11 Декември 2019сряда02:52 ч.

Умен апарат прави най-модерното на Балканите лъчелечение

/ брой: 183

автор:Аида Ованес

visibility 1621

Линеен ускорител от най-ново поколение ще заработи до края на годината в УМБАЛ "Царица Йоанна - ИСУЛ". Това е четвъртият линеен ускорител за България и е най-модерният апарат от този вид за балканските страни.
Апаратът е предназначен за самостоятелно или спомагателно лечение към хирургична или химиотерапия на злокачествени заболявания на гърдата, маточната шийка и тяло, правото черво, на устната кухина, гълтача, ларинкса, носа и ушите, тестисите, кожата, мозъка, белия дроб, простатата, пикочния мехур, стомаха и панкреаса. Част от изброените заболявания не можеха да се лекуват чрез лъчетерапия с досега използваната техника. Новият апарат максимално точно насочва лъчите към болните тъкани, при което здравите тъкани наоколо не се увреждат. Например с новата апаратура ще може най-щадящо да се облъчат злокачествени и незлокачествени тумори на мозъка, които сега се лекуват в чужбина.
Цената на линейния ускорител е 6 732 000 лв., финансирането е осигурено от МЗ през 2008 г. С цялостния ремонт на помещенията, в които е монтиран, сумата е над 8 млн. лв.
Лъчетерапията е метод за лечение на онкологични и други заболявания, при които през кожата сноп лъчи се насочва към болната тъкан и я унищожава. С помощта на лъчелечението самостоятелно, предоперативно, следоперативно и едновременно с химиолечение се излекуват около 40% от пациентите. Около половината от всички раково болни по-късно, в хода на заболяването, допълнително имат необходимост от лъчелечение. Приносът на оперативните методи за излекуването на онкоболните е 49%, а на химиотерапията - 11%.
Лъчелечението е една от най-високо технологичните специалности в медицината. Тя е и най-ефективното онкологично лечение по отношение на ефект/цена. Статистика от 90-те години на ХХ в. на Европейската общност показва, че стойността на среден курс лъчелечение е 3000 евро на пациент срещу средно 7000 евро за хирургия и 17 000 евро за химиотерапия.
В България има два линейни ускорителя. В страната с лъчетерапия се лекуват около 11 800 болни годишно.
Лъчетерапевтичният план се осъществява чрез т.нар. компютърна планираща система. Тя показва тумора и тъканите около него в триизмерен образ. Начинът на облъчване, изборът на вид лъчение, фигуриране на индивидуалната защита за всяко поле чрез многолистния колиматор, разнообразните възможности за вариране на дозите в тумора и поносимите дози за здравите органи се извършват от нея. С планираща система работят както лекарите в т.нар. анатомичен модул, така и физиците в т.нар. дозиметричен модул.
Връзката между апаратите и програмата за планиране се поддържа от специална информационна система. В нея фигурират всички данни за даден пациент, неговите изследвания, снимки, вариантите за планиране на лъчелечението, подробности по облъчването. Параметрите на облъчване автоматично се подават на линейния ускорител. Така се избягва вероятността от грешки.
При самото облъчване болният ляга на пациентската маса в същото положение на изготвяне на плана за лечение, което се контролира в координатна триизмерна система с лазери.
КАРЕ

Здравната каса плаща


За високотехнологично лъчелечение НЗОК заплаща по клиничната пътека 258 лв. на болницата, независимо че на лечебното заведение манипулациите струват около 3500-4000 лв. За тях НЗОК дава 726 лв. В Европа за същото лечение здравните каси плащат минимум 3000 евро.

Коли горят на столичен паркинг

автор:Дума

visibility 0

12 нови случая на морбили в Пазарджишко

автор:Дума

visibility 13

400 лева за преглед в софийска болница

автор:Аида Паникян

visibility 71

/ брой: 238

Омбудсманът до КФН: Бонус-малус ощетява гражданите

автор:Дума

visibility 43

/ брой: 238

С 11 млн. са намалели животните за месо за 30 г.

автор:Дума

visibility 41

/ брой: 238

Четвърти сме в ЕС по харчове за храна

автор:Дума

visibility 43

/ брой: 238

Фирми от всички сектори ще търсят нови служители догодина

автор:Дума

visibility 39

/ брой: 238

Турция готви сондажи и в Черно море

автор:Дума

visibility 55

/ брой: 238

"Четворката" преодоля застоя

автор:Дума

visibility 45

/ брой: 238

Стрелба в болница

автор:Дума

visibility 42

/ брой: 238

Кратки новини

автор:Дума

visibility 46

/ брой: 238

Не се вижда краят на съседските войни

автор:Евгени Гаврилов

visibility 65

/ брой: 238

А след лъжата накъде?

автор:Николай Шопов

visibility 67

/ брой: 238

Фашисткият преврат в Боливия

автор:Иван Аладжов

visibility 55

/ брой: 238

НИМ изпраща годината с голяма изложба

автор:Дума

visibility 45

/ брой: 238

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ