Руската кухня
Сарми - класически вариант
Хорът има благословията на Патриарх Алексей II, а Дмитрий Хворостовски смята за чест да пее с тях. Те се радват на овации по целия свят, но смятат любовта на зрителите за най-важното.
/ брой: 85
Няма отговор на въпроса, кой е измислил сармите. Правили са ги още в Древна Гърция, и за тях има много рецепти. По време на поста, например, вместо месо в тях могат да се сложат нарязани на дребно гъби.
Ще са ни нужни:
500 г крехко говеждо месо, половин зелка, 2-3 супени лъжици ориз, 1-2 глави лук, 3-4 супени лъжици маргарин или чисто масло, 2 чаши сметана, половин чаша настъргани домати или доматен сок, сол, пипер, зелени пресни подправки по избор.
Начин на приготвяне:
Смила се месото и се приготвя каймата. Към нея се добавя свареният ориз, дребно нарязаният и запържен лук, солта, пипера и всичко това добре се разбърква.
Листата на зелката се сваряват до полуготовност в леко посолена вода. Изрязват се дебелите им части, на всеки лист се слага от каймата, завива се като плик и се завързва с бял конец. След това сармичките се запържват от двете страни в тиган с мазнина.
Запържените сармички се слагат в плитка тенджера или съд за печене, заливат се със сметаната, настърганите пресни домати или доматения сок, леко се посоляват и се задушават под капак на слаб огън докато омекнат. Махат се конците и сармичките се заливат със соса, който се е отделил при готвенето.
Готвач Юс