17 Февруари 2019неделя09:30 ч.

Министър Росен Желязков

Разпределяли порочно субсидията за транспорт в малките селища

Парите отивали при кметовете и голяма част от сумите оставали в градовете, призна Росен Желязков

/ брой: 30

автор:Дума

visibility 418

Министърът на транспорта Росен Желязков призна за порочни практики при разпределянето на субсидията за автобусен транспорт в малките населени места. Това стана ясно от неговите обяснения вчера пред БТВ. "Всяка година се отделя сума, за да се компенсира нерентабилният транспорт в малки и отдалечени населени места. Проблемът е, че тя се насочва към кметовете и голяма част от сумите остават в градовете за линии, за които дори не е направен анализ", твърди той.

По думите на Желязков малка част от сумите отиват по предназначение и затова ще се търси смяна на модела. Той представи идеята да се въведат автомобили вместо бусове. Транспортният министър обяви, че тази година за дотиране на автобусни линии, които обслужват малки населени места, са дадени 4 млн. лева повече. Отдалечените населени места няма да останат без автобусен транспорт, но ще има промени в начина на субсидиране на линиите, коментира още министърът.

През миналата седмица министър-председателят Бойко Борисов разпореди на Министерството на транспорта да извърши проверка как се отпускат субсидии за превоз на пътници по нерентабилни автобусни линии в слабо населени планински и гранични райони в страната. Това стана, след като от телевизионни репортажи стана ясно, че има липса на междуселищни превози в Ямболско и Пернишко и предупреждение от страна на превозвачите, че ще протестират на 18 февруари. Според превозвачите причините са в увеличението на заплатите, застраховките и инфлацията. Стана известно и, че 128 линии в страната в момента не функционират, въпреки че държавата покрива 50% от загубите на транспортните фирми, а едно от обясненията е нелоялната конкуренция на превозвачи от сивия сектор. "Трябва да се намери справедливото решение", категоричен е Желязков. Тази седмица предстои среща със Сдружението на превозвачите и финансовия министър.

"Процедурата за концесия на "Летище София" следва своя нормален и законосъобразен ход", каза още Желязков. Той обясни, че срокът за кандидатстване за концесията на летището е удължен до 3 април с мотив да се промени документацията, която трябва да бъде икономически балансирана и да се привлекат повече инвеститори. Росен Желязков даде пример с концесията летището в Белград, където също имало няколко пъти удължаване на срока.

БСП поиска анкетна комисия за гафовете с е-винетките

автор:Дума

visibility 269

Харчим най-много за храна, жилище и данъци

автор:Дума

visibility 302

/ брой: 32

Срокът за касовите апарати остава засега

автор:Евгени Гаврилов

visibility 207

/ брой: 32

Два пъти са скочили случаите на морбили за година

автор:Дума

visibility 261

Депутатският имунитет в Гърция беше отменен

автор:Дума

visibility 309

Обезцветяване

автор:Павлета Давидова

visibility 280

/ брой: 32

Кръстчето

visibility 298

/ брой: 32

Един час с ценностите на земите ни

автор:Велиана Христова

visibility 193

/ брой: 32