18 Май 2021вторник10:13 ч.

По-високи оценки по математика и по-ниски по български в 7 клас

Добрите училища повишават резултатите си на националното външно оценяване, слабите ги понижават

/ брой: 124

автор:Деси Велева

visibility 573

Седмокласниците са се представили по-добре по математика от миналата година и по-зле по български език и литература (БЕЛ) на националното външно оценяване. Това показват обобщените резултати от изпитите, представени в МОН. От министерството направиха сравнението въпреки различната обстановка, в която бяха проведени препитванията заради извънредното положение и дистанционното обучение. Въпреки че резултатите по математика тази година са по-добри, те остават тревожно ниски, отбеляза министър Красимир Вълчев. Той отчете, че училищата, които досега са имали високи резултати, ги подобряват още повече. В същото време учебните заведения, които по традиция са с по-ниски оценки, продължават да ги влошават. Тези данни се оправдават именно с дистанционното обучение и са налице там, където в семействата няма отношение към образованието, обобщават от ведомството.

По български език учениците продължават да имат трудности с извличането и обработването на информация от текст, а много от тях показват, че не са овладели книжовно-езиковите норми и не разпознават части на речта и изречението. Тревожно е, че почти всеки втори ученик е получил 0 точки на задача, в която се е изисквало да се напишат 3-4 изречения за внушенията от няколко стиха от произведението "На прощаване" от Христо Ботев. Това означава, че децата четат малко и се затрудняват да разберат какво им казват текстовете, коментираха от образователното ведомство. Проблеми са имали учениците и при преразказа, който често е фактологически неверен и не е подробен. 

Средната оценка по български е 51,06 и е спаднала с две точки от предходната година, а тази по математика остава доста ниска - 36,33, въпреки ръста от 3 точки. В същото време 2,5 пъти са се увеличили учениците с максимален брой точки по математика - те са близо 350. Едва 8 седмокласници са постигнали 100 точки по БЕЛ, предходната година са били двойно повече. Децата със 100 т. по двата предмета са три, а с нула точки и на двата изпита са 20. Расте и броят на онези, които са останали без точка по едно от препитванията. Все повече ученици се опитват да решават по-трудни задачи, макар и да не ги довършват, отбелязват експертите. Традиционно в София, Смолян и Варна резултатите от матурите са най-високи, а в Сливен и Монтана - най-ниски. Най-добрите училища са отново математическите гимназии и две частни школа.

Говорителят на кабинета: Няма да спрем дотук за ББР

автор:Дума

visibility 263

/ брой: 93

Задава се ново поскъпване на олиото

автор:Дума

visibility 199

/ брой: 93

300 евро е глобата за шофиране без маска в Гърция

автор:Дума

visibility 187

/ брой: 93

Токът на борсата - най-скъп от пет месеца

автор:Дума

visibility 188

/ брой: 93

Левите и независимите печелят в Чили

автор:Дума

visibility 206

/ брой: 93

Израел удари 35 военни цели в Газа

автор:Дума

visibility 194

/ брой: 93

НАТО отработвала удари срещу Беларус и Русия

автор:Дума

visibility 254

/ брой: 93

Кратки новини

автор:Дума

visibility 184

/ брой: 93

Всеки на власт - под лупа!

автор:Валентин Георгиев

visibility 221

/ брой: 93

Бруталното изопачаване на историята

visibility 340

/ брой: 93

Датата

автор:Дума

visibility 197

/ брой: 93

Трудната съдба на един велик паметник

автор:Велиана Христова

visibility 573

/ брой: 92

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ