18 Август 2019неделя06:47 ч.

Статините увеличават риска от диабет 2?

Последният Европейски конгрес по неврология потвърди ползата им при пациенти с деменция

/ брой: 132

автор:Аида Паникян

visibility 1151

Изследване на здравните досиета на хиляди пациенти установило, че тези, на които е предписан статин, имат поне 2 пъти по-висок риск от развитие на диабет тип 2 в сравнение с тези, които не вземат тези лекарства. При хората, вземали тези таблетки повече от 2 години, рискът от развитие на захарна болест се увеличава над 3 пъти. Изследователите също установили, че потребителите на статини с 6,5% е по-вероятно да имат висока стойност на HbA1c (гликиран хемоглобин - рутинен кръвен тест за диабет, който оценява средната кръвна захар за няколко месеца назад). Статините са клас лекарства, които понижават холестерола и кръвното и намаляват риска от инфаркт и инсулт. Повече от 1/4 от възрастните ги използват, сочат данни на здравните власти на САЩ.
Проучването, публикувано в списание Diabetes Metabolism Research and Reviews, включва 4683 мъже и жени на средна възраст 46 г., които не са имали диабет, но били кандидати за статини заради риск от сърдечни заболявания. Все пак на около 16% от групата (755 души) са предписани статини в периода на проучването от 2011 до 2014 г.
И предишни изследвания предполагат подобна връзка.
"Учените и клиницистите трябва да проучат по-задълбочено въздействието на статините върху човешкия метаболизъм и взаимодействието между липидния и въглехидратния метаболизъм", казва проф. Стивън Клинтън, член на раковия център в Охайо.
ДУМА припомня, че преди повече от 2 години изследвания предполагаха, че статините намаляват риска от смърт при рак (с 22% на белия дроб, с 47% на простатата). Други изследвания поставиха под въпрос ползата от статини при хора с по-малък риск от инфаркт и инсулт и над 75 г. без сърдечносъдови заболявания.
Проучване, в което са анализирани 44 920 пациенти с деменция от Шведския регистър на деменцията между 2008-2015 г., откри, че употребяващите статини имат 22% по-малък риск от смърт в сравнение с останалите. Изследването бе представено на V конгрес на Европейската академия по неврология в Осло през юли т.г. Според изследователите при пациенти с васкуларна деменция - вторият най-често срещан тип деменция след болестта на Алцхаймер, е наблюдаван с 29% по-нисък риск от смъртност.
Разпространението на деменцията нараства и засяга 5% от населението над 65 г. и до 50% от хората до 90 г.

Мъртва риба изплува край Руен

автор:Дума

visibility 134

3/4 от жилищата са от социализма

автор:Дума

visibility 592

/ брой: 157

НАП се хвали, че нарушенията по морето намалявали

автор:Дума

visibility 145

/ брой: 157

Букурещ затваря центъра си за стари автомобили

автор:Дума

visibility 205

/ брой: 157

В Дания пуснаха ипотека с отрицателна лихва

автор:Дума

visibility 172

/ брой: 157

Пожар във фабрика в Сърбия

автор:Дума

visibility 170

Паника на метростанция в Ню Йорк

автор:Дума

visibility 1364

САЩ поискаха изземване на иранския танкер

автор:Дума

visibility 294

/ брой: 157

Корбин ще опита да свали Джонсън

автор:Дума

visibility 241

/ брой: 157

Особена порода

автор:Ина Михайлова

visibility 1256

/ брой: 157

Пацо във Валенсия, където съдят за корупция

visibility 370

/ брой: 157

Гербаджийска идеология на безпросветието

автор:Юри Михалков

visibility 526

/ брой: 157

Без какво можем и без какво не можем

автор:Лозан Такев

visibility 261

/ брой: 157

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ