15 Юни 2021вторник16:29 ч.

Щастливи с щастието на другите

/ брой: 115

автор:Кирил Момчилов

visibility 1925

В края на 2010 г. се навършиха 200 години от рождението на Николай Иванович Пирогов, а през настоящата се навършват 130 години от смъртта му. Няма човек в България, който да не знае името на учения и хирурга, станал патрон на Университетската многопрофилна болница за активно лечение и спешна медицина "Н. И. Пирогов". На 60-ата годишнината на болницата, както и на 100-годишнината от официалното освещаване на болница "Червен кръст", е посветена книгата на порф. д-р Димитър Раденовски и Борис Калинков "История с поглед към бъдещето".
Авторите на този ценен летопис са пределно кратки и точни в изложението на историята на медицината от древността и по-новите времена. В телеграфен стил читателят научава не едно и две имена на лекари, допринесли за развитието на хирургията в света. За нас е прелюбопитен разказът им за жизнения път на една от легендите - академик Николай Иванович Пирогов. В критичния момент на Руско-турската освободителна война 67-годишният професор бил поканен от императрицата, която оглавявала Руския Червен кръст, да се включи в медицинското осигуряване на военните действия. Като истински патриот той своевременно откликнал и на 10 октомври 1877 г. пристигнал от Санкт Петербург в Горна Студена, където била разположена главната квартира на руското командване начело с императора и руската военновременна болница номер 67.
За болницата "Червен кръст" авторите подчертават изключителния й принос по време на тежките военни и следвоенни години и кризисни времена за лекуване на болни, ранени и пострадали през първата половина на ХХ век. Тази болница постави и основите на Института за спешна медицинска помощ "Н. И. Пирогов" през 1951 г., който наследи и доразви традициите й.
Идеята за създаване на специална болница за лечение на травмите е на д-р Петрана Кондова, която навремето била подкрепена от министъра на здравеопазването д-р Петър Коларов, а създаването й в този вид се дължи изцяло на д-р Алберт Луканов - основоположника на спешната хирургия в България. През годините и десетилетията базата на болницата се разширява непрекъснато. В началото били открити само три основни клинични отделения, за да се стигне до републиканските методични центрове и клиники, до превръщането на болницата в многопрофилен спешен научен институт. 
Днес работещите в "Пирогов" следват девиза на своя патрон, на великия лекар-хуманист: "Да бъдеш щастлив с щастието на другите - това е истинското щастие и земният идеал в живота на всеки, който се е посветил на медицинската професия".

Язовирите погълнали 630 млн. лв.

автор:Дума

visibility 272

/ брой: 112

Увеличават надзорниците в ББР

автор:Дума

visibility 233

/ брой: 112

Байдън: НАТО не е платена охрана

автор:Дума

visibility 299

/ брой: 112

Румъния спря 3700 тона отпадъци

автор:Дума

visibility 227

/ брой: 112

Кратки новини

автор:Дума

visibility 235

/ брой: 112

През просото

автор:Валентин Георгиев

visibility 338

/ брой: 112

На дневен ред е въпросът кой да управлява

автор:Валентин Георгиев

visibility 367

/ брой: 112

Дядото

автор:Дума

visibility 234

/ брой: 112

Опитно поле

автор:Евгени Гаврилов

visibility 275

/ брой: 112

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ