05 Юли 2020неделя10:21 ч.

д-р Мари Льосет

Здраве

Псориазисът има връзка с наднорменото тегло?

Заболяването не се среща сред ескимоси, индианци, монголоидната раса и чернокожото африканско население

/ брой: 84

автор:Аида Паникян

visibility 1063

Резултати от редица проучвания сочат, че има връзка между псориазиса и по-високото телесно тегло. Въпреки това науката все още не е съвсем наясно с причинно-следствената връзка между двете. 

По-високото телесно тегло е фактор, допринасящ за псориазиса, а колкото е по-висок индексът на телесна маса (ИТМ), толкова се увеличава вероятността от заболяването.

Това е установил изследователски екип от Центъра за генетична епидемиология на Норвежкия университет за наука и технологии (NTNU), чието проучване е проведено в сътрудничество с с Англия и Северна Америка, поради което анализите включват данни от 750 000 души. Пълният текст на проучването е публикуван на 19 януари тази година в PLOS Medicine - рецензирано седмично медицинско списание, което обхваща целия спектър на медицинските науки и започна да функционира на 19 октомври 2004 г. като второ списание на Обществената библиотека на науката (PLOS) с отворен достъп.

"По-високият ИТМ може да допринесе за повишено възпаление на кожата, което може да влоши псориазиса. Но може и да се окаже, че псориазисът води до по-малка физическа активност и по този начин до увеличаване на тегло", обяснява д-р Мари Льосет, лекарка в катедрата по дерматология в болница "Св. Олавс" и докторант в NTNU, участвала в проучването. 

Д-р Льосет припомня, че псориазисът е автоимунно заболяване с генетична предразположеност. Той е хронично възпалително състояние на кожата, което причинява червен, люспест обрив.

В световен мащаб 2 до 4% от населението са засегнати от псориазис, но честотата на заболяването е особено висока в Норвегия, докато сред ескимоси, индианци, както и сред монголоидната раса и чернокожото африканско население не се срещат случаи на заболяването. Данните от две големи проучвания на населението в скандинавската страна показват, че там засегнатите от псориазис са между 6 и 11% от населението. Например в град Тромсьо случаите на псориазис са били 4,8% през 1980 г., а през 2008 г. са се увеличили до 11,4%.

За да се изследва причинно-следствената връзка между ИТМ и псориазиса, изследователите използват метод, наречен Менделова рандомизация. Той е кръстен на австрийския биолог и ботаник Грегор Мендел, известен като "баща на генетиката". Според принципите на Мендел наследяването на някакъв вариант на гени от майка ни или от баща ни е случано, т. е. генетичните варианти са случайно разпределени (или рандомизирани) между индивиди. "Менделовата рандомизация означава, че самата природа разпределя индивидите по групи на базата на гени. По този начин можем да избегнем влиянието на резултатите от външни фактори", казва Льосет и обяснява, че в проучването са използвани известни генетични варианти като маркери за ИТМ и псориазис. Учените изчислили, че всяка единица над нормалния ИТМ увеличава с 9% вероятността от псориазис. 

"Все още не знаем достатъчно за механизмите, които стоят зад тази връзка. Мастната тъкан е орган, който произвежда хормони и възпалителни сигнални молекули, които могат да бъдат фактор, който допринася за заболяването", казва Льосет. По думите й досега не са направени много изследвания дали загубата на тегло може да доведе до изчезване на псориазиса, въпреки че няколко клинични проучвания предполагат тази възможност.

ДУМА припомня, че преди няколко години резултатите от проучване, проведено в университетска болница в Копенхаген, доказа, че двумесечна нискокалорична диета води до значимо подобряване на дерматологичния статус на хора с псориазис. 

Често се говори и за фамилното обременяване. ДУМА припомня, че в България такива са около 30% от случаите на псориазис. Ако единият родител е с псориазис, вероятността детето да заболее е 17-20%, а ако и двамата са с псориазис, вероятността да заболее детето е 31 до 75%. В България все още няма регистър, но се смята, че около 90 хил. души страдат от псориазис. Българските дерматолози припомнят, че псориазисът не е заразен. Въпреки това мнозина с псориазис се сблъскват с нетолерантност от страна на обществото, което често ги депресира.  

В мрежата на електронните игри

автор:Альона Нейкова

visibility 637

/ брой: 125

Наричахме го Болшевик

автор:Кирил Момчилов

visibility 738

/ брой: 125

Датата

автор:Дума

visibility 302

/ брой: 125

Гръцкият геноцид над българите, 1913-та

автор:Христо Георгиев

visibility 1322

/ брой: 124

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ