03 Май 2025събота21:23 ч.

АБОНАМЕНТ:

АБОНАМЕНТ за онлайн изданието на вестник „ДУМА“ в PDF формат - в редакцията или на имейл abonament@duma.bg: 12 месеца - 105 лв., 6 месеца - 55 лв., 3 месеца - 30 лв., 1 месец - 10 лв. АБОНАМЕНТ за вестник „ДУМА“ 2025 година - каталожен номер 6: „Български пощи“ АД; „Доби прес“ ЕООД ; в редакцията на "ДУМА". Цени: 9 месеца - 153 лв., 6 месеца - 102 лв., 3 месеца - 51 лв., 1 месец - 18 лв. За повече информация тел. 02 9705 203 и 02 9705 216 отдел „Разпространение” на в-к ДУМА на ул. „Позитано” 20 А. E-mail: abonament@duma.bg АБОНАМЕНТ за онлайн изданието на вестник „ДУМА“ в PDF формат - в редакцията или на имейл abonament@duma.bg: 12 месеца - 105 лв., 6 месеца - 55 лв., 3 месеца - 30 лв., 1 месец - 10 лв. АБОНАМЕНТ за вестник „ДУМА“ 2025 година - каталожен номер 6: „Български пощи“ АД; „Доби прес“ ЕООД ; в редакцията на "ДУМА". Цени: 9 месеца - 153 лв., 6 месеца - 102 лв., 3 месеца - 51 лв., 1 месец - 18 лв. За повече информация тел. 02 9705 203 и 02 9705 216 отдел „Разпространение” на в-к ДУМА на ул. „Позитано” 20 А. E-mail: abonament@duma.bg

за първи път:

Уникални сватбени торти на изложение в Интер Експо Център

Кулата в Пиза, булчинска рокля в реален размер и "Къщата на Моцарт" са част от дефилето "Дизайнерски торти"

/ брой: 260

автор:Светлана Велева

visibility 4520

Уникални празнични торти представи вчера първият у нас конкурс-дефиле "Дизайнерски торти". Конкурсът се провежда за първи път в България, като темата e "Сватбени торти", съобщиха организаторите от списание "Кафе пауза" и Асоциацията за развитие на изкуствата и занаятите-7 в партньорство с Българската асоциация на професионалните готвачи.
Дефилето на сладкарските уникати е част от започналите вчера международни хранително-вкусови изложения Сихре, Интерфуд и Дринк, Месомания, Светът на млякото, Булпек и Салон на виното. Изложенията се провеждат традиционно в Интер Експо Център в София и ще продължат до 10 ноември.
Дебютното изложение "Дизайнерски торти", което предизвика оживление още в първите часове на откриването, представя 24 сватбени торти, дело на професионални сладкари и фирми от цяла България. Майстори от големите сладкарски къщи, цехове, хотели, ресторанти и кетъринг компании ще премерят умения, фантазия и вкус. Една от тортите е дело на Ивелина Иванова, шеф-готвач на списание "Меню", обясни организаторката Йорданка Недкова. Някои от сладкарските шедьоври достигат 1,5 метра височина. Сред уникатите са представени торта във форма на булчинска рокля в реален размер, кулата в Пиза, двойка младоженци, 6-етажна торта "Къщата на Моцарт".
Като най-красиви и оригинални журито на конкурса определи тортите на ХХХХХХХХХХ. Наградите на отличените връчи вокалистката на група "Мастило" Вики Терзийска.
Посетителите на дефилето също ще могат да гласуват тайно за своите фаворити и на 10 ноември един от тях ще получи специална награда, а майсторът на тортата - грамота "Тортата на публиката". Организаторите са подготвили и други специални изненади за посетителите на изложението. Една от тях е възможността посетителите да се снимат със собственото си лице в макет на младоженци в естествен ръст, издаде организаторката Йорданка Найденова.

В дните на изложенията е подготвена богата програма от делови събития - семинари, конкурси, демонстрации, работни срещи и дискусии по актуални въпроси от хранително-вкусовата промишленост и др. Изложенията се утвърдиха като един от най-значимите за страната и на Балканите професионален форум на хранително вкусовата промишленост, на който ежегодно български и чуждестранни фирми и специалисти от бранша имат възможност да се запознаят с най-новите продукти, опаковки, машини и технологии, както и да осъществят делови контакти и сделки. 
Тази година български и чуждестранни фирми от близо 40 държави ще покажат еталона на родната си хранителна индустрия, нов асортимент продукти, опаковки и оригинално предлагане на стоките. Четири изложбени зали представят едни от най-добрите храни, напитки, опаковки, машини и технологии.
Сред държавите с най-силно присъствие са Италия, Гърция, Унгария и Великобритания, която се представя с месната индустрия. Изложителите от Унгария и Турция представят интересни храни и напитки, типични за кухнята, обичаите и традициите на двете държави. Аржентина, Италия, Южна Африка и България ще представят елитни и качествени вина. "Лаборатория за италиански вкус" - представя най-добрите гастрономични традиции и продукти на Италия.
За първи път тази година изложенията за храни и напитки се провеждат паралелно с изложбата за хотелско, ресторантско, кетъринг и СПА оборудване Сихре. Новост тази година е и обучението на Асоциацията на сомелиерите в България на тема "Съчетание на вина с храни". Дегустации под мотото: "Да преоткрием традицията", организирано от Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци също ще са за сефте. Най-голям интерес от страна на посетителите обаче предизвиква изложението на сватбени торти "Дизайнерски торти", което се провежда за първи път в рамките на международните изложения. Посетителите се снимат до уникатите, а на щанда раздават каталози на всеки, който иска да си поръча торта шедьовър.


Тортата във форма на сватбена рокля обра овациите


Още в първите часове на откриването дефилето
на сладкарски уникати привлече посетители с фотоапарати

Унгария освобождава майки от данъци

автор:Дума

visibility 12913

/ брой: 79

Фридрих Мерц поема канцлерския пост

автор:Дума

visibility 13653

/ брой: 79

Десетки пакистанци напускат Индия

автор:Дума

visibility 10658

/ брой: 79

Мащабна стачка в Гърция на 1 май

автор:Дума

visibility 16198

/ брой: 79

Празникът, който сплотява

автор:Дума

visibility 15299

/ брой: 79

ПЪРВИ МАЙ

автор:Дума

visibility 13367

/ брой: 79

Не изхвърляйте хартиената трудова книжка

автор:Аида Паникян

visibility 4624

/ брой: 79

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ