23 Септември 2020сряда12:52 ч.

Здраве

Топлото време влошава предсърдното мъждене

Обезводняването може да "извади" от ритъм сърцето

/ брой: 135

автор:Аида Паникян

visibility 902

Ако за някои състояния топлото време е благоприятно, за други може да се превърне в бич. Хората с хронични заболявания, и по-специално сърдечно-съдови, вече си знаят как реагира организмът им и своевременно предприемат мерки за предотвратяване на нежелани реакции. 

Редица проучвания в медицинската наука и практика доказват сезонна зависимост на аритмиите, белодробната тромбемболия, дълбока венозна тромбоза, артериална хипертония, застойна сърдечна недостатъчност, инсулт. Сред тези заболявания е и особено коварното предсърдно мъждене. И по-рано в ДУМА сме писали, че предсърдното мъждене - най-разпространеният вид сърдечна аритмия, е коварно и 

увеличава риска от мозъчен удар 3-5 пъти

С това заболяване живеят над 2,7 млн. американци. За България няма точна статистика.

Горещото и влажно време (подобно на студените месеци) е предпоставка за зачестяване на пристъпите от предсърдно мъждене, казва д-р Анна Карафилоска, кардиолог в МБАЛ "Медлайн". Според наблюденията й и през това лято случаите на пациенти, които се оплакват от предсърдно мъждене, се увеличили. Лекарката обяснява, че предсърдното мъждене представлява напълно хаотични, бързи и неправилни, некоординирани помежду си фибриларни съкращения на отделни части от предсърдната мускулатура в резултат на необичайни предсърдни импулси с честота 350 до 600 в минута, които довеждат до пълен безпорядък на камерните съкращения, т.е. до пълна или абсолютна аритмия. Това е често срещан здравословен проблем, засяга милиони хора по целия свят и е свързана с повишена заболеваемост и смъртност. Заема второ място по честота след екстрасистолията и съставлява 40% от случаите на всички ритъмни нарушения. То се среща във всички възрасти, но при 94-97% у болни над 40-годишна възраст.

Много пациенти ме питат 

как горещините стресират сърцето

казва д-р Карафилоска. И обяснението е, че в топлото време се увеличава потенето, което е стандартен физиологичен механизъм за терморегулация в човешкия организъм. Това благоприятства загубата на важни за работата на сърцето електролити като - натрий, калий, магнезий и др. Високите температури повишават честотата на сърдечните съкращения, обременяват работата на сърцето и може да провокират предсърдно мъждене. Затова д-р Карафилоска препоръчва да се пият достатъчно количество течности, защото дехидратацията може да е причина за "излизане от ритъм".

- Почивайте - умората и липсата на сън често са причина за пристъпи от предсърдно мъждене. Те нарушават нормалната електрическа активност на сърцето.

- Избягвайте пиенето на кафе и алкохол. Алкохолът и кофеинът удвояват риска от предсърдно мъждене. И двете вещества обезводняват организма и имат диуретично действие, намаляват съдържанието на течности в организма. Алкохолът понижава кръвното налягане и разширява кръвоносните съдове, а кофеинът увеличава честотата на сърдечните съкращения.

- Не тренирайте при екстремно високи температури. Топлото време предразполага към спортни активности на открито. Жегата обаче повишава вероятността от възникване на ритъмни нарушения. Потенето, прегряването на организма и физическото натоварване са неблагоприятни за сърцето.

- Пазете се от прегряване. През лятото случаите на прегряване на организма зачестяват.

- Внимавайте с КОВИД-19! Очакванията на епидемиолози и инфекционисти, че топлото време ще унищожи коронавируса и случаите ще намалеят, не се сбъднаха. Затова пациентите с кардиологични проблеми трябва стриктно да спазват дисциплина, дистанция, да мият редовно ръцете си и да се дезинфекцират. Трябва стриктно да проследяват състоянието и в никакъв случай не бива да пропускат посещенията при кардиолога си, за да не получат усложнения, които при всички случаи са по-високо рискови от инфекцията.

Всеки втори прави зимнина

автор:Дума

visibility 68

Срути се подлез до Делфинариума във Варна

автор:Дума

visibility 66

Пандемията лиши българския туризъм от 800 млн. евро

автор:Дума

visibility 189

/ брой: 180

Ограничават водата в сиренето до 60 на сто

автор:Дума

visibility 198

/ брой: 180

Властта се оправдава за спрени европари

автор:Дума

visibility 311

/ брой: 180

БНБ и МФ безсилни пред скъпите банкомати

автор:Дума

visibility 180

/ брой: 180

Гутериш не иска свят, разделян от Китай и САЩ

автор:Дума

visibility 120

Нов случай на повторна зараза с COVID-19 в САЩ

автор:Дума

visibility 214

Ранени и разрушения при нов взрив в Ливан

автор:Дума

visibility 226

Прокурор предложи арест за неносене на маска в Гърция

автор:Дума

visibility 188

На война срещу беззаконието

автор:Деси Велева

visibility 294

/ брой: 180

Презумпция за виновност

автор:Георги Георгиев

visibility 292

/ брой: 180

Училището е подготвено за КОВИД-19

visibility 177

/ брой: 180

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ