-североизток и ще се усили. С него ще прониква по-студен въздух и максималните температури в по-голямата част от страната ще бъдат между 8° и 13°, в София - около 13°, на морския бряг – 10°- 11°, на места в Южна България - до 15°- 16°. Облачността ще се увеличава и в края на деня в североизточните райони ще завали дъжд.

за първи път:

Уникални сватбени торти на изложение в Интер Експо Център

Кулата в Пиза, булчинска рокля в реален размер и "Къщата на Моцарт" са част от дефилето "Дизайнерски торти"

/ брой: 260

автор:Светлана Велева

visibility 4349

Уникални празнични торти представи вчера първият у нас конкурс-дефиле "Дизайнерски торти". Конкурсът се провежда за първи път в България, като темата e "Сватбени торти", съобщиха организаторите от списание "Кафе пауза" и Асоциацията за развитие на изкуствата и занаятите-7 в партньорство с Българската асоциация на професионалните готвачи.
Дефилето на сладкарските уникати е част от започналите вчера международни хранително-вкусови изложения Сихре, Интерфуд и Дринк, Месомания, Светът на млякото, Булпек и Салон на виното. Изложенията се провеждат традиционно в Интер Експо Център в София и ще продължат до 10 ноември.
Дебютното изложение "Дизайнерски торти", което предизвика оживление още в първите часове на откриването, представя 24 сватбени торти, дело на професионални сладкари и фирми от цяла България. Майстори от големите сладкарски къщи, цехове, хотели, ресторанти и кетъринг компании ще премерят умения, фантазия и вкус. Една от тортите е дело на Ивелина Иванова, шеф-готвач на списание "Меню", обясни организаторката Йорданка Недкова. Някои от сладкарските шедьоври достигат 1,5 метра височина. Сред уникатите са представени торта във форма на булчинска рокля в реален размер, кулата в Пиза, двойка младоженци, 6-етажна торта "Къщата на Моцарт".
Като най-красиви и оригинални журито на конкурса определи тортите на ХХХХХХХХХХ. Наградите на отличените връчи вокалистката на група "Мастило" Вики Терзийска.
Посетителите на дефилето също ще могат да гласуват тайно за своите фаворити и на 10 ноември един от тях ще получи специална награда, а майсторът на тортата - грамота "Тортата на публиката". Организаторите са подготвили и други специални изненади за посетителите на изложението. Една от тях е възможността посетителите да се снимат със собственото си лице в макет на младоженци в естествен ръст, издаде организаторката Йорданка Найденова.

В дните на изложенията е подготвена богата програма от делови събития - семинари, конкурси, демонстрации, работни срещи и дискусии по актуални въпроси от хранително-вкусовата промишленост и др. Изложенията се утвърдиха като един от най-значимите за страната и на Балканите професионален форум на хранително вкусовата промишленост, на който ежегодно български и чуждестранни фирми и специалисти от бранша имат възможност да се запознаят с най-новите продукти, опаковки, машини и технологии, както и да осъществят делови контакти и сделки. 
Тази година български и чуждестранни фирми от близо 40 държави ще покажат еталона на родната си хранителна индустрия, нов асортимент продукти, опаковки и оригинално предлагане на стоките. Четири изложбени зали представят едни от най-добрите храни, напитки, опаковки, машини и технологии.
Сред държавите с най-силно присъствие са Италия, Гърция, Унгария и Великобритания, която се представя с месната индустрия. Изложителите от Унгария и Турция представят интересни храни и напитки, типични за кухнята, обичаите и традициите на двете държави. Аржентина, Италия, Южна Африка и България ще представят елитни и качествени вина. "Лаборатория за италиански вкус" - представя най-добрите гастрономични традиции и продукти на Италия.
За първи път тази година изложенията за храни и напитки се провеждат паралелно с изложбата за хотелско, ресторантско, кетъринг и СПА оборудване Сихре. Новост тази година е и обучението на Асоциацията на сомелиерите в България на тема "Съчетание на вина с храни". Дегустации под мотото: "Да преоткрием традицията", организирано от Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци също ще са за сефте. Най-голям интерес от страна на посетителите обаче предизвиква изложението на сватбени торти "Дизайнерски торти", което се провежда за първи път в рамките на международните изложения. Посетителите се снимат до уникатите, а на щанда раздават каталози на всеки, който иска да си поръча торта шедьовър.


Тортата във форма на сватбена рокля обра овациите


Още в първите часове на откриването дефилето
на сладкарски уникати привлече посетители с фотоапарати

Служители в АЯР на протест за по-високи заплати

автор:Дума

visibility 781

/ брой: 214

"Лукойл": Не продаваме рафинерията в Бургас

автор:Дума

visibility 748

/ брой: 214

25 нови влака от "Шкода" пристигат до 2026 г.

автор:Дума

visibility 591

/ брой: 214

Брюксел разследва "Виза" и "Мастъркард" за таксите

автор:Дума

visibility 722

/ брой: 214

Управляващата коалиция в Германия се разпадна

автор:Дума

visibility 745

/ брой: 214

Харис обеща помощ на Тръмп до инаугурацията

автор:Дума

visibility 762

/ брой: 214

В САЩ разработват план за мир в Украйна

автор:Дума

visibility 739

/ брой: 214

Накратко

автор:Дума

visibility 706

/ брой: 214

Пътят на разбитите надежди

автор:Александър Симов

visibility 651

/ брой: 214

Непредсказуемият Тръмп

visibility 657

/ брой: 214

БСП е микросвят, отражение на прехода

visibility 681

/ брой: 214

Агнето сито и вълкът цял

автор:Гарабед Минасян

visibility 704

/ брой: 214

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ