03 Февруари 2023петък16:06 ч.

ВРЕМЕТО:

В петък в сутрешните часове все още на отделни места, главно в планинските райони, ще има превалявания от сняг. Облачността ще бъде променлива. Ще духа до умерен, в Дунавската равнина и западните райони на Горнотракийската низина - временно силен, северозападен вятър. Максималните температури ще бъдат между 4°С и 9°С, в София - около 4°С. В петък в сутрешните часове все още на отделни места, главно в планинските райони, ще има превалявания от сняг. Облачността ще бъде променлива. Ще духа до умерен, в Дунавската равнина и западните райони на Горнотракийската низина - временно силен, северозападен вятър. Максималните температури ще бъдат между 4°С и 9°С, в София - около 4°С.

Повратите на съдбата в новия роман на Донка Петрунова

/ брой: 59

автор:Продрум Димов

visibility 1741

"Очите на сърцето" е новият роман на известната писателка Донка Петрунова, който столичното издателство "Световит" предложи на читателите. Водещата фигура в развитието на сюжета е Жана Хаджиянова - авторитетна столична архитектка, която се откроява не само с невероятната си красота, но и грабва читателя с рядката си интелигентност и респектиращо присъствие като духовно извисен човек и преуспяващ специалист сред интелектуалния столичен елит. Това съвсем естествено подхранва и високото самочувствие, което изненадващо рухва и се сгромолясва пред очите на най-близките й приятелки Дивна и Цеца. Един ден на вратата й вкъщи се появява непознат мъж, който се представя за собственик на нейния апартамент, показвайки всички необходими документи. Той настоява веднага да освободи жилището. Жената, която е построила този дом по свой проект и притежава всички нотариални основания за собственост, изпада в паника. Станала жертва на безпрецедентна имотна измама, хуква да изплаче болката си пред близки приятели, търси подкрепата и съдействието на държавата, но за жалост, навсякъде само вдигат съчувствено рамене. И когато загубва доверие и в най-близките си приятелки, припада и загубва паметта си...
От този момент бившата архитектка изчезва безследно от полезрението на близки и познати, озовавайки се в бардаците на столичните клошари. Споходилата я амнезия не й позволява да почувства униженията на скитника-бездомник. За щастие от тази злощастна участ ще я спаси журналистът Филип Арнаудов, който съзнателно се е внедрил сред столичните клошари, за да удостои сетне със сензационни репортажи един от най-популярните и тиражни софийски вестници. Той я отвежда в своя чист и просторен дом в подножието на Витоша, за да заживее в света на приятното и уютно всекидневие. Междувременно помежду им пламва силна любов, продиктувана неудържимо от очите на сърцето на лудо влюбения млад мъж.
В композиционно отношение Донка Петрунова е разпростряла съдържанието на романа в четири основни части, проследявайки драматичните събития, свързани с поведението на главната героиня Жана, като разкрива умело нейния характер и образ в тясно взаимодействие с обкръжението й с колеги, приятелките й Дивна и Цеца, съпруга й Жорж, известен столичен лекар, вече покойник, Валери Бежански - близък съученик, бизнесмен, и др. Авторката е с изключително чувствителни сетива, въвеждайки ни в разноцветната напрегната атмосфера на съвременния живот, разкривайки умело поведението на самозабравилите се велможи както в миналото, така и днес, от горните етажи на властта. Особено е силна и убедителна Донка Петрунова, когато ни запознава с образите на всевъзможни клошари и социално, нравствено деградирали люде от днешната окаяна съвременност. За тяхното успешно пресътворяване и изграждане писателката използва авторската и речева характеристика, езика във взаимоотношенията им, нерядко се задъхва от характерните за изхвърлените на социалното бунище хора вулгаризми, цинизми, чието присъствие в речта им, струва ми се, понякога е предозирано. Очевидно налице е стремеж да се придаде необходимата живост и колоритност на персонажа. И този роман на Донка Петрунова ни убеждава в солидните й творчески възможности да вниква в дълбок психологически план, отразявайки драматичните преживявания на днешния ни объркан и несигурен ден.
--------
Романът ще бъде представен на 15 март от 17 ч. в концертна зала "Маестро Атанасов" в Пазарджик.

С 31% поевтинява природният газ

автор:Дума

visibility 90

/ брой: 22

Братята Велчеви купиха швейцарско поделение на руската VTB Bank

автор:Дума

visibility 402

/ брой: 22

Компенсациите за скъпия ток - до края на март

автор:Дума

visibility 290

/ брой: 22

Протести на половин милион британци

автор:Дума

visibility 370

/ брой: 22

Жозеп Борел осъди побоя над Пендиков

автор:Дума

visibility 288

/ брой: 22

Испания повишава минималната заплата

автор:Дума

visibility 355

/ брой: 22

САЩ стопират Косово за Съвета на Европа

автор:Дума

visibility 308

/ брой: 22

Без примирение

автор:Таня Глухчева

visibility 126

/ брой: 22

Проф. Андрей Пантев: Войната в Украйна може да прерасне в световна

автор:Дума

visibility 942

/ брой: 22

На истината й е тясно, ако й надянат военен мундир

автор:Симеон НИКОЛОВ

visibility 539

/ брой: 22

Георги Георгиев: Опитваме да бъдем остров на стабилност

автор:Деси Велева

visibility 499

/ брой: 22

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ