16 Януари 2022неделя12:53 ч.

ново:

Отнет е достъпът до класифицирана информация на Цацаров *** Министър Гьоков: Над 75 000 души ще запазят работата си по мярката 60/40 през януари и февруари *** Управляващите поискаха оставката на Иван Гешев с декларация в парламента *** Австралийското правителство отправи искане за арест на Джокович Отнет е достъпът до класифицирана информация на Цацаров *** Министър Гьоков: Над 75 000 души ще запазят работата си по мярката 60/40 през януари и февруари *** Управляващите поискаха оставката на Иван Гешев с декларация в парламента *** Австралийското правителство отправи искане за арест на Джокович

Пет плана спасяват заседналия кораб без риск за природата

/ брой: 187

автор:Дума

visibility 22

Разработени са пет възможни плана за разрешаване на ситуацията с кораба "Vera Su" от кризисния щаб, сформиран от всички отговорни институции. Има готовност за спасителна операция за екипажа, който се намира на борда на кораба, натоварен с азотни торове. Горивото от кораба е източено, като е оставено минимално количество, нужно за осигуряване на електричество.

Основна пречка пред акцията по изваждане на плавателния съд са метеорологичните условия. След заседанието на Министерския съвет вчера министърът на транспорта Христо Алексиев обави, че веднага ще търси отговорност от длъжностни лица, а екоминистърът Асен Личев гарантира, че няма да бъде допусната екокатастрофа.

Въпреки това опасенията за такава остават. Според водолаза Михаил Заимов има голяма вероятност азотните торове да се изсипят в Черно море при истински щорм. Заимов е на мнение, че отговорността ще понесе шефът на ИА "Морска администрация" Живко Петров, въпреки че имал малко вина, тъй като цялата държава не разполага с ресурс. "Това е административна структура, която издава лицензи и се занимава с документооборот. Има звено за спасяване, но то е само проформа и не разполага с никакъв бюджет, въпреки че всяка година има инциденти", коментира водолазът. Той разкри, че 30 години нищо не е направено за реакция при такива аварийни ситуации, въпреки че България е ратифицирала конвенцията за морско спасяване през 1999 г. Страната обаче така и не е изпълнявала задълженията си по нея. 

 

 

 

Чужда сметка

автор:Аида Паникян

visibility 473

/ брой: 9

Проф. Греди Асса: Изкуството дава доброта и смисъл

автор:Дума

visibility 551

/ брой: 9

Шипченските камбани

автор:Димитър Копривленски

visibility 558

/ брой: 9

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ