Половината българи се хранят нездравословно
/ брой: 128
Близо половината от всички българи определят всекидневното си хранително меню като нездравословно, независимо че почти 50% от анкетираните са на мнение, че са в добро здравословно състояние. Само 3% от анкетираните твърдят, че се хранят изключително здравословно, а 62% не спазват никакъв специален режим на хранене. Над 66% ядат бял хляб всеки ден, а 125 - 2-3 пъти седмично. Едва 1-2% консумират риба всеки ден, а 11% - 2-3 пъти седмично. Всеки пети избира храната си според цената й. Това показват резултатите от проучване сред над 1000 души от 15 до 74 г., което бе представено по време на дискусионния форум "Пълноценните протеини в храненето на българите". 23% от тях го определят като задоволително и едва 18% като отлично. Според анкетираните цялостното здравословно състояние зависи от приема на вода и витамини, следвани от минералите и накрая - белтъчините. Над 52% от нашенците се стремят да не консумират храна с консерванти и оцветители. "Е"-тата - консерванти и оцветители, не са толкова страшни за организма, коментира специалистът по хранене и диететика проф. Божидар Попов. Проучването е показало още, че българинът знае, че белтъчините са важна съставка на храната, но за какво и с какво са важни, знаят по-малко от 3%.
Участниците в проучването не се безпокоят или не правят нищо, за да предотвратят някои от най-важните световни здравословни проблеми, като сърдечносъдови заболявания, затлъстяване, мускулни проблеми, проблеми на храносмилателната и имунната система.