29 Май 2023понеделник12:43 ч.

ВРЕМЕТО:

В понеделник въздушната маса над България ще остане неустойчива. Облачността ще бъде значителна, купеста и купесто-дъждовна и на много места в страната ще има краткотрайни, временно интензивни валежи и гръмотевици. Остават условията и за градушки. Ще духа слаб, в Източна България - до умерен вятър от север-североизток. Максималните температури ще са между 21° и 26°, в София - около 21°. В понеделник въздушната маса над България ще остане неустойчива. Облачността ще бъде значителна, купеста и купесто-дъждовна и на много места в страната ще има краткотрайни, временно интензивни валежи и гръмотевици. Остават условията и за градушки. Ще духа слаб, в Източна България - до умерен вятър от север-североизток. Максималните температури ще са между 21° и 26°, в София - около 21°.

Ще зарази ли "гръцкият бацил" Румъния?

/ брой: 142

автор:Васил Савов

visibility 1533

Румънците всеки ден повдигат рамене, наблюдавайки обезценяването на леята по отношение на силните валути. И почват да си пресмятат връщането на кредитите от банките, плащанията за ток, парно, телефон и вода. Румънската национална банка (РНБ) обяви размяната на леята срещу еврото в съотношение 43 218 към 1. Ако тази тенденция продължава, обезценяването на националната валута ще създава сериозни проблеми в икономическата и финансовата сфера. Председателят на брокерската компания "X-Trade Brokers" заяви тези дни, че всичко зависи от положението в Гърция. "Националната монета тръгна рязко надолу след 31 август, каза той, след като проблемите в Гърция се изостриха и се появи вероятността от фалит на гръцката държава."
Румъния е част от Европейския съюз и разразилата се дългова криза не може да не се отрази на румънските банки. Те са свързани с европейската банкова система чрез филиалите на чуждестранните банки, включително гръцките. Гърция държи 30% от чуждестранния капитал в румънската банкова система и близо 17% от активите.
Говорителят на РНБ Мугур Щец увери, че румънските банки с гръцки капитал няма да бъдат засегнати от един провал на Гърция. От друга страна, финансови анализатори смятат, че ако банките в Гърция имат проблеми, същото ще се случи и с техните филиали в Румъния. Гръцките банки ще направят всичко възможно да привлекат своите пари от филиалите, а РНБ ще се бори за задържане на парите от тях.
Румъния усеща шоковете на кризата в еврозоната. По данни на агенция Мудис рискът на Румъния се е почти удвоил от 0,76% на 1,35 на сто. Директорът на агенция Стандарт енд пуърс Дейвид Биърс изложи усилията на европейските държави да противодействат на дълговата криза. А тя, според агенция Блумбърг, ще доведе през следващата година до икономически и финансови провали и социални вълнения. Това ще се отрази върху рейтинга на държавите от региона. Последствия ще има за всички страни, включително за държави като Германия и Франция, а какво остава за Румъния и България. Представител на "X-Trade Brokers" е откровен: "Ние се смятаме за сателит на Европа. Ако Европа има проблеми, ние ще имаме по-големи проблеми. Защо? Тъй като 70% от нашия износ са за ЕС, големите банки у нас имат проблеми в Европа и на нас се гледа като на страна, която няма достатъчно вътрешни ресурси." Българските управляващи, които смятат, че при евентуален провал на Гърция, България ще остане девствена - хранят илюзии.
Повечето европейски банки се готвят за лошия сценарий. Ако Гърция не може да изплати дълговете си от 340 млрд. евро, еврозоната ще бъде раздрусана от по-голяма финансова криза. Плановете за наливане на нови пари в Европейския фонд за финансова стабилност от 440 млрд. евро на 2000 млрд. евро не дават гаранция против рискове.
В кои насоки лошият сценарий може да засегне Румъния? Ако дълговата криза в Европа не бъде поставена под контрол, последствията за страната не могат да бъдат обуздани. На първо място, румънският експорт драстично ще спадне, тъй като около 70% от него е предназначен за ЕС. Ще последва намаляване на икономическия растеж, предвижданията за който постоянно се менят. Според МВФ за тази година се очаква ръст от 1,5%, а за 2012 г. - 3,5 на сто. Икономическите анализатори обаче не дават повече от 2-2,8% за следващата година. Шансове разкриват европейските фондове, но при първата вълна на кризата Румъния, както България и Хърватска, се оказаха недостатъчно подготвени за усвояването им. През предстоящия период ще бъдат актуални въпросите за оцеляване. Конкуренцията ще се изостря и ще успяват тези, които произвеждат продукция с по-добро качество и на по-ниски цени.
Спадът на износа води до закриване на предприятия, до нарастване на безработицата. Стана известно, че правителството се готви за приватизация на някои компании в областта на енергетиката, която ще изпрати на улицата нови 1200 безработни. Националният статистически институт съобщи, че броят на заетите между 15 и 64 години през второто тримесечие на т.г. е бил 58,8%, или по-малък с 1,3% от същия период на м.г. Общо за страната безработицата се изчислява на 10% при 9,5% за ЕС.
През последните дни стана известно, че финландската компания "Нокиа" спира своето производство в Румъния. След като се настани в страната преди 4 години от Бохум, Германия, сега тя се премества във Виетнам, където разходите са по-малки. "Заминаването на "Нокиа" оставя Румъния без 1,6 млрд. евро", постави в заглавие в. "Журналул национал". Компанията бе втора по експорт след "Дачия". Вестникът идва до заключението, че румънските експортни компании са филиали на многонационалните компании, които могат да напуснат Румъния, когато си поискат. От департамента за проучване на капиталовия пазар идват до извода, че оттеглянето на  "Нокиа" ще доведе до спад на доверието на чуждестранните инвеститори в Румъния.
След като остави в Бохум 2300 германци без работа, сега "Нокиа" изхвърля на улицата 2200 румънци, за да търси нови хоризонти в Азия. Така армията на румънските безработни набъбва. Президентът Траян Бъсеску не се изненада от събитието, предупреди за рисковете от чуждестранни инвеститори и обеща "приемане на важни решения". Отговорни представители на управляващите изтъкват, че страната има нужда от "преориентация". "Адио, ПиНокия!" - под такова заглавие излезе в. "Адевърул" като напомни, че това означава нови безработни, "което ще се отрази на държавния бюджет. И никой не знае кога и къде ще завърши тази убийствена спирала". В заключение главният редактор Григоре Картиану пише: "Не можем да съдим тези от "Нокиа" за взетото решение, но не можем и да ги аплодираме за цинизма, с който се отнесоха към Румъния. Създадоха ни илюзии, обещаха да бъдат с нас при добро и при зло, а ни напуснаха при първия полъх на кризата."
Националната банка обяви, че няма да позволи чувствително обезценяване на националната валута. В края на септември обаче курсът на леята спрямо еврото достигна 43 218 леи/евро, а спрямо долара 3,94 леи/дол.
При финансов срив на Гърция румънските банки няма да могат да задоволят нуждите на граждани и фирми от кредит. Страната ще бъде принудена да търси нови чуждестранни заеми. Възможностите на МВФ обаче не са неограничени. В. "Франкфуртер алгемайне цайтунг" сочи, че фондът възнамерява да увеличи своите финансови ресурси от 940 млрд. долара на 1300 млрд. долара. Но и те може да се окажат недостатъчни при евентуална дългова неплатежоспособност на редица европейски страни. Дали Румъния и България с приемането в системата на Шенген ще избегнат такава участ?
 От 3 години публичните задължения на Румъния се удвоиха. На всеки румънски гражданин се пада дълг от 2400 евро. Правителството ще бъде принудено да увеличи непопулярни, сурови мерки, за да посрещне нарастващата безработица, да намали заплати и пенсии и да увеличи данъци и такси.
Такива мерки обаче са твърде рисковани в сегашния период преди изборите през 2012 г. Нито една партия или коалиция не би си позволила това. В момента тече процес на обединяване на силите както сред управляващите, така и сред опозицията. Управляващата Демократическо-либерална партия излезе с инициатива за създаване на "Народно движение", което да обединява силите около нея в предстоящите избори. Опозицията се сплотява в Социаллибералния съюз заедно с Консервативната партия. Страната е изправена пред съчетание на финансово-икономическо напрежение и изборна борба.

Властта иска ново удължаване на Бюджет 2022

автор:Дума

visibility 175

/ брой: 100

Анкета на МФ: Лихвите - нагоре, спад в темпа на кредитиране

автор:Дума

visibility 155

/ брой: 100

Окончателно: Още година безмитен внос от Украйна

автор:Дума

visibility 163

/ брой: 100

Безизходица: Животновъди подаряват млякото си

автор:Дума

visibility 145

/ брой: 100

Ердоган срещу Кълъчдароглу

автор:Дума

visibility 131

/ брой: 100

САЩ избегнаха фалит в последния момент

автор:Дума

visibility 133

/ брой: 100

Рокади в сръбската управляваща партия

автор:Дума

visibility 141

/ брой: 100

Омерта

автор:Дума

visibility 135

/ брой: 100

Хаос върху хаоса

автор:Иван Ченчев

visibility 154

/ брой: 100

Разпад на държавността

автор:Георги ГЬОКОВ

visibility 112

/ брой: 100

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ