13 Август 2020четвъртък14:20 ч.

Теорията на хаоса

/ брой: 238

автор:Аида Паникян

visibility 678

Теорията на хаоса е напълно приложима в българската система на здравеопазване. Там всеки прави каквото си иска и както си иска и в крайна сметка се оказва, че то е законно. Стига, разбира се, пациентът да си плаща. Количеството на "висококачествените" измами вече се оказва толкова голямо, че на човек му е трудно да повярва, че може да има лекар или болница, които просто да искат да излекуват болния. А такива има в България и те не са малко; има и страшно много млади лекари, чиято цел е просто да лекуват. При това - качествено и по най-съвременните световни критерии. 

Разбира се, капката катран в кацата с мед всеки знае какви резултати дава. 

Вината обаче не е нито на лекарите, нито на болниците. Както не е и на този, който е изял зелника. А на този, който му го е дал и респективно - на законодателството. Очевидно българското законодателство по отношение на здравеопазването е врата в полето, щом всеки го тълкува, както му е угодно. Множеството опити за реформа в здравеопазването се оказаха ялови, а голяма част от промените в нормативните актове от последните години не издържат в съда. Дори последните два опита за промени в модела на финансиране бяха обект на толкова много критики от толкова много страни, че едва ли скоро България ще изпълни някакви критерии на Еврокомисията или на Световната банка за намаляване на доплащането например.

Въпреки упреците, вчера факторите в здравеопазването сякаш за пореден път бяха силно изненадани от изобретателността на родните болници да си набавят парите от болните хора и техните близки, които по закон трябва да получават от обществената каса или от държавата. Очевидно пътят за лечение на тези шмекерии е един - сигнал до МЗ и "Медицински надзор" - сигнал в прокуратурата. Уви! Следва задънена улица (щом едни продължават шмекериите, а други се задъхват в придържане към закона, към морала и Хипократовата клетва). Отпушването на задънената улица е нишата за размисъл на управляващите. 

Нинова: ГЕРБ си направиха ритуално самоубийство от страх

автор:Дума

visibility 211

За пореден път ГЕРБ и Борисов се скриха

автор:Дума

visibility 283

Липса на кворум провали заседанието на парламента

автор:Дума

visibility 249

Тотален провал на летния сезон

автор:Дума

visibility 570

/ брой: 154

Задават се по-скъпо парно и топла вода

автор:Дума

visibility 310

/ брой: 154

Нова ядрена мощност - приоритет на държавата

автор:Дума

visibility 301

/ брой: 154

Къщите около София са най-търсени в пандемията

автор:Дума

visibility 233

/ брой: 154

Поне двама загинали при протестите в Беларус

автор:Дума

visibility 5

Над 15 млрд. долара са щетите от експлозията в Бейрут

автор:Дума

visibility 78

ЕС притеснен от втора вълна на КОВИД-19

автор:Дума

visibility 210

/ брой: 154

Човечеството върви към нова световна война

visibility 539

/ брой: 154

Бил ли е масон цар Борис III?

автор:Христо Георгиев

visibility 358

/ брой: 154

За уродливостта на нормалното

автор:Владимир Георгиев

visibility 265

/ брой: 154

Българи срещу българи

автор:Петра Ташева

visibility 234

/ брой: 154

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ