29 Май 2023понеделник14:17 ч.

ВРЕМЕТО:

В понеделник въздушната маса над България ще остане неустойчива. Облачността ще бъде значителна, купеста и купесто-дъждовна и на много места в страната ще има краткотрайни, временно интензивни валежи и гръмотевици. Остават условията и за градушки. Ще духа слаб, в Източна България - до умерен вятър от север-североизток. Максималните температури ще са между 21° и 26°, в София - около 21°. В понеделник въздушната маса над България ще остане неустойчива. Облачността ще бъде значителна, купеста и купесто-дъждовна и на много места в страната ще има краткотрайни, временно интензивни валежи и гръмотевици. Остават условията и за градушки. Ще духа слаб, в Източна България - до умерен вятър от север-североизток. Максималните температури ще са между 21° и 26°, в София - около 21°.

Стрела от чистото небе

Защо Часовникът на Апокалипсиса в Чикаго бе преместен на 11 януари т. г. с една минута по-близо до деня на Страшния съд?

/ брой: 18

автор:Тодор Андреев

visibility 2897

На 5 януари 2012 г. Белият дом и Пентагона обнародваха документ, посветен на "приоритетите на отбраната през 21 век" с отчитане на новите военни условия в света. По този повод в своя реч президентът Барак Обама заяви, че независимо от предстоящото съкращаване на военния бюджет, "светът трябва да знае, че САЩ ще поддържат своето военно превъзходство". А на 8 януари военният министър Леон Панета добави, че "Съединените щати ще останат най-мощната военна държава в света". От публикувания документ става ясно, че Америка ще развива преди всичко високите военни технологии.
В тази връзка възниква въпросът докъде водят тези технологии, и съвсем неслучайно си припомняме за американския термин "стрела от чистото небе" ("bolt out of blue"), което означава внезапна масирана атака в условията на обикновена мирна обстановка, когато няма напрежение, свойствено на острите международни кризи, и си задаваме въпроса готви ли се подобна атака и какви са вероятните оръжия за изпълнението й. Или тя ще се окаже само едно теоретично предположение, което не крие никаква опасност за света?
Амбициите на САЩ за световно господство  засега се възпират от ракетно-ядрения комплекс на Русия. А Америка с противоракетната си отбрана (ПРО) цели не само да обезсили този комплекс, но и под нейно прикритие да разработи съвършени средства за воюване. Изследват се всевъзможни  тайнствени "обещания" на науката за създаване на нови видове оръжия, старателно се опосква полето на познанието и се изяснява кое става и кое не става за бъдещата война. Един ден човечеството може отново да бъде сюрпризирано и поставено на колене, както това стана с внезапната употреба на първата атомна бомба!
Като използват предимно новите физически принципи, американските учени имат задача да предоставят възможност на генералите да нанасят удари не само по атакуващи балистични ракети, но и по всяка точка от земното кълбо. На първо време се създава космически информационен ешелон и наземна информационна инфраструктура, които може да се използват както в интерес на противоракетната система, така и в интерес на безконтактните войни. Космическият информационен ешелон от поне 200 апарата, създаден уж в интерес на ПРО за 60 млрд. долара, всъщност ще позволи на САЩ да се откъснат от останалите страни с едно поколение войни и да запазят този разрив поне в течение на 10 години. И това на първо време е главната уловка, свързана с ПРО. САЩ планират до 2020 г. да изведат в орбита около 1800 апарата на стойност 1 трл. долара.
Пентагонът предвижда руските стратегически сили да бъдат подложени не на ядрено нападение, а на внезапна атака на стотици хиперзвукови крилати ракети с проникващи бойни глави, атакуващи от всички направления. Защо се предпочитат обикновените оръжия? Пресметнато е, че за да порази с масирани ядрени удари 650 от 700 оперативно развърнатите носители, полагащи се на Русия съгласно Договора, Пентагонът трябва да взриви ядрени заряди с обща мощност над 150 мегатона или над 12 хиляди "Хирошими". Според изследвания критичната точка, след която започват необратими катастрофални промени в биосферата и климата на земята, се постига при мощност 100 мегатона! Американският ядрен удар по Русия ще унищожи екологично европейските страни, независимо че там няма да бъде взривена нито една бомба. Ще бъдат заразени почвата и водата със стронций-90 и цезий-3, хората ще получат доза от радиация, която ще наруши функциите на имунната система и ще изпаднат в опасен психологичен стрес и деградация. Изразходвайки ракетите си, САЩ ще се окажат без достатъчно ефективни средства за бъдещо ядрено възпиране и могат да станат обект на силово въздействие от страна на Китай. Това не е изгодно за Америка и затова се разработва идеята за бърз глобален удар (Prompt Global Strike) - инициатива на въоръжените сили на САЩ за нанасяне на скрит "изпреварващ" удар със свръхскоростно, свръхмощно и свръхточно неядрено оръжие, което би позволило след получаване на заповедта на американския президент да бъде поразена каквато и да е цел в района на земното кълбо в продължение на един до шест часа, по аналогия с ядрения удар с междуконтинентални балистични ракети. Чрез преговори за съкращаване на ядреното оръжие Америка се стреми да пропагандира съкращаване до момента, когато ядрения потенциал на съперниците-конкуренти Китай и Русия не намалее до такава степен, че последвалото развръщане на силите за бърз глобален удар не доведе до военно превъзходство на САЩ.
Пентагонът ще разчита на следните неядрени оръжия: модифицираните балистични ракети "Трайдънт Д5", снабдени вместо с ядрени - с обикновени бойни глави; разработваните аерокосмически ракети с радиус на действие 6 хил. км, способни да доставят бойната глава за 35 минути; хиперзвуковите крилати ракети със скорост на полета около 6500 км/ч; ракетите SJX61, които ще бъдат приети на въоръжение през 2017 г.; планиращата и маневрираща хиперзвукова бомба AHW (Advanced Hypersonic Weapon); летателен апарат Falcon HTV-2 (FHTV-2), който може да поразява цели на разстояние 27 хиляди км и да развива скорост до 20 пъти по-голяма от скоростта на звука, т.е. 23 хил. км в час. Работи се и над създаването на хиперзвукова междуконтинентална балистична ракета с обикновена бойна глава X-51A Waverider и орбитален безпилотен апарат X-37B.
Ако сноп гама-кванти се фокусира в нужно направление, може да се нарушат системите за управление и свръзка на Земята, във въздуха и в космоса. Изпепеляващи снопове, формирани в космоса, ще изведат от строя не само системата за държавно и военно управление, междуконтиненталните ракети под земята, радарните възли, системата за електрозахранване, но при определена интензивност микровълновият сноп може да  прездизвика масирани пожари.
Големи перспективи има противоракетното микровълново оръжие. Не съществува принципна разлика какви ракети ще бъдат извеждани от строя - противокорабни, оперативно-тактически или стратегически. Необходимо е само на ракетоопасните направления в качеството на  един от компонентите на ПРО да се разположат наземни стационарни излъчватели с голяма мощност. Известните маневриращи с висока скорост бойни глави, с които руснаците могат да пробиват съвременните системи за ПРО, попадайки в микровълновия импулс, моментално ще спрат да маневрират, и дори да долетят до района на целите, няма да се взривят, тъй като електронните детонатори  вече са повредени.
Противоракетните микровълнови генератори могат да се разположат на борда на патрулиращи тежки безпилотни летателни апарати, на дирижабли, висящи на височина 50 км в продължение на месеци, или тайно да бъдат вградени в радар, афиширан като обикновено средство.
Всичките тези носители на микровълново оръжие с голяма мощност могат да поразяват стратегически ракети в началния етап на полета, извеждайки от строя системите им за управление и блоковете за насочване на бойните глави.
Ако американците успеят да създадат подобно оръжие, най-вероятно то ще обезсили досегашните хитрости за пробив на отбраната  с междуконтиненталните балистични ракети, и в близкото десетилетие въоръжените сили на САЩ могат да станат непобедими.
Съществува вероятност под прикритието на "антиракети" от ПРО американците да разположат в Европа балистични атакуващи ракети със средна далекобойност и по този начин тайно да нарушат безсрочния Договор за ликвидиране на ракетите със средна и малка далекобойност, подисан през 1997 г. Не е възможно да се направи разлика между една антиракета от ПРО и балистична ракета със средна далекобойност, която само 4-5 минути след изстрелването може да порази наземни цели. Не е възможно да се установи с каква бойна глава е снабдена една американска антиракета, предназначена уж за поразяване на летяща на височина 100-2000 километра атакуваща балистична ракета. А всъщност, комплектована с ядрена бойна част, 4-10 минути след излитането да атакува командни пунктове в Москва и Подмосковието, подвижни ракетни комплекси, електрически мощности на държавата, да разруши защитени обекти на дълбочина до 100 м.
Според замисъла на американското стратегическо командване, компонентите на новата стратегическа триада "ПРО-ВТО-ЯО" (противоракетната отбрана-високоточното оръжие-ядреното оръжие) трябва да бъдат включени в силите за "глобални удари".
Създаваната с толкова усилия ПРО ще има задача да се справи с останалите след първия удар руски балистични ракети, които могат да нанесат ответен залп.
Възниква въпросът какви са действителните цели на създаваната от САЩ ПРО?
Отговорът води до следните изводи: Американската ПРО не е предназначена за използване по време на ракетно-ядрена война, а преследва радикално отслабване на ракетно-ядрения потенциал на Русия до степен, която позволява да се изключи обменът на ядрени удари. И второ, според американците военно-икономическият потенциал на Руската Федерация след 20 години ще отслабне до такава степен, че няма да е в състояние да поддържа на необходимото ниво своята стратегическа  боеспособност. Колкото повече ще деградира руският ракетно-ядрен потенциал, толкова по-силно ще се развива американската ПРО.
Главната цел на Вашингтон в тази дългосрочна политика е да се предприемат всички възможни мерки, за да се завоюва надмощие над Руската Федерация в стратегическото противоборство. Опасността от "чистото небе" да полети опасната "стрела" става реална, с всички непредсказуеми за планетата последствия. Защото Русия не може да не отговори на удара! А тя ще отговори само с ядрено оръжие.
Може би тъкмо затова Часовникът на Апокалипсиса в Чикаго бе преместен на 11 януари т. г. с една минута по-близо до деня на Страшния съд, след като учените се съгласиха, че светът е напреднал към глобален катаклизъм, съобщи "Дейли мейл".


Летателният апарат Falcon HTV-2 (FHTV-2) може да поразява цели на разстояние 27 000 км и да развива скорост до 20 пъти по-голяма от скоростта на звука


Американският дрон RQ-170


ЕвроПРО


Тайният "орбитален самолет" на САЩ X-37B


Скъпите тристепенни ракети "Стандарт-3"


Работи се и над създаването на хиперзвукова междуконтинентална балистична ракета с обикновена бойна глава X-51A Waverider и орбитален безпилотен апарат X-37B

Властта иска ново удължаване на Бюджет 2022

автор:Дума

visibility 245

/ брой: 100

Анкета на МФ: Лихвите - нагоре, спад в темпа на кредитиране

автор:Дума

visibility 220

/ брой: 100

Окончателно: Още година безмитен внос от Украйна

автор:Дума

visibility 251

/ брой: 100

Безизходица: Животновъди подаряват млякото си

автор:Дума

visibility 202

/ брой: 100

Ердоган срещу Кълъчдароглу

автор:Дума

visibility 204

/ брой: 100

САЩ избегнаха фалит в последния момент

автор:Дума

visibility 217

/ брой: 100

Рокади в сръбската управляваща партия

автор:Дума

visibility 202

/ брой: 100

Омерта

автор:Дума

visibility 237

/ брой: 100

Хаос върху хаоса

автор:Иван Ченчев

visibility 236

/ брой: 100

Разпад на държавността

автор:Георги ГЬОКОВ

visibility 195

/ брой: 100

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ