14 Април 2021сряда23:05 ч.

Регионална ос

/ брой: 67

автор:Юри Михалков

visibility 509

Първата среща в Белград на външните министри на Сърбия, Гърция и Република Кипър придоби очертанията на регионална православна ос. Никола Селакович, Никос Дендиас и Никос Христодулидис не просто са обсъдили, а са и координирали позиции и явно бъдещи действия по важни и горещи регионални проблеми на сигурността, евроинтеграцията и икономиката.

Макар и православна, страната ни по ред причини остава извън тази ос, макар че обсъжданите в Белград въпроси я засягат къде пряко, къде по-косвено. Прякото засягане е свързано с изразената от Гърция подкрепа за газовия интерконектор между Сърбия и България, който в крайна сметка ще бъде свързан с тръбопровода Гърция-България. САЩ смятат Гърция за своето протеже в региона и дано тя да не е поставила пред Сърбия американското условие да саботира бъдещите доставки на руски газ по минаващия през страната ни "Балкански поток" в замяна на подкрепата си за интерконектора, за който толкова много държеше именно Вашингтон. 

Пример за косвено засягане на страната ни е мигрантският проблем. Белград няма как да не подкрепя Гърция и Кипър в претенциите им към Турция да затегне контрола върху мигрантския поток. Впрочем, този въпрос ще се превърне в пряк за България, ако утре сприхавият Реджеп Ердоган намери причина да насочи потока и към нашата територия. 

Има обаче един въпрос, който, за съжаление, ще засяга страната ни само косвено, не и пряко. Това е паневропейският транспортен коридор 10, който ще започва от Австрия, ще минава през Сърбия и РС Македония и ще стигне чак до Пирея. Да, той ще заобикаля България и някои у нас ще го анатемосат като антибългарски проект, но така само ще наподобят невежи, които дават акъл на начетени. Навремето конкурент на този проект бе коридор 4, който трябваше да започне дори от Германия, да мине през Видин и да стигне до Солун. Имаше и проект за коридор 8 от Дуръс до Бургас. Но българската политика глупашки ги проспа. Е, редно ли е да се отнема правото на сърби и гърци да не правят подобна глупава политика?

Борисов си отива

автор:Дума

visibility 42

/ брой: 73

Бутафорна пиар акция на Ревизоро погази екозабрани

автор:Дума

visibility 42

/ брой: 73

3500 дка дюни са станали частни

автор:Дума

visibility 42

/ брой: 73

Заради пандемията с над 10% са поевтинели наемите в столицата

автор:Дума

visibility 85

/ брой: 73

Хората не знаят за задължителните дистанционни водомери

автор:Дума

visibility 97

/ брой: 73

Агросекторът у нас е с най-голям отлив на работници в ЕС

автор:Дума

visibility 71

/ брой: 73

МЗХГ се сети да бори мора по пчелите

автор:Дума

visibility 85

/ брой: 73

ЕС спира договорите за някои ваксини

автор:Дума

visibility 88

/ брой: 73

Човек на Заев подаде оставка заради скандали

автор:Дума

visibility 91

/ брой: 73

Дания ще депортира сирийски бежанци

автор:Дума

visibility 95

/ брой: 73

Кратки новини

автор:Дума

visibility 82

/ брой: 73

Чао!

автор:Валентин Георгиев

visibility 43

/ брой: 73

Почти катарзис

автор:Лозан Такев

visibility 109

/ брой: 73

Социалните бомби, заложени от ГЕРБ

автор:Ева Костова

visibility 155

/ брой: 73

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ