02 Март 2021вторник23:21 ч.

Този град свети от шест столетия

Книгата на Никола Костов за Созопол е едно от най-ярките краеведски изследвания през последните 20 години

/ брой: 250

автор:Кирил Момчилов

visibility 2097

Книгата на Никола Костов "Созопол през ХХ и началото на ХХI век" е с висока познавателна и нравствена стойност. С енциклопедичното си съдържание тя е едно от най-ярките краеведски изследвания в Бургаска област през последните двадесет години. Читателят ще се убеди в това мое твърдение, след като прочете и последната, 435-а страница. Няма спор, че за Аполония Понтика - Созопол, са писали не един и двама автори, но по-подробно изложение на хилядолетната му история не ни е известно.
Макар да не е историк, нито етнограф, Никола Костов борави вярно с историческите факти, притежава етнографска наблюдателност и психографска проникновеност. Идеята му в центъра на Созопол да бъде поставен ветропоказател, който да демонстрира розата на ветровете (13 на брой), би впечатлила всеки курортист. А какво да кажем за описанието на старата созополска чаршия, на празниците и обичаите или на таляните - 23 пролетни и 28 есенни. Ами подаръците, които са давани за годишнини от сватбата: от първата (памучна) до 60-ата година (диамантената) - едва ли има такива традиции другаде в България...
Роден и израснал в Созопол, Никола Костов е бил щастлив да живее и да работи и до днес в морския град. Пословичната му скромност не му е позволила да се самоизтъкне в повествуванието на едно или друго събитие, макар през втората половина на ХХ век да е бил активен участник в развитието на града като кмет или стопански ръководител. За завиждане е житейската му издръжливост - и на 80 години продължава да более за културно-историческото наследство на родното гнездо; непримирим е към разграбването на общонародното и ликвидацията на корабостроенето, риболова и кооперативната търговия.
Според автора Созопол е градът, който заслужено може и трябва да издигне голям кръст - символ на християнското православие, да бъде възстановена статуята на Аполон и входните порти, на които със златни букви да е написано "Пътнико, преди да си стъпил на калдъръма в трихилядолетния град - свали шапка! - както във Витлеем и в Йерусалим! И помни, че този град свети от цели 6 столетия, преди да изгрее Витлеемската звезда!"

Сбъркана винетка ще може да се поправя

автор:Дума

visibility 308

/ брой: 42

Прекратяват съдебния туризъм на фирми пред фалит

автор:Дума

visibility 264

/ брой: 42

"Енерго-Про" очаква 1,7% поскъпване на тока

автор:Дума

visibility 252

/ брой: 42

Гърция спря да тества шофьорите на камиони

автор:Дума

visibility 185

/ брой: 42

Не на монолога от джипката!

автор:Павлета Давидова

visibility 582

/ брой: 42

Легендарната епопея на връх Шипка

visibility 576

/ брой: 42

Ентусиазмът в първите дни на Свободата

автор:Никола Чолаков

visibility 325

/ брой: 42

Величието на един обикновен руски човек

visibility 302

/ брой: 42

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ