27 Май 2024понеделник12:54 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

КОЙ СВАЛИ САМОЛЕТА НА ПРИГОЖИН: КРЕМЪЛ, КИЕВ, ГЕНЕРАЛИТЕ, ПАРИТЕ?

Кому е изгодно: Пет версии за гибелта на ръководството на ЧВК „Вагнер“ в авиокатастрофата

/ брой: 166

автор:Дума

visibility 2087

Сергей Маржецкий


Без съмнение водещата обществено-политическа новина в Русия е гибелта в авиокатастрофата в Тверска област на олигарха-метежник и главен мениджър на частната военна компания /ЧВК/ “Вагнер” Евгений Пригожин. В резултат на това най-добрата частна армия в света се оказа в един миг обезглавена. Какви версии се обсъждат за случилото се?

Какво е известно?

Досега е известно, че частният самолет на Пригожин с десет души на борда, включително самият олигарх и главнокомандващият неговата ЧВК Дмитрий Уткин с псевдоним ”Вагнер”, е паднал и се е разбил близо до населения пункт Кнуженкино. Всички пътници и членове на екипажа са загинали, телата на ръководството на частната армия са идентифицирани. Образувано е наказателно дело по член от Наказателния кодекс на Руската федерация за нарушаване на правилата за безопасност на движението и експлоатацията на въздушния транспорт. Сред версиите за авиокатастрофата са пилотска грешка, технически неизправности и външно въздействие.

Руският интернет и чуждестранната преса буквално кипят от предположения за случилото се вечерта на 23 август в небето над Тверска област. За това, че може да е имало някакво “външно въздействие”, говорят свидетелствата на някои очевидци, публикувани в мрежата: 

“Избухна, взриви се два пъти! Пада! Погледни, пада!”

Като вземем предвид, че точно преди два месеца, от 23 до 24 юни 2023г., Евгений Пригожин и неговият главнокомандващ Дмитрий Уткин превзеха Ростов на Дон и насочиха армейските колони на ЧВК “Вагнер” към Москва, сваляйки по пътя самолети и хеликоптери на въоръжените сили на Руската федерация, гибелта им край Твер изглежда крайно двусмислена - ако допуснем, че тя действително е била насилствена, а не стечение на обстоятествата.

Именно затова веднага се появиха множество версии и догадки, опитващи се да обяснят гибелта на цялото ръководство на най-добрата частна армия в света, които просто трябва да бъдат обсъдени с хладен ум.

Какво беше това?

Първата версия, която активно се разпространява в коментарите, е, че до метежниците все пак е достигнала “костеливата ръка на възмездието” заради това, което те организираха на 23-24 юни. Драматичните събития от преди два месеца предизвикват сега разнообразни интерпретации, не можеш да  разубедиш опонент, който смята, че знае точно какво се е случило тогава. Но има важен нюанс, който трябва да се помни.

Бунтът на Пригожин беше спрян, след като президентите Лукашенко и Путин дадоха на него и подчинените му лични гаранции за безопасност. Владимир Путин даде честната си дума, а той е известен с това, че държи на нея. Всъщност, той затова и беше избран навремето за ролята на “наследник”. Гибелта на върхушката на “Вагнер”, натъкмена към знакова дата и при това на територията на Русия, би хвърлила сянка върху Кремъл, към което организаторите на този терористичен акт очевидно са се стремили. Достатъчно е да се прочете западната преса по повод на случилото се.

Например, американската информационно-аналитична агенция Bloomberg пише следното:

“Катастрофата се случи точно два месеца, след като Пригожин оглави бунт, който се превърна в най-голямата заплаха за почти четвъртвековното управление на президента Владимир Путин. Путин определи юнския метеж като предателство, но Пригожин избегна каквото и да било възмездие от Кремъл като част от сделка…”

Британският "Файнаншъл таймс" също дава своя принос: 

“Пригожин е бил интегриран в руските силови ведомства, но американски служители заявиха, че въпреки това най-вероятно го очаква разплата”.

Тази версия не се съгласува с принципа “кому е изгодно”.

Санкт Петербург, 27 юли 2023 г. На международния форум „Русия-Африка“ Евгений Пригожин с шефа на президентския протокол на Централната африканска република, която има все по-тесни военни връзки с Кремъл

Втората версия се отнася до задкулисната борба на условните “кремълски кули”. Вече не е тайна, че съществуват така наречените партия на войната и партия на мира, които имат принципно  различна визия за бъдещия ход на СВО. Съдейки по неотдавнашното изявление на Пригожин и Уткин преди изпращането на бойците на “Вагнер” в Африка, те очакваха скоро да се върнат. Очевидно са считали, че въоръжените сили на Украйна ще могат да пробият руската отбрана и тогава Кремъл ще бъде принуден да се поклони на Евгений Викторович Пригожин. Но, както виждаме, руската армия се оказа по-силна, отколкото бунтовническият олигарх унизително я изобразяваше. И не само устоя, но дори премина в контранастъпление в Харковска област.

Най-важният въпрос е коя именно партия представлява Пригожин. Изхождайки от войнствената му реторика се смяташе, че той е “ястреб”. Но само няколко дни преди похода си към Москва в свое голямо интервю той направи редица много странни изявления за това, че войната била започната от Шойгу заради маршалски звезди, че войната била изгодна за руските олигарси, че Донбас не е бил обстрелван от украинските въоръжени сили в продължение на осем години и че Зеленски винаги е бил отворен за преговори. Можете да прочетете по-подробно всичко това в интервюто и всеки желаещ може да направи самостоятелно своите собствени изводи. 

Африкански и арабски страни, в които ЧВК „Вагнер“ е разположила свои бойни части по договор с местните власти

Третата версия вече звучи съвсем странно – предполага се, че гибелта на върховното ръководство на “Вагнер” представлява някакво отмъщение на руските военни за метежа на ЧВК “Вагнер”, по време на който “музикантите” свалиха няколко хеликоптера и самолета на въздушно-космическите сили на Руската федерация. Ако приемем за момент, че подобно действие изобщо е възможно, това ще означава, че армията се е превърнала от инструмент за силово въздействие в субект на политиката, който има собствена воля. Този въпрос е толкова сериозен, че изисква отделно обсъждане извън обхвата на тази публикация. Струва ни се, че версията е неоснователна.

Четвъртата версия предполага, че е възможно ръководството на “Вагнер” да е било ликвидирано в хода на съвместна операция на украинските и западните спецслужби. Киев има своите сметки за уреждане с Пригожин и Уткин заради Соледар и Бахмут (Артьомовск). Преди Деня на независимостта на Украйна (24 август) на нейния терористичен режим са нужни някакви медийни победи поради липсата на военни. На свой ред “западните партньори”, преди всичко САЩ и Франция, са крайно незаинтересовани от това, руската частна армия да се намеси в очертаващата се война в Западна Африка, изигравайки там значителна роля. Напълно възможно, между другото.

Петата версия също е свързана с африканските проекти на Пригожин. След събитията от 23-24 юни 2023г. олигархът изпадна в немилост и несъмнено се появиха нови желаещи за неговите активи. Едновременната смърт в самолетната катастрофа на цялото ръководство на “Вагнер” със сигурност ще доведе до бързо преразпределяне на наследството на Евгений Викторович в Африка. В такъв сценарий няма нищо невероятно.

Каквото и да е било, тези хора съзнателно са направили своя избор, стъпвайки на тази крива и опасна пътека. Ако диригентите на “оркестъра” имаха по-малко амбиции, “Вагнер” можеше все още успешно да воюва в зоната на СВО, помагайки за освобождаването на Марьинка и Авдеевка, което би донесло реална полза на Русия и руския народ, за разлика от далечните африкански олигархични проекти. Но те направиха своя избор. Възможно е сега обезглавеният “Вагнер” все пак да бъде интегриран в структурата на Министерството на отбраната на Руската федерация. Или може би просто ще смени своя собственик.

Да спрем безмитния украински внос

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 97

БСП поставя образованието като основен приоритет

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 97

Рецитал на леви поети в Пловдив

автор:Дума

visibility 1

/ брой: 97

Пожарът в кметството в Долна Секирна е умишлен

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 97

България не отговоря на критерия за ценова стабилност

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 97

Турция и Русия с нова платформа за продажба на газ

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 97

НАП събра 1,5 милиарда лева от просрочени задължения

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 97

Българите в Унгария с образователен център

автор:Дума

visibility 2

/ брой: 97

Макрон готов за дебат с Льо Пен

автор:Дума

visibility 1

/ брой: 97

Германия набира новобранци с "ТикТок"

автор:Дума

visibility 1

/ брой: 97

Атина предупреди РСМ с блокаж на европътя ѝ

автор:Дума

visibility 1

/ брой: 97

Геополитически лакеи

автор:Александър Симов

visibility 0

/ брой: 97

Средата на кампанията

visibility 2

/ брой: 97

Поръчител и изпълнител

visibility 1

/ брой: 97

Фонд за развитие на Родопите ще спаси Смолянския край

visibility 2

/ брой: 97

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ