10 Август 2020понеделник07:41 ч.

По-високи оценки по математика и по-ниски по български в 7 клас

Добрите училища повишават резултатите си на националното външно оценяване, слабите ги понижават

/ брой: 124

автор:Деси Велева

visibility 326

Седмокласниците са се представили по-добре по математика от миналата година и по-зле по български език и литература (БЕЛ) на националното външно оценяване. Това показват обобщените резултати от изпитите, представени в МОН. От министерството направиха сравнението въпреки различната обстановка, в която бяха проведени препитванията заради извънредното положение и дистанционното обучение. Въпреки че резултатите по математика тази година са по-добри, те остават тревожно ниски, отбеляза министър Красимир Вълчев. Той отчете, че училищата, които досега са имали високи резултати, ги подобряват още повече. В същото време учебните заведения, които по традиция са с по-ниски оценки, продължават да ги влошават. Тези данни се оправдават именно с дистанционното обучение и са налице там, където в семействата няма отношение към образованието, обобщават от ведомството.

По български език учениците продължават да имат трудности с извличането и обработването на информация от текст, а много от тях показват, че не са овладели книжовно-езиковите норми и не разпознават части на речта и изречението. Тревожно е, че почти всеки втори ученик е получил 0 точки на задача, в която се е изисквало да се напишат 3-4 изречения за внушенията от няколко стиха от произведението "На прощаване" от Христо Ботев. Това означава, че децата четат малко и се затрудняват да разберат какво им казват текстовете, коментираха от образователното ведомство. Проблеми са имали учениците и при преразказа, който често е фактологически неверен и не е подробен. 

Средната оценка по български е 51,06 и е спаднала с две точки от предходната година, а тази по математика остава доста ниска - 36,33, въпреки ръста от 3 точки. В същото време 2,5 пъти са се увеличили учениците с максимален брой точки по математика - те са близо 350. Едва 8 седмокласници са постигнали 100 точки по БЕЛ, предходната година са били двойно повече. Децата със 100 т. по двата предмета са три, а с нула точки и на двата изпита са 20. Расте и броят на онези, които са останали без точка по едно от препитванията. Все повече ученици се опитват да решават по-трудни задачи, макар и да не ги довършват, отбелязват експертите. Традиционно в София, Смолян и Варна резултатите от матурите са най-високи, а в Сливен и Монтана - най-ниски. Най-добрите училища са отново математическите гимназии и две частни школа.

Военните помагат в гасенето на пожарите в Хасковско

автор:Дума

visibility 12

Екатерина Захариева си урежда пост в ЕС?

автор:Дума

visibility 225

/ брой: 151

Родната тол система стана златна

автор:Дума

visibility 133

/ брой: 151

Пандемията срина приходите в транспорта

автор:Дума

visibility 85

/ брой: 151

Хората очакват да обеднеят още

автор:Дума

visibility 107

/ брой: 151

Димитър Зоров: Сирене под 12 лева е със сухо мляко

автор:Дума

visibility 82

/ брой: 151

Масови бунтове заляха ливанската столица

автор:Дума

visibility 70

/ брой: 151

Русия обяви кога ще отвърне с ядрен удар

автор:Дума

visibility 161

/ брой: 151

Тръмп се скара с ключов републикански спонсор

автор:Дума

visibility 82

/ брой: 151

Комисията Скопие-София може да заседава през септемри

автор:Дума

visibility 75

/ брой: 151

ДПС - Доган за пари и сеир

автор:Юри Михалков

visibility 142

/ брой: 151

Извинете се, г-н Борисов!

visibility 159

/ брой: 151

Учителят от Джулюница

автор:Лозан Такев

visibility 97

/ брой: 151

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ