16 Май 2021неделя15:18 ч.

Здраве

Сделката на тютюна с КОВИД-19

/ брой: 44

автор:Дума

visibility 956

Настоящите пушачи с КОВИД-19 имат два пъти повече риск от непушачите да умрат в болницата. Това става ясно от нова статия, публикувана онлайн в "Анали на Американското торакално общество". В "Пушенето и КОВИД-19: Истинската сделка" д-р Енид Нептун и д-р Мишел Н. Икин от Отдела по белодробна и критична медицина към Университета "Джон Хопкинс" обсъждат досегашни изследвания по тази тема и предлагат области на изследвания, които могат да помогнат за изясняване на тази връзка. "Връзката между тютюнопушенето и КОВИД-19 е сложна и голяма част от изследванията до момента са неубедителни или противоречиви. За да се реши този проблем, е необходим строг дизайн на проучването", казва д-р Нептун. Той добавя, че значително количество изследвания са фокусирани върху това дали пушенето има ефект върху ангиотензин конвертиращия ензим 2 (ACE2) - протеина, който осигурява входна точка за SARS-CoV-2 (вирусът, причиняващ КОВИД-19), за да се прикрепи към клетките вътре в дихателните пътища и въздушното пространство на белите дробове. Учените са категорични, че е необходимо усилено проучване как и дали тютюневият дим и никотинът влияят върху инфекциозността на SARS-CoV-2 или вирусното натоварване (количество вирус).

От друга страна, някои изследвания показват, че излагането на никотин и никотиновата сигнализация (в мозъка) може да намали инфекцията със SARS-CoV-2.

Нептун и Икин смятат, че е необходимо да се изследват и някои странични въпроси: дали стресът по време на пандемията е довел до увеличаване на употребата на тютюн за самолечение, дали хоспитализацията за КОВИД-19 помага на пушачите да се откажат, дали промененият вкус и мирис поради КОВИД-19 намалява желанието за пушене.

НАП започва проверки на големите данъкоплатци

автор:Дума

visibility 988

Кабинетът освободи шефката на НАП

автор:Дума

visibility 681

България е първа по спад на емигрантските пари

автор:Дума

visibility 523

/ брой: 91

Всеки четвърти e задлъжнял към банки

автор:Дума

visibility 425

/ брой: 91

Уроците на Щастливеца

visibility 634

/ брой: 91

Ново Време

автор:Дума

visibility 531

/ брой: 91

В чудния свят на маите

visibility 689

/ брой: 91

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ