25 Април 2019четвъртък00:54 ч.

Министър Росен Желязков

Разпределяли порочно субсидията за транспорт в малките селища

Парите отивали при кметовете и голяма част от сумите оставали в градовете, призна Росен Желязков

/ брой: 30

автор:Дума

visibility 673

Министърът на транспорта Росен Желязков призна за порочни практики при разпределянето на субсидията за автобусен транспорт в малките населени места. Това стана ясно от неговите обяснения вчера пред БТВ. "Всяка година се отделя сума, за да се компенсира нерентабилният транспорт в малки и отдалечени населени места. Проблемът е, че тя се насочва към кметовете и голяма част от сумите остават в градовете за линии, за които дори не е направен анализ", твърди той.

По думите на Желязков малка част от сумите отиват по предназначение и затова ще се търси смяна на модела. Той представи идеята да се въведат автомобили вместо бусове. Транспортният министър обяви, че тази година за дотиране на автобусни линии, които обслужват малки населени места, са дадени 4 млн. лева повече. Отдалечените населени места няма да останат без автобусен транспорт, но ще има промени в начина на субсидиране на линиите, коментира още министърът.

През миналата седмица министър-председателят Бойко Борисов разпореди на Министерството на транспорта да извърши проверка как се отпускат субсидии за превоз на пътници по нерентабилни автобусни линии в слабо населени планински и гранични райони в страната. Това стана, след като от телевизионни репортажи стана ясно, че има липса на междуселищни превози в Ямболско и Пернишко и предупреждение от страна на превозвачите, че ще протестират на 18 февруари. Според превозвачите причините са в увеличението на заплатите, застраховките и инфлацията. Стана известно и, че 128 линии в страната в момента не функционират, въпреки че държавата покрива 50% от загубите на транспортните фирми, а едно от обясненията е нелоялната конкуренция на превозвачи от сивия сектор. "Трябва да се намери справедливото решение", категоричен е Желязков. Тази седмица предстои среща със Сдружението на превозвачите и финансовия министър.

"Процедурата за концесия на "Летище София" следва своя нормален и законосъобразен ход", каза още Желязков. Той обясни, че срокът за кандидатстване за концесията на летището е удължен до 3 април с мотив да се промени документацията, която трябва да бъде икономически балансирана и да се привлекат повече инвеститори. Росен Желязков даде пример с концесията летището в Белград, където също имало няколко пъти удължаване на срока.

КОНПИ най-сетне проверява Красимир Каракачанов

автор:Дума

visibility 102

/ брой: 80

И съпругът на Даниела Дариткова с имотни афери

автор:Дума

visibility 145

/ брой: 80

Развалят договорите с американските централи

автор:Дума

visibility 101

/ брой: 80

"Локхийд Мартин" отваря ремонтна база за F-16 в България

автор:Дума

visibility 77

/ брой: 80

Горивата ще поскъпват още

автор:Дума

visibility 49

/ брой: 80

Брюксел разреши държавна помощ за суровото мляко

автор:Дума

visibility 70

/ брой: 80

Плашат Русия със "100 хил. тона" дипломация

автор:Дума

visibility 104

/ брой: 80

Иран: Ще отговорим на санкциите

автор:Дума

visibility 82

/ брой: 80

САЩ убиват повече цивилни от талибаните

автор:Дума

visibility 84

/ брой: 80

Кратки новини

автор:Дума

visibility 57

/ брой: 80

Пазарният джихадизъм удари онкоболните

автор:Юри Михалков

visibility 74

/ брой: 80

Нюрнберг - светлина и сенки

автор:Ева Костова

visibility 71

/ брой: 80

Раздвоеният

автор:Ростислава Иванова

visibility 56

/ брой: 80

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ