29 Март 2020неделя02:44 ч.

ново:

#ОСТАНЕТЕ СИ ВКЪЩИ #ОТГОВОРНИ ЗАЕДНО #ОСТАНЕТЕ СИ ВКЪЩИ #ОТГОВОРНИ ЗАЕДНО

Риненето на сняг - ползи и опасности

Всяка година около 100 американци умират при извършване на тази дейност

/ брой: 15

автор:Аида Паникян

visibility 1679

Старите хора казваха: "Дебелият сняг убива микробите."
В наши дни дебелата снежна покривка, особено в градовете, създава доста проблеми при придвижването на транспортни средства и хора. Дори може да отключи сезонна депресия у по-чувствителните. Но има и положителни страни. Например като алтернатива за отслабване:
-- Пързаляне с кънки на лед "изгаря" 493 калории на час. А травмите при този вид спорт обикновено са по ръцете и китките.
-- Каране на ски - 563 кал/час. Предизвиква разширяване на кръвоносните съдове на сърцето и мозъка. Така "сърдечната помпа" работи в особено благоприятни условия.
-- Ски спускане - 422 кал/час.
-- Ринене на сняг - 422 кал/час.
Ала риненето на сняг си има специфичен майсторлък.
Лекари от спешна помощ и от Центъра за проучване на нараняванията към Националната педиатрична болница са провели първото по рода си проучване на нараняванията при ринене на сняг. Резултатите обхващат периода от 1990 до 2006 г. и показват, че 15% (средно годишно 11 500 случая, регистрирани от спешна помощ) от нараняванията през зимата са получени при ринене на сняг. Най-голям е процентът на хората, получили болки в кръста при тази дейност, последвани от травмите по ръцете. Учените установяват още, че всяка зима средно 1647 случая на инфаркт и други сърдечни атаки се дължат на ринене на сняг. Хората над 55 г. и мъжете са 4.5 пъти по-предразположени към сърдечни атаки по време на ринене на сняг, отколкото младите и жените. В същото време децата и юношите под 19 г. най-често се удрят при ринене на сняг. Учените са регистрирали такива 1750 случая годишно. Още по-нелепото е, че в Америка всяка година средно около 100 души умират в резултат на наранявания, получени при ринене на сняг.
Междувременно ергономът от Канадския център по професионално здраве и безопасност Андрю Древжински обяснява, че риненето на сняг включва "сложна комбинация от физически и механически взаимодействия". Проучванията си той обобщава в няколко извода за

техниките при ринене на сняг

- Според Древжински тази дейност е ефикасна, когато се поема сравнително малко количество сняг.
- Всяко замахване да се прави за 4 до 5 секунди (12 до 15 движения в минута).
- За повечето хора идеалното натоварване на лопатата е пет до седем килограма.
- Лопатата не трябва да е много широка. За предпочитане е да е лека и със сравнително малка площ. Лопатата с извита дръжка намалява напрежението в гърба, тъй като позволява на работещия с нея да стои по-изправен. Според други експерти правата дръжка оптимизира дължината на лоста като позволява повече по-ниски позиции.

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ