06 Юли 2020понеделник12:00 ч.

Щастливи с щастието на другите

/ брой: 115

автор:Кирил Момчилов

visibility 1351

В края на 2010 г. се навършиха 200 години от рождението на Николай Иванович Пирогов, а през настоящата се навършват 130 години от смъртта му. Няма човек в България, който да не знае името на учения и хирурга, станал патрон на Университетската многопрофилна болница за активно лечение и спешна медицина "Н. И. Пирогов". На 60-ата годишнината на болницата, както и на 100-годишнината от официалното освещаване на болница "Червен кръст", е посветена книгата на порф. д-р Димитър Раденовски и Борис Калинков "История с поглед към бъдещето".
Авторите на този ценен летопис са пределно кратки и точни в изложението на историята на медицината от древността и по-новите времена. В телеграфен стил читателят научава не едно и две имена на лекари, допринесли за развитието на хирургията в света. За нас е прелюбопитен разказът им за жизнения път на една от легендите - академик Николай Иванович Пирогов. В критичния момент на Руско-турската освободителна война 67-годишният професор бил поканен от императрицата, която оглавявала Руския Червен кръст, да се включи в медицинското осигуряване на военните действия. Като истински патриот той своевременно откликнал и на 10 октомври 1877 г. пристигнал от Санкт Петербург в Горна Студена, където била разположена главната квартира на руското командване начело с императора и руската военновременна болница номер 67.
За болницата "Червен кръст" авторите подчертават изключителния й принос по време на тежките военни и следвоенни години и кризисни времена за лекуване на болни, ранени и пострадали през първата половина на ХХ век. Тази болница постави и основите на Института за спешна медицинска помощ "Н. И. Пирогов" през 1951 г., който наследи и доразви традициите й.
Идеята за създаване на специална болница за лечение на травмите е на д-р Петрана Кондова, която навремето била подкрепена от министъра на здравеопазването д-р Петър Коларов, а създаването й в този вид се дължи изцяло на д-р Алберт Луканов - основоположника на спешната хирургия в България. През годините и десетилетията базата на болницата се разширява непрекъснато. В началото били открити само три основни клинични отделения, за да се стигне до републиканските методични центрове и клиники, до превръщането на болницата в многопрофилен спешен научен институт. 
Днес работещите в "Пирогов" следват девиза на своя патрон, на великия лекар-хуманист: "Да бъдеш щастлив с щастието на другите - това е истинското щастие и земният идеал в живота на всеки, който се е посветил на медицинската професия".

10 км опашка на „Кулата“ още от сутринта

автор:Дума

visibility 84

Българите влизат в Словакия само след PCR тест

автор:Дума

visibility 91

Борисов заряза мерките срещу КОВИД-19

автор:Дума

visibility 332

/ брой: 126

С 6 лв. по-скъпа е потребителската кошница

автор:Дума

visibility 294

/ брой: 126

Големите търговци плашат с бензинова криза

автор:Дума

visibility 280

/ брой: 126

Старите жилища поскъпват по-бързо от новите

автор:Дума

visibility 255

/ брой: 126

Кланици се оказаха огнища на COVID-19 и в Австрия

автор:Дума

visibility 88

Рекорден брой новозаразени в световен мащаб

автор:Дума

visibility 100

Втора локална карантина в Испания

автор:Дума

visibility 219

На гол тумбак - чифте компютри

автор:Велиана Христова

visibility 392

/ брой: 126

Въпроси за бъдещата работа на КЕВР

visibility 286

/ брой: 126

Новата конституция на Путин

автор:Мирослав Попов

visibility 286

/ брой: 126

ПЕНКА КАЛИНКОВА

visibility 219

/ брой: 126

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ