Стандарт "Мирослав Найденов"
/ брой: 83
Само дни, след като горещо препоръча на българските домакини сами да си месят козунаците по Великден, за да ударят спекулата, земеделският министър Мирослав Найденов си купи още щипка доверие сред избирателките. Той не само ги сюрпризира с твърдението, че може да се справи с нелеката задача да омеси обреден хляб, но и подчинените му услужливо тиражираха рецепти. Казват, че три дни и три нощи в агроведомството събирали тайни рецептурници от села и паланки, за да зарадват отрудените хора на България.
Ей на това му се вика политика за народа. Едно време първите мъже в държавата отрязваха я ръкойка в началото на жътвата, я зарязваха лоза на Трифон Зарезан. Днешният земеделски министър не може да се мери с предшествениците си. Гроздоберът и жътвата са отживелица - не ги пропуска, но те между другото се отпочват. Виж, друга работа е да откриеш ловния сезон или да сложиш бонето на главата и на Никулден да "опънеш" шарана пред министерството. Ако е нужно, и козунаци ще се месят, и песни ще се пеят (може, може - и това сме видели). И камерите ще жужат, и папараците ще щракат. А Мирослав Найденов ще е навсякъде. Стандарт, нов стандарт си е това. Не "Стара планина", а "Мирослав Найденов". То комай е едно и също, ама хайде. И е логично. Нали си спомняте съвета премиерски - картофи всеки да си сади... И министерската препоръка от м.г. - да се кооперираме за агнешкото, за да ни е по-евтино.
Ей го на сега за козунаците - ще си рекат хората, министърът и традициите пази, и за народа мисли. И все гледа до нас близо да е, народен човек, ще захортуват бабите... Като онези от Дамяница, дето поискаха Борисов като премиер да се пенсионира... И ще върви приказката...
За туй ли ги сложиха тез министри - да се кипрят, да позират, да прескачат от екран на екран, да въртят черпаци, да сучат талии и да раздават рецепти за великденски козунаци? Неудобно е, чак срамно. И обидно. Рецептурници размахват като селски доктори или гледачки. Да се присмиват и подиграват на тоз народ, дето на власт ги сложи.
Как при цялото това позьорство, при цялата тази показност работата да върви? Има още да се чудите защо цената на хляба остава висока. Защо втора година фермерите чакат забавените си субсидии за покриване на акциза на горивата. Защо малките производители ликвидираха поминъка си. Защо полските яйца са по-евтини от българските. Защо ядем гръцки и турски домати. Защо пием полско мляко и ядем азербайджански боб. Защо не искаме колбаси "Стара планина", а търсим кебапчета по 20 стотинки. Чудете се, какво друго ви остава! Боб хвърляйте - може и да намерите отговори на въпросите. Ако не, сами се оправяйте. "Ово е стандарт!", както казват на Балканите!