05 Декември 2022понеделник20:48 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес ще се задържи предимно облачно, на места в низините - с мъгла. Главно в източните райони ще има слаби валежи от дъжд, а на места в останалата част от страната ще преръмява. Ще продължи да духа слаб вятър от изток-североизток. Максималните температури ще бъдат между 4°С и 9°С, в София 6°С-7°С. Днес ще се задържи предимно облачно, на места в низините - с мъгла. Главно в източните райони ще има слаби валежи от дъжд, а на места в останалата част от страната ще преръмява. Ще продължи да духа слаб вятър от изток-североизток. Максималните температури ще бъдат между 4°С и 9°С, в София 6°С-7°С.

"Цар Шушумига" от чекмеджето до сцената

Актуалната пиеса на Пазарджишкия куклен театър гостува на ТР "Сфумато" утре

/ брой: 269

автор:Дума

visibility 986

"Цар Шушумига" от Константин Илиев, представление на Даматично-куклен театър "К. Величков" - Пазарджик, гостува на сцената на Театрална работилница "Сфумато" на 23 ноември от 19 ч. Постановката е на Катя Петрова. Сценография - Рин Ямамура. Музиката е последната работа на Румен Тосков-Рупето. В ролите ще видим актьорите  Захаринка Терзиева, Диана Досева, Добрин Досев, Тодор Кайков, Димитър Терзиев, Гроздан Даскалов, Тодор Танчев, Веселин Мишев и др. Спектакълът на К. Илиев звучи изключително актуално в духа на съвремието ни в интерпретацията на куклената режисьорка Катя Петрова.
Пиесата е написана през паметната 1968 г. Това е първата и сценична реализация. "Цар Шушумига" е като че ли отправната точка, от която Константин Илиев тръгва към другите си пиеси и става летописец на разпада, на социалния, нравствения... всякакъв разпад, в който като риби в омаслена вода са длъжни да живеят невинни хора", пише Леон Даниел, "Летописец на безвремието", Предговор към "Пиеси" на К. Илиев, (1995).
Историята разказва как един режисьор попитал един автор: "Ти защо не вземеш да напишеш куклена пиеса. Трябва ми куклена пиеса." Авторът първо отказал. Той никога не бил писал за кукли. Само че светът по това време повече отвсякога приличал на театър. В Париж студентите си играели на революция. В Америка момчетата и момичетата си играели на цветя. В Прага някой си Дубчек си играел на демокрация. И авторът написал пиеса. Децата, че трябва да се забавляват, трябва, мислел си той, но нали в театъра ги придружават и възрастни.
Много забавно му се струвало на него, как по това време един дългонос човек от село край София си играел на цар. Докато четели новата пиеса, режисьорът и авторът много се смели. После вече, без да се смеят, я затворили в чекмедже. През същата година авторът бил написал друга една - тя пък само за възрастни. На нея актьорите в Бургас също много се смели и директорът пуснал заповед как да си разпределят ролите. След това авторът бил повикан в София от тези, дето много обичали да седят зад бюрата си и да гледат сърдито. Те хич не се смели, а дружно му се заканили с пръст и му посочили вратата. Двайсет и две години по-късно куклената пиеса била извадена от чекмеджето. Но  сега вече не било време за театър, било време за митинги. След още 20 години една режисьорка и една художничка, които отлично се разбирали с куклите, прочели забравения текст. И в Пазарджик той за първи път стигнал до сцена...
Режисьорът, който си поръчал навремето куклената пиеса, се казвал Любен Гройс. Заглавието е "Цар Шушумига". Авторът си е авторът. А пък годината била хиляда деветстотин шейсет и осма.
 

Цените на петрола на световните пазари се повишиха

автор:Дума

visibility 500

Държавата няма да събере планираните приходи от ДДС

автор:Дума

visibility 266

/ брой: 236

Григор Сарийски: В Eврозоната разходите са повече от ползите

автор:Дума

visibility 208

/ брой: 236

БНБ: Предстоят трудни месеци за икономиката

автор:Дума

visibility 246

/ брой: 236

Наводнения в Южна Италия след проливни дъждове

автор:Дума

visibility 226

Австрия остава твърдо против България и Румъния в Шенген

автор:Дума

visibility 351

/ брой: 236

Без "самолетен режим" на телефоните в ЕС

автор:Дума

visibility 275

/ брой: 236

Грижа ли ви е въобще?

автор:Таня Глухчева

visibility 285

/ брой: 236

Работа до гроб

автор:Валентин Георгиев

visibility 291

/ брой: 236

Образованието през 2022 г. - наваксване и липса на реформа

автор:Деси Велева

visibility 329

/ брой: 236

Защо се пазим от комунизма?*

автор:Димитър Денков

visibility 254

/ брой: 236

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ