05 Юни 2020петък01:06 ч.

Представят бактериите като полезни супергерои

Вход свободен е обявен за събитието на организацията за популярна наука Ratio

/ брой: 8

автор:Дума

visibility 852

Бактериите ще бъдат представени като супергерои на 15 януари в столичния клуб City Stage. Събитието с вход свободен е на организацията за популярна наука Ratio.

Телевизионни реклами, интернет и разговори от всекидневието често ни оставят с впечатлението, че бактериите са противни гадини, които съществуват, за да ни вредят. Това далеч не е така. Голяма част от микроскопичните организми, с които съжителстваме, всъщност ни помагат здравословно, а много от тях дори живеят в телата ни. За други пък вече сме намерили индустриални приложения. С всеки изминал ден научаваме все повече за тях и откриваме колко ползотворно може да бъде присъствието им.

Йордан Стефанов ще се опита да промени съществуващия стереотип за бактериите по време на проява с мотото Superbugs - микроскопичните герои. Докторантът по микрoбиология ще докаже, че бактериите не задължително са лоши, и ще запознае гостите с онези представители, които всъщност ни помагат всеки ден. Бактериите притежават множество интересни способности, които вече са познати или може да бъдат приложени в бъдеще в полза на човечеството. Йордан Стефанов ще разкрие тези "суперсили" и как те може да бъдат ползвани в индустриите.

Академичните интереси на учения са насочени към сферата на ензимологията, която се занимава със създаване и пречистване на ензими от бактериален произход. Извън това Стефанов се стреми да подтикне обществото към по-критично мислене и да помогне интересът към науката да бъде породен във всеки от нас. Създал е дори блог (6nine.net) и фейсбук страница "Наука и критично мислене".

Ново огнище на COVID-19 в Сърница

автор:Дума

visibility 6

От КЕВР заговориха за по-евтино парно

автор:Дума

visibility 87

/ брой: 105

Забраняват игралните зали извън курортите от 2026 г.

автор:Дума

visibility 76

/ брой: 105

НСИ отчете най-ниския ръст на икономиката от 5 години

автор:Дума

visibility 73

/ брой: 105

НАП няма да запечатва обекти за малки нарушения

автор:Дума

visibility 81

/ брой: 105

Германия подпомага икономиката със 130 млрд. евро

автор:Дума

visibility 89

/ брой: 105

Протестите в САЩ стават по-мирни

автор:Дума

visibility 92

/ брой: 105

Путин гневен заради екокатастрофа

автор:Дума

visibility 110

/ брой: 105

Датата

автор:Дума

visibility 111

/ брой: 105

Горяните от Ню Йорк

автор:Христо Георгиев

visibility 675

/ брой: 104

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ