03 Август 2020понеделник21:26 ч.

Продават недовършената сграда на ИПК "Родина"

Дават срок от една година на новия собственик да доизгради Синята кула или напълно да я разруши

/ брой: 28

автор:Веселка Венкова

visibility 940

Министерският съвет е обявил за частна държавна собственост имота на бул. "Цариградско шосе" номер 113 А в столицата, известен като високото тяло на ИПК "Родина" или с името Синята кула. Целта е имотът да се раздържави. Сградата е на бившия издателско-полиграфически комбинат на "Работническо дело". Тя беше вдигната през 80-те години на миналия век и изобщо не е влизала в експлоатация. Теренът с площ от 15 дка, върху който е недостроената и от години рушаща се административна сграда, бе предоставен на НАП. Планираше се в нея да се обединят данъчната администрация и служителите на Националния осигурителен институт. Заради липсата на пари за довършване на сградата и въвеждането й в експлоатация била отпаднала необходимостта от нея за нуждите на НАП.
Правителството вече е възложило на Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол да раздържави имота чрез публичен търг. Задължителното условие за продажбата било бъдещият купувач да завърши обекта и да го пусне в експлоатация. В противен случай да го разруши и разчисти терена до една година от сключването на приватизационния договор. Още преди години експерти твърдяха, че ремонтът на сградата, строена през миналия век, вероятно би бил по-скъп отколкото нейното разрушаване и построяването на напълно нова сграда. Имаше и подадени няколко оферти за нейното възстановяване и довършване.
След заседанието на министрите стана ясно и че има опасения да не би настоящият притежател на по-големия дял от "Международен панаир-Пловдив" АД Георги Гергов да нанесе вреди, докато трае съдебната процедура. Това заяви вчера министърът на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков. Гергов обжалва решението на Окръжния съд в Пловдив държавата да си върне панаира. Министърът коментира, че се надява на втора инстанция обжалването да мине по-бързо. Трайков изпратил и официално писмо, с което предупредил ръководството на  "Международен панаир-Пловдив" да не предприема стъпки, които "да увредят панаира, интересите на данъкоплатците и на изложителите". От дружеството вчера стана известно, че страна партньор на Международни технически панаир тази година ще бъде Русия.

 

Търсят кой е записвал Борисов

автор:Дума

visibility 51

/ брой: 147

Половината българи не одобряват Гешев

автор:Дума

visibility 37

/ брой: 147

Пациентски организации искат оставката на Сачева

автор:Дума

visibility 44

/ брой: 147

Центърът на София остава блокиран

автор:Дума

visibility 45

/ брой: 147

2 млн. по-малко чужди туристи у нас заради КОВИД

автор:Дума

visibility 39

/ брой: 147

Всеки двадесети търговец е загубил 90% от приходите си

автор:Дума

visibility 35

/ брой: 147

В АПИ още не знаят колко са опасните мантинели

автор:Дума

visibility 34

/ брой: 147

Русия пуска ваксина срещу КОВИД-19

автор:Дума

visibility 44

/ брой: 147

Помощник на Тръмп иска добри отношения с Русия

автор:Дума

visibility 52

/ брой: 147

Берлин зове за твърда позиция спрямо Китай

автор:Дума

visibility 44

/ брой: 147

Кратки новини

автор:Дума

visibility 41

/ брой: 147

И Десети ноември няма да помогне

автор:Спирдон Спирдонов

visibility 45

/ брой: 147

Защо властта мрази българската музика?

автор:Альона Нейкова

visibility 46

/ брой: 147

Датата

автор:Дума

visibility 37

/ брой: 147

Ново време

автор:Дума

visibility 43

/ брой: 147

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ