След 40-те забравете за гладуване и нискокалорични диети
/ брой: 93
При мнозина с възрастта натрупването на поне няколко килограма в повече е заложено генетично. Затова и по-често се появява проблемът с наднорменото тегло. Основна причина за това са хормоналните промени, извършващи се в организма, особено на жените на 40-45 г. Промененият вкус предизвиква по-силно, а понякога дори непреодолимо влечение към сладките храни. Изследване, публикувано в сп. WomanТs Day показва, че 35% от жените след периода на климакса престават да приемат сладки храни и не контролират тяхното количество във всекидневното си меню, но 45% употребяват повече сладко и едва 15-20% от жените продължават да се ограничават както преди.
Периодът на климакс се характеризира с намаляване на способността на организма за производството на хормони. Настъпват промени във фигурата - мазнините са наслагват в областта на бедрата, корема, в долната част на лицето.
Хормоналните изменения влияят активно на преразпределянето и увеличаването на подкожните мазнини. Това нарастване е необходимо на организма, тъй като при намаляване на производството на половите хормони (естроген) тази функция се извършва от мастната тъкан - процес, който е от особена важност. Затова и твърде настойчивите опити за избавяне от излишните килограми може да доведат до намаляване на естрогена в кръвта, което води и до изостряне на симптомите на климактериума (безсъние, колебания в температурата на тялото, състоянието на кожата и т.н.).
Процесът на нарастване на подмастната целулоза след 40-45 г. се извършва не само при пълните жени, но и при по-слабите.
Специалистите не препоръчват на жените след 45 г. гладуване и нискокалорични диети, също както и големи физически натоварвания.
Не трябва да се забравя също, че през този период се извършват промени и в обменните процеси на организма. Калцият интензивно се извежда от организма, а това води до отслабване на костната тъкан и като последица може да възникнат остеопороза или заболявания на гръбначния стълб.
Особено вредна на тази възраст е храната, богата на холестерол, тъй като тя повишава риска от образуването на атеросклеротични плаки по стените на кръвоносните съдове, а това увеличава 2-3 пъти и риска от инсулт и инфаркт.