04 Юни 2023неделя21:28 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес още преди обяд над северозападната половина от страната, а след обяд и до полунощ и в югоизточната, ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на много места, ще има краткотрайни, интензивни валежи, придружени с гръмотевици. Ще има градушки. По-малка е вероятността за валежи по Черноморието и в крайните югоизточни райони. Дневните температури слабо ще се понижат и максималните ще са между 22 и 27 градуса, в София - около 22. Днес още преди обяд над северозападната половина от страната, а след обяд и до полунощ и в югоизточната, ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на много места, ще има краткотрайни, интензивни валежи, придружени с гръмотевици. Ще има градушки. По-малка е вероятността за валежи по Черноморието и в крайните югоизточни райони. Дневните температури слабо ще се понижат и максималните ще са между 22 и 27 градуса, в София - около 22.

НЕДЕЛНИК

Срещи

Цвети Радойчева: Време е да се замислим за духовните ценности

Младостта е временна, дрехите се скъсват, парите свършват, животът отминава като миг, но душата остава завинаги, убедена е талантливата певица и актриса

/ брой: 74

автор:Альона Нейкова

visibility 4643

Интервю на Альона НЕЙКОВА • Освен на музикалната сцена, наскоро излязохте и на театралната. Кой ви покани да участвате в спектакъла "Белият гарван", Цвети?
  - Обожавам сцената и изкуството във всякакъв аспект. Аз съм роден артист и се чувствам истински щастлива, когато пея, играя, танцувам и въздействам на публиката с енергията и таланта си. За мен театърът е сбъдната детска мечта и съм изключително щастлива, че имам възможността да играя в сатиричната постановка "Белият гарван". Покани ме режисьорът Ивайло Спасов, на когото съм благодарна за доверието.
  - Каква е ролята ви в тази постановка и как се подготвяхте за нея? Кое ви беше най-трудното в това предизвикателство?
 • - Ролята ми е на съвременната кифла Сузи. Тя прилича на "вървежните" момичета в момента, които нямат морал, и за тях е важна единствено материалната част от живота. Сузи ходи само по магазините, търси някой богаташ да й сложи силикон и не намира никакъв смисъл да чете книги. За нея чистите и истински взаимоотношения, базирани на любов и духовност, нямат значение, важно е какви външни придобивки ще получи...
  Като артист по природа не мога да кажа, че съм изпитала големи трудности в изграждането на образа на Сузи, въпреки че тя е 100-процентна противоположност на моята личност в реалния живот. Но именно това ме вдъхновява да предизвиквам себе си в коренно различни роли.
  - За какви хора ще е интересен този спектакъл?
  - "Белият гарван" е подходящ за всеки, който желае да види днешната реалност. Сюжетът е поднесен по много интелигентен и в същото време хумористичен начин. И всичко това е придружено със страхотна актьорска игра. На сцената сме заедно с Цветелина Маринова, която влиза в ролята на моята сестра близначка. Съветвам много млади и подрастващи момичета да гледат представлението и да разберат какви не трябва да бъдат. А също така да вземат поука, да се замислят колко са важни духовните ценности, защото младостта е временна, дрехите се скъсват, парите свършват, животът отминава като миг, но душата остава завинаги.- Успяхте ли да усетите реакцията на публиката на премиерата на постановката?

 • - Публиката беше прекрасна. Премиерата привлече интереса на хора от най-различна възраст и всички приеха ролята и представянето ми изключително добре. Бяха впечатлени от моите артистични възможности, а може би и доста приятно изненадани, тъй като ме познават досега единствено и само като певица.
  - До каква степен образът, в който се превъплътихте на театралната сцена, отговаря на вашия характер? По какво си приличате с героинята ви в "Белият гарван" и по какво се различавате?
  - Образът на Сузи е далеч от мен, наистина, тя е моята пълна противоположност като характер и светоусещане. За мен именно това е вдъхновяващо. Интересно ми е да сложа нейните обувки, да вляза в същността й, да усетя себе си лековата и дори повърхностна - изобщо да видя света през нейните очи. Превъплъщаването в различни образи ме обогатява и ми дава възможност да научавам нови и нови неща за самата себе си. Театралното изкуство е истинска магия.
  - Харесва ли ви да си партнирате с други актьори, имайки предвид, че обикновено сте сама на сцената като певица?
  - В тази постановка почти през цялото време съм сама на сцената, след мен играе "моята сестра близначка" Цветелина Маринова и накрая двете се срещаме. Независимо че съм свикнала да бъда индивидуалист като певица, за мен винаги е удоволствие да си партнирам с креативни, талантливи и сърцати колеги, каквато в случая е Цвети Маринова.

 • - Откога е афинитетът ви към театъра? Кой ви запали по това изкуство?
  - Моята любов към театъра е от ранно детство. Няма да забравя как мама, която ме запали по това изкуство, ме водеше на куклен театър на 3-годишна възраст. И бях толкова вдъхновена и впечатлена от живата игра на актьорите, че след театралните представления вече не исках да гледам детски филмчета. Представях си как именно аз съм на тази сцена, играя своя роля с много въодушевление и получавам овациите на публиката. А сбъдването на детските мечти е най-голямото богатство на света, тъй като те са истински, автентични, дошли от дълбините на сърцето и носещи само щастие.
  - По-голям ли е адреналинът от актьорската игра, отколкото при изпълнение на песни?
  - Адреналинът идва от любовта към изкуството и желанието да се представиш подобаващо. А при мен любовта и към музиката, и към театъра е много силна. Вълнението винаги го има, независимо дали ще пея или играя на сцената. Чувството е прекрасно, мога да го сравня с това да си влюбен. Аз съм влюбена в сцената за цял живот.
  - Влече ли ви и киното? Имате ли амбиции да се пробвате и в Седмото изкуство?
  - О, разбира се, че ме влече киното, а вече имам и предложения за предстоящи изяви. Когато станат факт, ще споделя всичко с удоволствие с читателите на ДУМА.
  - Вие сте и част от кампанията "Успели българи дават личен пример"...
  - Да, за поредна година се включих в тази прекрасна инициатива. Смятам, че именно популярните личности трябва да дават добър пример на подрастващото поколение, да го вдъхновяват да следва мечтите си, да развива талантите си, силно да вярва в себе си и своите способности.
  - Кое ви направи най-голямо впечатление при срещите с учениците? Какви въпроси ви задават, от какво се интересуват?
  - Всеки път се убеждавам, че има прекрасни млади хора, които имат свой поглед за бъдещето и цели за постигане. Именно това е прекрасно. А най-често задаваният въпрос е свързан с финансовата част на моята кариера на изпълнителка. Когато ме питат дали съм доволна от заплащането за моя труд, винаги казвам, че това не е най-важното, особено в началото. Ако правиш всичко с желание, дори първо да е само за удоволствие, постъпленията ще дойдат сами във времето. А усъвършенстват ли се и стремят ли се да са най-добрите в областта си, в един момент при всички положения ще започнат да печелят много добре.

 • - Вашата песен Let me be се превърна в хит и зае престижни места в доста музикални класации. Как и кога я създадохте, какво ви вдъхнови за написването й и кой ви помогна за реализирането на атрактивния клип към този хит?
  - Let me be е последната ми авторска песен - по моя музика и по текст на моя приятел и колега Красимир Аврамов, познат като Човекът Глас, и аранжимент DJ Rossko. Нейното послание е да бъдем себе си - автентични и живеещи от сърце. Създадох песента през първия локдаун, когато ние, артистите, бяхме затворени у дома и нямахме никакви професионални изяви. Именно тогава излях емоциите си от липсата на контакт с публиката в песента Let me be. А страхотния видеоклип реализирахме с режисьорката Радина Миленчева, с която работя за първи път, но съм истински щастлива, че намерих толкова креативен човек, с когото да осъществявам своите идеи.
  - И в тази песен, както и в "Изчезни", отправяте социално послание. Защо за вас е от значение не просто да изпълнявате лековати текстове, а търсите смислените думи?
  - Ние, артистите и певците, сме модел за подражание на младите. Изключително важно за мен е да възпитавам вкус и естетика у подрастващите и да им изпращам послания със смислени и стойностни песни. Ще продължавам да го правя, защото да създавам красива и смислена музика е мисия за мен.
  - Във видеото залагате на холивудско излъчване, но и във всекидневието винаги изглеждате бляскаво. Какво ви коства това? Доколко е важна перфектната визия за вас?
  - Никога не съм се стремяла да бъда перфектна. Аз съм много естествен и автентичен човек. Обожавам модата и обичам да бъда стилно и подходящо облечена, в зависимост от повода. За мен облеклото е изражение на душата, а във всекидневието също подбирам тоалетите си, като се съобразявам най-вече с вътрешната ми нагласа и настроение.
  - Благодарение на богатия тембър на гласа ви се изявявате в различни музикални стилове. Кой от тях обаче е най-предпочитан от вас?
  - Да, наистина, гласът ми е подходящ за много стилове, но най-любимият ми е арендби. Именно в него усещам най-много душевността си.
  - Вие сте от малкото съвременни изпълнителки, които могат да се похвалят с естествения си външен вид. На какво се дължи фактът, че нямате никакви интервенции по лицето и тялото си?
  - Винаги съм смятала, че една уверена в себе си жена не би прибегнала до пластична хирургия и поправки по външния си вид (ако, разбира се, няма сериозни причини, например изменения след раждане). Природата е най-добрият художник. И съм щастлива, че съм наследила правилни и красиви черти от моята майка.
  - Чест гост сте на светски и модни събития. На какво се дължи афинитетът ви към "чаровната диктаторка", както нарече модата проф. Любомир Стойков?
  - Модата е неизменна част от мен и професията ми. Наследила съм вкуса и афинитета си към нея от мама, която винаги се е обличала много стилно. Примерът е най-важен и именно на това искам да науча и дъщеря ми Ванеса - да бъде истинска дама със стил.
  - Имате прекрасна дъщеря и страхотен съпруг, не е тайна, че много обичате и вашата майка... Те ли са най-голямата ви подкрепа и опора и какво означава семейството за вас?
  - Да, моята майка наистина е най-голямата ми опора. Тя винаги е подкрепяла моите желания и мечти и имаме прекрасна връзка между майка и дъщеря. Татко искаше да стана волейболистка, но мама много повече припознаваше моята артистична душа и ме водеше на уроци по пеене, където се чувствах истински щастлива и удовлетворена. Благодаря й, защото сега съм уверена и смела, вярваща в себе си и следваща мечтите си. За мен семейството е уют, подкрепа, споделяне и безрезервна любов...
  - Може ли да съществува истинско приятелство между изпълнители?  
  - Напълно възможно е, но между изградени и осъзнати личности - хора, вярващи в себе си, знаещи какво искат и именно такива, които не се сравняват с другите, а работят целенасочено върху личното си израстване и успех в професията.
  - Вече, така да се каже, свалихме маските. Но все пак - как ви се отрази пандемията? Може ли кризисна ситуация като тази, в която се намирахме над две години, да вдъхновява, а не да обезкуражава творчески личности като вас?
  - Разбира се, че може. Човек трябва да се старае да търси шанса в кризата. Това е изкуство - да умееш да извличаш уроци от всяка ситуация, за да трупаш опит и да изграждаш себе си, за да можеш да живееш по-щастливо. През този период бях вдъхновена да създавам музика, за да мога да я подаря на хората.
  - Възпитаничка сте на Националната музикална академия. Важно ли е образованието за творците и може ли да се разчита само на таланта?
  - Важно е човек да е професионалист в областта си. Фактът, че съм завършила НМА "Проф. Панчо Владигеров", е от голямо значение. Знанията, които съм придобила там, ми дават възможност да бъда професионален музикант, а не просто певица.
  - Усмивката като че ли не слиза от лицето ви. Как успявате да запазите доброто настроение и ведрия си дух в тези трудни времена? Никога ли не се ядосвате и не се отчайвате?
  - И аз съм човек, нормално е да се ядосвам. Но умея да приемам емоциите си и да се справям с тях. Зная, че животът е огледало - щом му се усмихнеш, и то ще ти се усмихне. Трябва да се обичаме - такива, каквито сме. Защото във всеки от нас има едно малко дете, което очаква нашата подкрепа и любов. Заобичаме ли го - животът ни ще се подреди по най-добрия за нас начин.

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ