Руска кухня Русия – родината на блините
/ брой: 45
От 20 до 26 февруари в Русия празнуват Масленица.
Всеки ден от тази седмица има своето название и обреди. Така в понеделник е прието да се прави сламено чучело и да се започне с правенето на блини; във вторник младежите се пързалят с шейни и всички ходят на гости при роднини и приятели; в сряда зетьовете, по правило, отиват при тъща си да ядат блини...
Затова и ние ще правим блини...
Ще са ни нужни:
0.7 л. мляко, половин пакет суха мая – 5.5 гр., 1 ч.ч. вода, 1.5 с.л. олио за тестото и за пърженето – колкото е нужно, 400 гр. брашно, 2 малки яйца или 1 голямо, 1 с.л. захар за тестото и половин ч.л. за закваската, ? ч.л. сол, кардамон.
Начин на приготвяне:
Направете закваската: смесете маята с брашното, в 1 ч.ч. топла вода разтворете половин ч.л. захар, добавете брашното с маята, омесете до гладко тесто, като, ако е необходимо, добавете още брашно. Оставете да бухне на топло, като го покриете с кърпа.
Загрейте млякото до топло. Отделете жълтъците и ги поставете в тенджера, добавете захар, сол, кардамон, останалото брашно, олио, вдигналата се закваска и объркайте с миксер до гладко тесто, като добавяте млякото на струйка на малки порции. Оставете да бухне добре на топло. Разбийте белтъците с щипка сол и ги добавете в тестото, като бъркате с лъжица. Още веднъж оставете тестото да бухне и можете да започнете да пържите блини на загрят тиган.
Готвач Юс