04 Декември 2021събота04:40 ч.

Различни светове

/ брой: 194

автор:Евгени Гаврилов

visibility 722

"Темата за голяма инвестиция за производство на автомобили изобщо не е затворена. От "Фолксваген" официално не са пратили писмо, че България е отпаднала като инвестиционна дестинация. Ако не е "Фолксваген", ще е някой друг. На България й е дошло времето. Цял автомобил скоро ще се произвежда у нас", твърдят управниците ни. 

"Близо 800 човека от работещите в казанлъшката фирма "Аркомат" от началото на октомври са останали без работа. Практически от 30 септември фирмата, открита и оперираща на казанлъшка територия, е затворена и най-вероятно няма да отвори отново, съобщи местният сайт zakazanlak.bg. Причината за фалита на фабриката за автомобилни кабели е липсата на поръчки и преместването на производството в Турция. Това са две информации от вчерашния новинарски поток, които показват едно - властта и обикновените хора обитават различни светове и времена. И докато първите приемат мечтите си за реалност, то вторите се борят с живота. 

Според официалната статистика чуждите инвестиции у нас през тази година са допринесли за разкриването на около 7 хил. работни места. И хоп, една десета от тях за миг изчезват. Трябва да разсеем създалото се схващане, че България е най-силната дестинация напоследък за автоиндустрията, казваше някогашният министър на икономиката Божидар Лукарски. Демографията и липсата на работна ръка, бюрокрацията, съдебната система и лоша инфраструктура плашат световните производители. Отминава времето, когато се хвалехме пред инвеститорите, че България е данъчен рай. Според Икономическия институт при БАН във всички нови страни членки на ЕС инвестициите са много повече в сравнение с България, въпреки че там данъчните ставки са по-високи. Вече не са рядкост и прогнозите, че компаниите, произвеждащи изделия с висока добавена стойност, каквито са автомобилите, до 10 години ще се оттеглят напълно от България. Очертава се тенденцията те да продават бизнеса си на местни играчи, които уж по-лесно се оправят в тукашната бизнес среда. А в нея трудно се оцелява. Доказва го и заводът в Казанлък.

До 12 млрд. лв. нов дълг догодина

автор:Дума

visibility 391

/ брой: 233

"Газпром" увеличава доставките за България с близо 44%

автор:Дума

visibility 478

/ брой: 233

Държавата може да изхарчи ударно 8 млрд. лв. за месец

автор:Дума

visibility 177

/ брой: 232

Нови мерки срещу коронавируса в САЩ

автор:Дума

visibility 332

Продоволствена криза?

автор:Мая Йовановска

visibility 146

/ брой: 233

Битката срещу бедността е най-важна за България

автор:Аида Паникян

visibility 395

/ брой: 233

Геополитиката на Турция

visibility 582

/ брой: 233

Дрогирана русофобия

автор:Юри Михалков

visibility 87

/ брой: 233

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ